Νέα
  • ΓΔ: 1448.98 +0.95%
  • Τζίρος: 75,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αμοργός και άλλα 4 νησιά: Περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς

Θέα στο απέραντο γαλάζιο και τα κυκλαδίτικα βουνά από τη Μονή Χοζοβιώτισσας, στην Αμοργό / Πηγή: Eurokinissi
Θέα στο απέραντο γαλάζιο και τα κυκλαδίτικα βουνά από τη Μονή Χοζοβιώτισσας, στην Αμοργό / Πηγή: Eurokinissi

Πέντε ελληνικά νησιά συμπεριλαμβάνονται στη λίστα της Europa Nostra και του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με τις 12 πιο απειλούμενες περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη που επιλέχθησαν για το Πρόγραμμα 7 Υπό Απειλή (7 MOST ENDANGERED) του 2021, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη Πέμπτη. Τα πέντε νησιά – Αμοργός, Τήνος, ΚίμωλοςΣίκινος και Κύθηρα – βρίσκονται χωρικά στο Νότιο τμήμα του Αιγαίου Πελάγους, και παρόλο που τα 4 ανήκουν στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, και τα πέντε χαρακτηρίζονται από το «κυκλαδίτικο τοπίο», το οποίο τους δίνει υψηλή πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του, ο δήμος Αμοργού, η απόφαση «είναι μια δικαίωση στον αγώνα μας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη έναρξη ουσιαστικής διαβούλευσης για λύσεις καθαρής ενέργειας».

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «ο δήμος Αμοργού ανταποκρινόμενος στην πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών, Europa Nostra, αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα των 7 υπό απειλή περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, με στόχο την προστασία του νησιού από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.» Αντίστοιχες αντιδράσεις στην τοποθέτηση ανεμογεννήτριων έχουν σημειωθεί και σε άλλα νησιά, όπως η Τήνος.

Η επιλογή των 12 υπό απειλή τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς έγινε από μια διεθνή Συμβουλευτική Ομάδα, η οποία αποτελείται από επιστήμονες και ειδικούς στην ιστορία, την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, τη συντήρηση, την ανάλυση έργων και τη χρηματοδότηση. Ο τελικός κατάλογος των 7 περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς που βρίσκονται υπό την μεγαλύτερη απειλή στην Ευρώπη για το 2021 θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα