Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκλειστικό: Ποιους εργαζόμενους αφορά το υποχρεωτικό τεστ για τον κορονοϊό - Ολη η διάταξη που έρχεται στη Βουλή  

Rapid test / Πηγή: AP
Rapid test / Πηγή: AP

Στη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων μπαίνει το υποχρεωτικό τεστ για τον κορονοιό, καθώς κλάδοι της οικονομίας προετοιμάζονται να ανοίξουν σταδιακά εντός Απριλίου μετά από πολύμηνο lockdown. Η «Η» αποκαλύπτει τη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία η κυβέρνηση καθιστά υποχρεωτικό τον διαγνωστικό έλεγχο για τον κορονοϊό COVID-19, ως προϋπόθεση για την προσέλευση στον εργασιακό χώρο όσων απασχολούνται σε συγκεκριμένους κλάδους.

Η υποχρέωση επιβάλλεται σε εργαζομένους κλάδων που θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα όπως είναι:

  • το λιανεμπόριο
  • ο επισιτισμός
  • ο τουρισμός
  • η μεταποίηση
  • οι μεταφορές (χερσαίες, ακτοπλοϊκές και αερομεταφορές)
  • εκπαιδευτικές μονάδες (εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό),
  • δικαστικοί λειτουργοί και δικαστικοί υπάλληλοι

Η σχετική διάταξη έρχεται ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή.

Ο υποχρεωτικός έλεγχος για τον κορονοιό θα γίνεται σε πρώτη φάση με τα self test, αργότερα θα μπορεί να γίνεται και με rapid test ενώ σε τρίτο στάδιο αναμένεται να μπουν στη διαδικασία και τα μοριακά τεστ. Την ευθύνη για την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης θα έχουν οι εργοδότες και οι απασχολούμενοι.

Καθώς η επέλαση της πανδημίας επιμένει και τα κρούσματα αυξάνονται, το σχέδιο για σταδιακή άρση των περιορισμών – όποτε τεθεί σε εφαρμογή – περιλαμβάνει ως βασικό όπλο τα υποχρεωτικά τεστ σε εργαζόμενους.

Η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση, την οποία αποκαλύπτει η «Η», αναφέρει τα εξής:

Υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος για τον κορoνοϊό COVID-19

  1. Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου διαπιστώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας, δύναται να ορίζεται, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, με κοινή απόφαση τoυ Υπουργών Υγείας και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού, ως προϋπόθεση προσέλευσης στον τόπο παροχής εργασίας ή άσκησης του λειτουργήματος των εν γένει απασχολουμένων, η προηγούμενη διαπίστωση, μετά από διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID - 19, ότι ο απασχολούμενος δεν νοσεί. Η υποχρέωση αυτή μπορεί να επιβληθεί σε εργαζόμενους που απασχολούνται ιδίως στους κλάδους του λιανεμπορίου, του επισιτισμού, του τουρισμού, της μεταποίησης και των μεταφορών (χερσαίων, ακτοπλοϊκών και αερομεταφορών) και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές μονάδες ως εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους.
  2. Οι εργοδότες ή οι, κατά περίπτωση, νόμιμοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ή οι διοικητικοί προϊστάμενοι των φορέων, καθώς και οι απασχολούμενοι, ευθύνονται για την τήρηση της υποχρέωσης της παρ. 1.
  3. Με την ίδια απόφαση, καθορίζονται η διαδικασία και οι φορείς διενέργειας του ελέγχου, η δυνατότητα υποβολής σε αυτοέλεγχο, η συχνότητα υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο, ο τρόπος διάθεσης των διαγνωστικών δοκιμασιών, ο τρόπος βεβαίωσης της υποβολής σε έλεγχο και των αποτελεσμάτων του, ο τρόπος και η διαδικασία αναγγελίας των αποτελεσμάτων, οι διοικητικές κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν, τα όργανα επιβολής των κυρώσεων, κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα που μπορεί να υπαχθεί στην υποχρέωση του παρόντος, καθώς και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ