Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Self Tests: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε - Πόσο κοστίζουν και πώς γίνονται

Τεστ κορονοϊού
Πηγή: Eurokinissi

Από τις αρχές του Απριλίου θα ξεκινήσει η δωρεάν χορήγηση self test σε όλους τους πολίτες, ώστε να καταμετρηθεί η μετάδοση και η εξάπλωση της νόσου Covid-19.

Ειδικότερα, οι πολίτες θα μπορούν κάθε Παρασκευή, να προμηθεύονται δωρεάν οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ κορονοϊού (self test) από το φαρμακείο της γειτονιάς τους, με την επίδειξη του ΑΜΚΑ.

Τα τεστ θα είναι είτε ρινικά είτε με δείγμα σάλιου

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα λειτουργούν συμπληρωματικά στους στοχευμένους και τυχαίους ελέγχους και τον εμβολιασμό. Τα τεστ θα είναι είτε ρινικά είτε σάλιου. Κάθε ένας θα μπορεί να λαμβάνει ένα δωρεάν τεστ ανά εβδομάδα, για διάστημα 2 μηνών.

Τι γίνεται με τα ανήλικα τέκνα και ηλικιωμένους

Οι πολίτες δύνανται να παραλαμβάνουν τα τεστ και για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και για τους ηλικιωμένους γονείς τους.

Ωστόσο, κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεάν διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.

Οι οδηγίες

Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται από τον φαρμακοποιό καθώς επίσης και επιτόπια βοήθεια εφόσον το επιθυμούν οι πολίτες με την αμοιβή των 2 ευρώ ανά δειγματοληψία.

Τι γίνεται αν το αποτέλεσμα βγει θετικό

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να το δηλώνουν σε σχετική πλατφόρμα. Ειδικότερα, με το ΑΜΚΑ τους θα εισέρχονται στην ειδική πλατφόρμα sel-testing.gov.gr.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19.

 Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Περίπτωση συμπτωματολογίας

Επί συνύπαρξης οποιασδήποτε συμπτωματολογίας θα πρέπει να επισκεφθούν κάποια σταθερή δομή υγείας ώστε να γίνει κλινική εκτίμηση και αξιολόγηση των ευρημάτων.

Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό το self test

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, το αυτοδιαγνωστικό τεστ θα είναι υποχρεωτικό για τους εργαζομένους στον τομέα της ακτοπλοΐας, της ναυτιλίας, του λιανικού εμπορίου, των επιχειρήσεων εστίασης, τον τουρισμό, την μεταποίηση και τα δικαστήρια, αλλά και για όλους τους καθηγητές και μαθητές που θα επιστρέψουν στις αίθουσες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ