Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πότε θα ανοίξει η εστίαση, τι θα γίνει με πρακτορεία ΟΠΑΠ, γυμναστήρια

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Νέα δεδομένα για το άνοιγμα της εστίασης καθώς και άλλων δραστηριοτήτων -εκτός από το λιανεμπόριο που επανεκκινεί την ερχόμενη Δευτέρα- προέκυψαν σήμερα, Πέμπτη. Όπως όλα δείχνουν, το άνοιγμα της εστίασης μετατίθεται για αργότερα -ενδεχομένως και για μετά το Πάσχα-, ενώ για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ υπάρχει πρόβλεψη να ανοίξουν, αν όλα κυλήσουν ομαλά, στις 12 Απριλίου. Για δε τα γυμναστήρια ο ορίζοντας φαίνεται πιο θολός, ενώ για τα κέντρα αισθητικής η επιτροπή του υπουργείου Υγείας άναψε «κόκκινο» παρά την πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης για άμεση επαναλειτουργία τους.

Πρακτορεία ΟΠΑΠ και κέντρα αισθητικής

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, έδωσε το περίγραμμα τού τι να περιμένουμε από εδώ και στο εξής όσον αφορά στο άνοιγμα δραστηριοτήτων. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για τη μερική χαλάρωση των μέτρων του lockdown από το ερχόμενο Σάββατο, ο κ. Γεωργιάδης, είπε ότι πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης ήταν να ανοίξουν από την ερχόμενη Δευτέρα -μαζί με το λιανεμπόριο δηλαδή- τα πρακτορεία ΟΠΑΠ σε όλη τη χώρα, ωστόσο η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας. Πρόσθεσε, πάντως, ότι το θέμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ θα επανεξεταστεί την προσεχή εβδομάδα, με στόχο να ανοίξουν στις 12 Απριλίου.

Τη διαφωνία του με την επιτροπή εξέφρασε ο κ. Γεωργιάδης και για το θέμα των κέντρων αισθητικής, που παραμένουν κλειστά παρότι τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων είναι σε λειτουργία. «Τα κέντρα αισθητικής τηρούν τους κανόνες υγιεινής που τηρούνται από τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών και θα έπρεπε να έχουν ανοίξει και την προηγούμενη φορά που άνοιξαν τα άλλα καταστήματα. Θα έπρεπε να ανοίξουν και αυτήν την φορά, ωστόσο η επιτροπή είχε αντίθετη άποψη. Εγώ διαφωνώ προσωπικά με την εν λόγω απόφαση και διότι πολλοί γιατροί, με το πρόσχημα των επεμβάσεων, "κλέβουν" πελάτες από τα κέντρα αισθητικής, που αντιμετωπίζουν τώρα αθέμιτο ανταγωνισμό. Υπάρχει πληθώρα καταγγελιών από τα κέντρα αισθητικής και προσωπικά θεωρώ ότι δικαίως διαμαρτύρονται. Ας πει η επιτροπή ότι απαγορεύονται τέτοιες πράξεις και από τα ιατρεία και από τους δερματολόγους, να πει ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται το laser στα ιατρεία και όχι στα κέντρα αισθητικής, όπου γίνεται και παρουσία ιατρού. Θα προτιμούσα να απαγορευτούν παντού», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης.

Γυμναστήρια, ψάρεμα, εστίαση

Για το άνοιγμα των γυμναστηρίων ο κ. Γεωργιάδης ήταν ξεκάθαρος, καθώς τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν γίνεται να ανοίξουν διότι υγειονομικώς θεωρούνται εστίες μετάδοσης, λόγω των συνθηκών άθλησης όσων τα χρησιμοποιούν. Για το ψάρεμα, ο υπουργός είπε ότι εφόσον τα Σαββατοκύριακα επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση, θα μπορούσε κάποιος, εντός των ορίων που επιτρέπεται, να πάει και για ψάρεμα, ενώ σημείωσε ότι «είμαστε κοντά στο να προτείνουμε το άνοιγμα της εστίασης, με χρήση των εξωτερικών χώρων».

Για το τελευταίο θέμα, της εστίασης δηλαδή, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα δράση, προϋπολογισμού 330 εκατομμυρίων ευρώ, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους.

Η δράση, που τίθεται σε εφαρμογή από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027, αφορά μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ περιλαμβάνει για πρώτη φορά και επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται στα 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και είναι μη επιστρεπτέο.

«Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε σε μία ακόμα σημαντική δράση για τον κλάδο της εστίασης, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ. O στόχος μας είναι σαφής, γιατί πρέπει να προγραμματίζουμε για το μέλλον: όταν οι επιχειρήσεις με το καλό ανοίξουν, όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και πάντα με την άδεια των επιστημόνων μας, να το κάνουμε, να το κάνετε, όσο το δυνατόν πιο άνετα στα πρώτα σας βήματα, εφοδιαζόμενοι με πρώτες ύλες για τους τρεις πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας σας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Στη σύσκεψη δεν συζητήθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία επανεκκίνησης για την εστίαση, ωστόσο λίγο αργότερα ο Άδωνις Γεωργιάδης έβαλε φρένο στις σκέψεις για όποιο άνοιγμα. Ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στο Mega, σημείωσε ότι πρέπει να επανεκκινήσουν αρκετοί κλάδοι ακόμη και αρκετά πιο μετά θα ανοίξει η εστίαση. Δεν θέλησε ωστόσο να δώσει ημερομηνία ή αν θα είναι πριν από το Πάσχα, αν και σημείωσε ότι «δεν είναι θέμα των δύο επόμενων εβδομάδων».

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ