Νέα
  • ΓΔ: 1415.62 -0.14%
  • Τζίρος: 4,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Lockdown: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο - Το SMS στο 13033 για τα κομμωτήρια

Μετακίνηση εργαζομένων
Πηγή: Eurokinissi

Την περασμένη Παρασκευή, στη καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας για την πορεία της πανδημίας, ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα που αφορούν τις μετακινήσεις των πολιτών αλλά και το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων.

Ειδικότερα, από το Σάββατο 20 Μαρτίου η βραδινή απαγόρευση κυκλοφορίας έχει τεθεί στις 21:00 έως τις 05:00, αντί για τις 19:00 που ίσχυε, ενώ τα σούπερ μάρκετ το Σάββατο, θα κλείνουν στις 20:30.

Πέραν όμως της επέκτασης του ωραρίου το Σαββατοκύριακο, ανακοινώθηκε και περεταίρω ελάφρυνση των μέτρων.

Ειδικότερα αποφασίστηκε:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας ισχύει, από 20 Μαρτίου, ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας.
  • Παράλληλα από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών πρωτοκόλλων. Σε περίπτωση που ο πολίτης επιθυμεί να επισκεφθεί κάποιο κομμωτήριο εκτός του δήμου του, μπορεί να μετακινηθεί στέλνοντας μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6.
  • Επίσης επαναλειτουργούν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος, καθώς επίσης και η λειτουργία των δημοσίων πάρκων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και πάλι με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος. Επομένως, επιτρέπονται οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πάρκα χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής αλλά μόνο ή με τα πόδια ή με ποδήλατο, ό,τι ισχύει δηλαδή έως σήμερα για το sms 6.
  • Ακόμη, αποφασίστηκε η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές τελετές: την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου. Η έναρξη ισχύος για την τέλεση των λειτουργιών είναι από 21 Μαρτίου.
  • Πλέον, επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα βέβαια συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, στόχος των αποφάσεων είναι ένας και αφορά στην διευκόλυνση της τήρησης των υφιστάμενων μέτρων.
  • δωρεάν self-test για όλους: Τη δυνατότητα δωρεάν διενέργειας τεσσάρων rapid test μηνιαίως για το σύνολο του πληθυσμού, μόνο με το ΑΜΚΑ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ λακης Σκέρτσος, καλώντας τους πολίτες στη σύναψη νέας συμφωνίας εμπιστοσύνης με το κράτος.

Τι ισχύει για τη διαδημοτική μετακίνηση

Οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα από δήμο σε δήμο με τον κωδικό «6» στο 13033.

Τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν εισηγήθηκε τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας.

«Συζητήθηκε στην Επιτροπή και αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο που έχει αποδώσει», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικούς δήμους που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο».

«Είναι κάτι που θα επανεξετάσουμε και αν δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γενικότερα μπορεί να επανεξεταστεί», υπογράμμισε.

Μετακινήσεις εκτός νομού

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για τους παρακάτω έξι λόγους:

  1. Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν
  2. Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  3. Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  4. Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
  5. Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1
  6. Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ