Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλιο Pfizer: Αποτελεσματικό 91% μετά από έξι μήνες

Η αμερικανική FDA ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού
Εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 | Πηγή: AP Images

To εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech κατά της COVID-19 είναι περίπου 91% αποτελεσματικό για την αποτροπή της ασθένειας, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι τους, επικαλούμενοι στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές, τα οποία αφορούν και όσους είχαν εμβολιασθεί πριν από έξι μήνες.

Το εμβόλιο ήταν επίσης 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή της ασθένειας σε όσους συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές στη Νότια Αφρική, όπου μία νέα μετάλλαξη κυριαρχεί, αν και ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν σχετικά χαμηλός (800 άτομα).

Το νέο ποσοστό αποτελεσματικότητας 91,3% είναι χαμηλότερο από το 95% που είχε αναφερθεί αρχικά τον Νοέμβριο με βάση τις κλινικές δοκιμές σε 44.000 άτομα, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι έκτοτε εμφανίσθηκαν μία σειρά μεταλλάξεων του ιού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, είπε ότι τα νέα αποτελέσματα, τα οποία αφορούν και στοιχεία για πάνω από 12.000 άτομα που είχαν εμβολιασθεί πριν από τουλάχιστον έξι μήνες, φέρνουν τις φαρμακοβιομηχανίες στην θέση να κάνουν αίτηση για πλήρη έγκριση των εμβολίων τους από τις αμερικανικές εποπτικές Αρχές. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο έχει εγκριθεί τώρα σε έκτακτη βάση από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Τα στοιχεία από τις δοκιμές «παρέχουν τα πρώτα κλινικά αποτελέσματα ότι ένα εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά από τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν, ένας κρίσιμης σημασίας παράγοντας για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης και το τέλος της πανδημίας για τον παγκόσμιο πληθυσμό», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BionTech, Ουγκούρ Σαχίν.

Ειδικοί φοβούνται ότι οι νέες μεταλλάξεις της COVID-19 από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία μπορεί να είναι ανθεκτικές στα υπάρχοντα εμβόλια και θεραπείες. Πάνω από 300 περιπτώσεις της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης έχουν ανιχνευθεί σε περισσότερα από 25 πολιτείες των ΗΠΑ και επικράτειες.

Το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής ασθένειας με βάση τον ορισμό των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Αποτροπής Νόσων και 95,3% για την αποτροπή σοβαρής ασθένειας με βάση τον ορισμό του FDA.

Δεν διαπιστώθηκαν, επίσης, σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στους συμμετέχοντες πριν από έξι μήνες στις κλινικές δοκιμές, σύμφωνα με τις εταιρείες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ