Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Κορονοϊός: Το μαύρο ρεκόρ, η πίεση στο ΕΣΥ και οι δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα της αγοράς (vid)

Λαχαναγορά Ρέντη

Πολύ πάνω από τις 4 χιλιάδες εκτοξεύθηκαν σήμερα τα νέα κρούσματα της νόσου Covid-19, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό για την επικράτεια και επιβεβαιώνοντας όλους όσοι προειδοποιούσαν πως τα χειρότερα έπονται.

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.340 κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, καθώς και 72 νεκρούς, ενώ 741 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Αρνητικό ρεκόρ σημειώνεται και στην Αττική, όπου καταγράφονται 2.097 κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 535 νέα κρούσματα, όσα και στο κέντρο της Αθήνας. Τα τεστ που διεξήχθησαν ανήλθαν στα 65.979, με τη θετικότητα να ανέρχεται περίπου στο 6%, ενώ μέχρι σήμερα, περίπου 8.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στο μέτωπο του λιανεμπορίου

Σε αυτή τη συνθήκη, καλείται αύριο Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2021, να τοποθετηθεί η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, κυρίως για το πότε και πώς θα μπορούσε να ανοίξει τόσο η αγορά όσο και τα σχολεία.

«Θα πρέπει να αξιολογήσουμε μήπως θα ήταν σκόπιμο να κάνουμε μία μετατόπιση των μέτρων», δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Την ίδια στιγμή, αρκετοί λοιμωξιολόγοι στην Επιτροπή υποστηρίζουν ότι πρέπει άμεσα να καταργηθεί η απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων και από τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 να ξεκινήσει η λειτουργία του λιανεμπορίου με συγκεκριμένους περιορισμούς.

«Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει άλλο, εάν την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου δεν έχει αποφασισθεί η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, τότε δυστυχώς θα βρεθώ στη δυσάρεστη θέση να καλέσω τους συναδέλφους μου να εκφράσουν με απόλυτα νόμιμο τρόπο την έντονη διαμαρτυρία τους, χωρίς να  διακινδυνεύσουν έστω και ελάχιστα τη δημόσια υγεία και θα ασκήσω κάθε νόμιμο δικαίωμα που μπορεί να εκφράσει αυτή την δυσαρέσκεια, ιδιαίτερα όταν φημολογείται ότι μπορεί να προκριθούν άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, ενώ ταυτόχρονα γίνονται ανεκτές ενέργειες που επιδεινώνουν τα υγειονομικά δεδομένα», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης.

Είναι επισφαλής κάθε συζήτηση για επανεκκίνηση, δήλωσε νωρίτερα στον τηλεοπτικό σταθμό Open και την εκπομπή «Ωρα Ελλάδος», o πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε ανεύθυνα τα στελέχη της κυβέρνησης που μιλούν για ημερομηνίες ως προς το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Τρία στρατόπεδα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου διχασμένοι παραμένουν οι καθηγητές της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, αφού μία μεγάλη ομάδα επιστημόνων τοποθετείται αρνητικά στο σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων, κάνοντας λόγο για εκτόξευση των διασωληνωμένων τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχουν πολλοί νοσηλευόμενοι εν αναμονή εντατικής θεραπείας.

Στον αντίποδα, οι περισσότεροι επιστήμονες ευθυγραμμίζονται με το χρονοδιάγραμμα που θέτει η κυβέρνηση για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και την  άμεση χαλάρωση των μέτρων.

Τέλος, ακούγεται έντονα και η θέση πως δεν πρέπει να συνδυαστεί το άνοιγμα σχολείων με την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου. Οι επιστήμονες προκρίνουν σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και την 12η Απριλίου ως πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σε πρόσφατα έκανε λόγο για επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων την ερχόμενη Δευτέρα. 

Για την επαναλειτουργία των σχολείων, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πώς θα λειτουργούν τα self tests, τα οποία θα αποτελέσουν κλειδί στη διαδικασία της επαναλειτουργίας των σχολείων.

Εκρηξη κρουσμάτων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 30 Μαρτίου 2021, 4.340 νέα κρούσματα κορoνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν έπειτα από ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.340, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 260.077 (ημερήσια μεταβολή +1.7%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 86 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.267 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.017 θάνατοι. Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 741 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.688 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή -11.84%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ