Νέα
  • ΓΔ: 1381.07 +1.13%
  • Τζίρος: 104,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Από την Τετάρτη τα self tests στα φαρμακεία

Τεστ κορονοϊού
Τεστ κορονοϊού / Πηγή: Intime

Την ερχόμενη Τετάρτη 7 Απριλίου θα φτάσουν τα πρώτα self test στα φαρμακεία και εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα έως το τέλος της εβδομάδας τα φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν – σύμφωνα με την κυβέρνηση - επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς.

Το πρώτο "στοίχημα" είναι η επαναλειτουργία των σχολείων και γι αυτό οι πρώτες διαθέσιμες παρτίδες των self test θα διοχετευτούν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η λειτουργία του λιανεμπορίου με υποχρεωτικά self test προβλέπεται να ακολουθήσει σε δεύτερη φάση και όταν θα έχει μερικώς ομαλοποιηθεί η επαναλειτουργία των σχολείων.

Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πως τα self test στο λιανεμπόριο για εργαζόμενους και εργοδότες θα ισχύσουν σε υποχρεωτική βάση από την μεθεπόμενη εβδομάδα και προς τα μέσα Απριλίου. Στο μεταξύ, από την ερχόμενη Δευτέρα 5/4 και μέχρι τότε, οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου θα επαναλειτουργήσουν με τα γνωστά  μέτρα, δηλαδή μάσκες, αποστάσεις, sms με συγκεκριμένη χρονική διάρκεια κ.α. 

Όπως δήλωσε πριν από λίγο ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, σε πρώτη φάση τα self test θα διατεθούν στους μαθητές και εκπαιδευτικούς προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής επαναλειτουργία των σχολείων. Θα ακολουθήσουν οι πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, οι άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Οι γονείς των μαθητών και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να προμηθεύονται τα τεστ με τον ΑΜΚΑ τους. Υπενθυμίζεται ότι κάθε πολίτης δικαιούται δωρεάν ένα τεστ την εβδομάδα και τέσσερα τον μήνα. Μαζί με κάθε τεστ οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τις οδηγίες

Η πρώτη παρτίδα των self test παραδίδεται σήμερα Παρασκευή 2 Απριλίου, η επόμενη παράδοση είναι προγραμματισμένη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τελευταία στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας. 

Τι γίνεται αν το αποτέλεσμα βγει θετικό

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr (η οποία θα λειτουργήσει την ερχόμενη εβδομάδα πιθανότατα την Τετάρτη) ανάλογα με την ιδιότητα του πολίτη (π.χ. εργαζόμενος, μαθητής) και θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα αποστέλλεται sms για τη διενέργεια επαναληπτικού τεστ από επαγγελματία  υγείας είτε σε δημόσια δομή (οπότε θα είναι δωρεάν) είτε σε ιδιωτική δομή.

Οταν το τεστ βγει αρνητικό

Οσοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν self test και εφόσον είναι αρνητικό θα δηλώνουν ότι το διενήργησαν με υπεύθυνη δήλωση. 

Οι μεν εργαζόμενοι -και οι εκπαιδευτικοί- για λογαριασμό τους, οι δε γονείς και κηδεμόνες για λογαριασμό των μαθητών-παιδιών τους.

Τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία που απλώς θα παραδίδουν την συσκευασία του self test μέσα στην οποία θα υπάρχουν σαφείς έντυπες οδηγίες στα ελληνικά για τη σωστή λήψη του δείγματος και εκτέλεση του διαγνωστικού ελέγχου.

Ειδικά για την διάθεση των πρώτων self test από τα φαρμακεία επισημαίνονται τα εξής:

  • θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των λυκείων
  • οι γονείς θα μπορούν να παραλαμβάνουν για τα παιδιά τους με την επίδειξη των ΑΜΚΑ τους τα τεστ που τους αναλογούν
  • το self test θα πραγματοποιείται στο σπίτι από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμα του θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα
  • στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, ο γονέας/ κηδεμόνας θα πρέπει να εκτυπώσει και να υπογράψει τη σχετική βεβαίωση την οποία θα φέρει μαζί του ο μαθητής καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και θα την επιδεικνύει στον εκπαιδευτικό της τάξης του που θα είναι επιφορτισμένος με το παρουσιολόγιο.
  • όσοι μαθητές προκύπτουν θετικοί θα πρέπει να κάνουν το συντομότερο ένα δεύτερο τεστ αντιγόνου, δωρεάν σε δημόσια δομή (η λίστα των δομών θα αναγράφεται στο σχετικό ιστότοπο) προκειμένου να δικαιολογηθεί η απουσία από το σχολείο 
  • όσοι μαθητές δεν φέρουν μαζί τους την βεβαίωση δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους ούτε θα υπάρχει δυνατότητα τηλεκπαίδευσης. 

Διευκρινίζεται ότι: 

Τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιδημιολογική επιτήρηση, αντιθέτως αποτελούν ένα συμπληρωματικό μέσο ατομικής αυτοδιάγνωσης και αυτοπροστασίας για την έγκαιρη διάγνωση και απομόνωση των ασυμπτωματικών. Η κατοχύρωση δικαιωμάτων (απουσία από το σχολείο ή την εργασία) κατοχυρώνεται πλήρως από το δεύτερο τεστ επαλήθευση.

Αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας για το λιανεμπόριο

Καθώς τα self test δεν θα είναι ακόμη διαθέσιμα την ερχόμενη Δευτέρα, το λιανεμπόριο θα επαναλειτουργήσει από την ερχόμενη Δευτέρα, 5/4, με τα ισχύοντα σήμερα μέτρα προστασίας, δηλαδή μάσκες, αποστάσεις κλπ. Όπως είπε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφερόμενος στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου θα υπάρχουν αυξημένες μονάδες δειγματοληψίας σε όλα τα εμπορικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων. «Τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν στις δράσεις αυτές και να επισκέπτονται την πλατφόρμα testing.gov.Gr και την πλατφόρμα ergasia.testing.gov.gr για να κάνουν δωρεάν τεστ αντιγόνου», ανέφερε ο υφυπουργός.

Υπενθυμίζεται πως στην πλατφόρμα  ergasia.testing.gov.gr μπορούν να αιτηθούν δωρεάν τεστ για τον κορονοιό εργαζόμενοι επιχειρήσεων με προσωπικό άνω των 20 ατόμων. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ