Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

GREEN ENERGY
NOW

Plug into Green: Ολες οι απαντήσεις για τα φωτοβολταϊκά - Τι πρέπει να κάνουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις - Ερχεται νέο πρόγραμμα επιδότησης

Στην εποχή των αρνητικών τιμών ενέργειας και των περικοπών, της υπερπροσφοράς ενέργειας από ΑΠΕ και κυρίως από φωτοβολταϊκά τα μεσημέρια με τη ζήτηση χαμηλά, η εκπομπή «Plug into Green» εμφαθύνει στο τοπίο των οικιακών αλλά και εμπορικών φωτοβολταϊκών.

Πού βρισκόμαστε με τα προγράμματα επιδότησης των οικιακών φωτοβολταϊκών και τι πρέπει να κάνουν σε αυτή την φάση τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσεις;

Να προχωρήσουν σε μια επένδυση ή να περιμένουν; Θα έρθουν νέα προγράμματα επιδότησης και ποιους θα αφορούν;

Και τελικά συμφέρει να βάλει ένα νοικοκυριό ένα σύστημα φωτοβολταϊκών για το ρεύμα που καίει στο σπίτι; Θα κάνει απόσβεση και πότε; Και  οι επιχειρηματίες τι πρέπει να περιμένουν το αμέσως επόμενο διάστημα;

Σε αυτές και σε πολλές ακόμη ερωτήσεις απαντά η τρίτη εκπομπή «Plug into Green», η εκπομπή πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι παραγωγή της «Ημερησίας» σε συνεργασία με το energypress και την στήριξη της ΔΕΗΣτην τρίτη εκπομπή συναντάμε τον Στέλιο Ψωμά, σύμβουλο του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, που είναι από τους πλέον ειδικούς στον χώρο και μαθαίνουμε τα πάντα γύρω από ένα θέμα που απασχολεί ζωηρά και τους καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις. 

Η εκπομπή «Plug into Green» προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 20:00 το βράδυ μέσω της «Η», του «Έθνους» της υβριδικής τηλεόρασης του OPEN (πατώντας το μπλε κουμπί μπορείτε να την παρακολουθήσετε στις οθόνες των τηλοράσεών σας) και των YouTube του OPEN και του «Έθνους».

Κάθε εβδομάδα παρουσιάζει όλες τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις στον κλάδο της ενέργειας, εξελίξεις που έχουν πάντα στενή σχέση με την ανάγκη να στραφεί η οικονομία και η κοινωνία προς λύσεις περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον, λύσεις πράσινες και βιώσιμες.

Στην τρίτη εκπομπή Plug into Green μαθαίνουμε επίσης πως: 

  1. Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα και σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προέβη σε μια σειρά διορθώσεις, λαμβάνοντας υπόψη, τόσο τις παρατηρήσεις της αγοράς όσο και τις παρατηρήσεις της Κομισιόν. Ο κανόνας είναι πάντα η ταχεία ενεργειακή μετάβαση και βέβαια οι αντίστοιχες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι στόχοι για την περαιτέρω προώθηση των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας παραμένουν φιλόδοξοι και το νέο Στρατηγικό Σχέδιο θα ορίζει συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» για την επίτευξή τους. Όμως η «προσέγγιση» του Υπουργείου είναι να αποφεύγονται οι δεσμεύσεις που θα επέφεραν υπέρμετρο κόστος στο ενεργειακό σύστημα και στην εθνική οικονομία.
  2. Ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 400 εκατ. ευρώ προβλέπεται από το Τομεακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» του ΕΣΠΑ για δράσεις που αφορούν την εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό κτιριακό τομέα. Αυτό αποκάλυψε, μιλώντας στη Βουλή, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Εκτός από τα 400 αυτά εκατομμύρια, υπάρχουν επιπλέον διαθέσιμοι πόροι χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια. Υπάρχει, άλλωστε, συγκεκριμένη Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πρέπει υποχρεωτικά να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο, η οποία προβλέπει την ταχεία βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων, τομέας που στη χώρα μας υστερεί. Συνεπώς αναμένονται νέα προγράμματα όπως το δημοφιλές «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» και τα άλλα σχετικά προγράμματα.
  3. Προσαρμογή των σχεδίων τους κάνουν οι ηλεκτρικές εταιρείες, τόσο στη χώρα μας όσο και συνολικά στην Ευρώπη, για να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες ρεύματος που έχουν τα data centers. Τα κέντρα αυτά, άμεσα συνδεδεμένα με την επέκταση της ηλεκτρονικής επικοινωνίας και της τεχνητής νοημοσύνης έχουν πολύ μεγάλες ανάγκες ψύξης και καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ρεύματος, σε τέτοιο βαθμό, που να θεωρούνται ως ένας κρίσιμος παράγοντας για να εκτιμήσει κανείς το ύψος της συνολικής ηλεκτρικής κατανάλωσης τα επόμενα χρόνια. Τα data center "κουμπώνουν" απόλυτα με τις στρατηγικές ανάπτυξης έργων ΑΠΕ γιατί, ως γνωστόν, οι επενδύσεις φωτοβολταϊκών και αιολικών αναζητούν αύξηση της κατανάλωσης, ώστε να αντιμετωπιστεί η αναντιστοιχία ανάμεσα στην υψηλή παραγωγή και τη μικρή ζήτηση, γεγονός που οδηγεί σε περικοπές και μηδενικές τιμές κάποιες ώρες της μέρας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW

Περισσότερα