Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

GREEN ENERGY
NOW

Plug into Green: Γιατί οι πυρκαγιές δεν σχετίζονται με τις ανεμογεννήτριες - Πώς οι ΑΠΕ ρίχνουν το κόστος του ρεύματος

Οι πυρκαγιές κάθε καλοκαίρι είναι, δυστυχώς, στην ημερήσια διάταξη και με αυτή την αφορμή κυκλοφορούν - ειδικώς στα social media - συχνά πυκνά διάφορα σενάρια που συσχετίζουν τις πυρκαγιές με τις ανεμογεννήτριες και τα αιολικά πάρκα. Τελικά έχουν οποιαδήποτε δόση αλήθειας αυτά τα σενάρια και αν όχι γιατί;

Στο 5ο επισόδειο της εκπομπής Plug into Green αναζητήσαμε απαντήσεις από τον Παναγιώτη Παπασταματίου, Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Επιστημονικής Ενωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ). 

«Τα αιολικά πάρκα προστατεύουν το δασικό περιβάλλον» τονίζει ο κ. Παπασταματίου, απαντώντας στα fake news κι επισημαίνοντας πως όλες οι μετρήσεις δείχνουν μεγάλη αποδοχή των ΑΠΕ από την κοινωνία. «Δεν έχουμε εξηγήσει επαρκώς τα τεράστια οφέλη των ΑΠΕ», διαπιστώνει ο κ. Παπασταματίου, παρατηρώντας πως «το ρεύμα θα ήταν ακριβότερο αν δεν είχαμε ΑΠΕ». Υπενθυμίζει μάλιστα πως οι ΑΠΕ επιδότησαν στην εποχή της κρίσης τους λογαριασμούς ρεύματος με 5,2 δις ευρώ. 

Ο ίδιος καυτηριάζει την γραφειοκρατία που υπάρχει στις αδειοδοτήσεις των αιολικών πάρκων και επισημαίνει πως η υπερπαραγωγή φωτοβολταϊκών πρέπει να φέρει «γκάζι» στα αιολικά, καθώς «είναι κρίσιμο να είναι ισορροπημένο το μείγμα ΑΠΕ». 

Τα αιολικά πάρκα προστατεύουν το δασικό περιβάλλον

Η Πολιτεία πρέπει να σχεδιάσει την αγορά ώστε το όφελος των ΑΠΕ να περνάει στον καταναλωτή, λέει ο κ. Παπασταματίου, εξηγώντας τα οφέλη που έχουν οι καταναλωτές από την ανάπτυξη όλο και περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οφέλη όχι μόνον περιβαλλοντικά αλλά και οικονομικά.

Η εκπομπή Plug into Green είναι μια εκπομπή πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης, παραγωγή της ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ σε συνεργασία με το energypress και με την στήριξη της ΔΕΗ.

Η υπερπαραγωγή φωτοβολταϊκών πρέπει να φέρει «γκάζι» στα αιολικά, καθώς «είναι κρίσιμο να είναι ισορροπημένο το μείγμα ΑΠΕ». 

Η εκπομπή αυτή προβάλλεται κάθε Τρίτη στις 8 το βράδυ μέσα από την Ημερησία, το Έθνος και την υβριδική τηλεόραση του OPEN (πρέπει να πατήσετε το μπλέ κουμπί στα τηλεκοντρόλ σας).

Στο ίδιο επεισόδιο μαθαίνουμε επίσης πως: 

  • Αλλάζει σημαντικά ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογίζεται η αξία της ενέργειας που παράγουν τα φωτοβολταϊκά στέγης καθώς το net billing αντικαθιστά το net metering 
  • Με 18 εταιρείες έδωσε το παρών φέτος η Ελλάδα στο συνέδριο και την έκθεση Intersolar Europe 2024, τη σημαντικότερη εκδήλωση στην Ευρώπη για την αγορά των φωτοβολταϊκών, η οποία διεξήχθη στο Μόναχο της Γερμανίας.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργεί ένα νέο hub χρηματοδότησης για την περαιτέρω στήριξη των πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τις κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις. 
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ GREEN ENERGY NOW

Περισσότερα