Στην αφετηρία τέθηκε σήμερα το έργο που αφορά την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία 200.000 «έξυπνων» οικιακών υδρομέτρων, στην περιοχή ευθύνης της ΕΥΑΘ ΑΕ. Η βορειοελλαδική εταιρεία προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας-πλαισίου με τους εκπροσώπους των δύο αναδόχων κοινοπραξιών, «Αχαϊκή Ορειχαλκουργία ΕΠΕ - Ν. & Κ. Γκολιόπουλος ΑΤΕ» και «Μεσόγειος ΑΕ - ΥΔΑΤΩΡ Α.Ε», εγκαινιάζοντας και επίσημα τη διαδικασία.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, η υλοποίηση της συμφωνίας —σε συνδυασμό με την πρόσφατη εγκατάσταση 50.000 νέων, υψηλής ακρίβειας υδρομέτρων στη Θεσσαλονίκη— θα έχει ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση του 50% του υπάρχοντος στόλου με πιο ακριβείς μετρητές. Όπως υπογραμμίζεται, βασική επιδίωξη της ΕΥΑΘ είναι η διαμόρφωση μιας διαφανούς, άμεσης και ψηφιακά συνδεδεμένης σχέσης με τον καταναλωτή, καθώς και η ενίσχυση της εξοικονόμησης του υδάτινου πόρου.
Η διάρκεια της συμφωνίας-πλαισίου ορίζεται σε πέντε έτη από την υπογραφή της σήμερα, με δυνατότητα παράτασης για δύο επιπλέον χρόνια, ενώ η μέγιστη αξία της αναμένεται να φτάσει μέχρι και τα 49.565.000 εκατ. ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%) και για προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία 100.000+100.000 υδρομέτρων.
Κριτήρια αντικατάστασης χωρίς επιβάρυνση
Η επιλογή των υδρομέτρων που θα αντικατασταθούν χωρίς καμία επιβάρυνση για τους καταναλωτές «θα γίνει με κριτήρια κυρίως παλαιότητας, ενώ θα συνυπολογιστούν παράγοντες, όπως η συνδεσιμότητα, ο υδραυλικός σχεδιασμός των δικτύων διανομής και η διαχείριση του νερού στις ζώνες υδροδότησης», τονίζει η ΕΥΑΘ ΑΕ.
«Έφτασε πλέον η ώρα της ψηφιοποίησης του υδρομετρικού στόλου της Θεσσαλονίκης με τη χρήση του Internet of Things», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, και σημειώνει ότι βασικός στόχος της εταιρείας είναι να παρέχει ασφαλές και ποιοτικό νερό και να διαχειρίζεται με υπευθυνότητα τους υδάτινους πόρους της περιοχής.
Προσθέτει, δε, ότι η χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση των πελατών της εταιρείας αποτελεί κεντρικό άξονα της ανάπτυξής της, ενώ η στρατηγική της βασίζεται στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την αμφίδρομη επικοινωνία με τους καταναλωτές, διασφαλίζοντας μάλιστα ότι οι υπηρεσίες της ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και τις απαιτήσεις της κλιματικής κρίσης.
Συνδυασμός με άλλα έργα δικτύου
Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ΕΥΑΘ ΑΕ τονίζεται ότι ο εκσυγχρονισμός των υδρομέτρων και η στροφή στις «έξυπνες» μετρήσεις συνδυάζεται με σειρά άλλων έργων διαρρύθμισης του δικτύου ύδρευσης του πολεοδομικού, που αφορούν τον επαναπροσδιορισμό των βασικών ζωνών υδροδότησης των δεξαμενών, τη δημιουργία νέων ζωνών για τις καινούριες δεξαμενές που θα κατασκευαστούν και την εγκατάσταση εξοπλισμού και συσκευών παρακολούθησης για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
«Με τον τρόπο αυτόν, θα μειωθεί περαιτέρω το μη τιμολογούμενο νερό και θα εξοικονομηθεί επιπλέον υδατικός πόρος, αλλά και ενέργεια εφόσον, για παράδειγμα, τα αντλιοστάσια θα καταναλώνουν ενέργεια με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.
Ανάθεση με διεθνή διαγωνισμό
Τονίζεται ότι της υπογραφής της συμφωνίας-πλαισίου προηγήθηκε διεθνής διαγωνισμός «για την προμήθεια, εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και λειτουργία υδρομετρητών οικιακής χρήσης στην περιοχή δραστηριότητας της ΕΥΑΘ Α.Ε.», με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ