Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΣΕΠ: Δεύτερος πανελλήνιος διαγωνισμός με... εκκρεμότητες – Χιλιάδες επιτυχόντες του πρώτου «στον αέρα»

Με φόντο τις σημαντικές καθυστερήσεις και τις μεγάλες δυσλειτουργίες του πρώτου διαγωνισμού, αλλά με στόχο ένα νέο ξεκίνημα που θα διασφαλίζει αξιοκρατία, ταχύτητα και διαφάνεια, το ΑΣΕΠ προχωρά στη διεξαγωγή του δεύτερου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού για την πρόσληψη προσωπικού στο Δημόσιο. Οι αιτήσεις ολοκληρώθηκαν και πλέον 47.410 υποψήφιοι ετοιμάζονται για τη διαδικασία επιλογής, που φέτος φέρνει μεγάλες αλλαγές.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά όπου συμμετείχαν πάνω από 108.000 άτομα, η φετινή συμμετοχή είναι μειωμένη, κάτι που αποδίδεται εν μέρει στην αργή απορρόφηση των διοριστέων του 2023. Σύμφωνα με τη δήλωση της υφυπουργού Εσωτερικών, Βιβής Χαραλαμπογιάννη, «μέχρι το τέλος του έτους η “δεξαμενή” με τους διοριστέους θα είναι έτοιμη», ενώ από τις αρχές του 2026 αναμένεται να ξεκινήσει η απορρόφησή τους. Το ζητούμενο, βεβαίως, παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με αρκετούς από τους επιτυχόντες του πρώτου γραπτού διαγωνισμού, οι οποίοι εξακολουθούν να αναμένουν την τοποθέτησή τους στο Δημόσιο.

Ηλεκτρονικός διαγωνισμός – Με υπολογιστές και νέα φιλοσοφία

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θανάσης Παπαϊωάννου, η νέα διαδικασία βασίζεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εμπειρία από προηγούμενες ηλεκτρονικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν σε υπολογιστή, γεγονός που θα επιτρέψει την ταχύτερη έκδοση των αποτελεσμάτων.

Ο διαγωνισμός αφορά τις κατηγορίες ΠΕ και ΤΕ και καλύπτει τις ανάγκες προσλήψεων για τα έτη 2026 και 2027. Όσοι δεν συμμετάσχουν, δεν θα έχουν άλλη ευκαιρία διορισμού μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου στην Αθήνα (Μαρούσι) και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου, περιλαμβάνοντας εξεταστικά κέντρα και στη Θεσσαλονίκη. Οι υποψήφιοι θα επιλέξουν ημερομηνία και ώρα εξέτασης μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας – διαφορετικά, η κατανομή θα γίνει αυτόματα από το ΑΣΕΠ.

Δομή διαγωνισμού – Τράπεζα Θεμάτων και δεξιότητες εργασιακής αποτελεσματικότητας

Ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει δύο βασικές ενότητες:

  • Ενότητα γνώσεων με πολλαπλής επιλογής ερωτήσεις σε θεματικές όπως Συνταγματικό και Διοικητικό Δίκαιο, Δημόσια Διοίκηση, Πληροφορική, Οικονομία, Ευρωπαϊκοί θεσμοί και Σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας.
  • Ενότητα δεξιοτήτων που θα αξιολογεί ικανότητες όπως ομαδικότητα, επαγγελματισμός, ηγετικότητα, προσανατολισμός στον πολίτη και στο αποτέλεσμα, με ερωτήσεις χωρίς προκαθορισμένες απαντήσεις.

Οι ερωτήσεις γνώσεων θα αντλούνται με κλήρωση από Τράπεζα Θεμάτων που θα δημοσιοποιείται σταδιακά. Αντίθετα, για τις δεξιότητες θα δοθούν ενδεικτικά παραδείγματα.

Κατάργηση βάσης – Όλοι σε πίνακες κατάταξης

Σε αντίθεση με τον πρώτο διαγωνισμό, δεν θα υπάρχει βαθμολογία βάσης. Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξαρτήτως απόδοσης, θα μπουν σε πίνακα κατάταξης ανά κατηγορία και ειδικότητα. Η βαθμολογία θα κυμαίνεται από 1 έως 100 και θα προκύπτει με ίση βαρύτητα (50%-50%) από τις δύο ενότητες.

Οι τελικές προσλήψεις θα γίνουν βάσει αυτής της βαθμολογίας και με προσμέτρηση επιπλέον τυπικών προσόντων (μεταπτυχιακά, γλώσσες, κοινωνικά κριτήρια, εντοπιότητα κ.ά.).

Προοπτική απορρόφησης με ερωτηματικά – Οι αριθμοί από τον πρώτο διαγωνισμό

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, από τους 14.837 που πέρασαν τη βάση το 2023, οι 13.466 υπέβαλαν αίτηση για προκηρύξεις. Μέχρι στιγμής έχουν προκηρυχθεί 12.445 θέσεις για αυτούς, ενώ υπάρχουν και 600 διοριστέοι που αρνήθηκαν τον διορισμό τους.

Η παραπάνω τοποθέτηση, ωστόσο, έχει επανειλημμένα αμφισβητηθεί από τον Σύλλογο Επιτυχόντων του 1ου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, ο οποίος κάνει λόγο για ασάφειες και αναντιστοιχίες στους αριθμούς, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία τοποθέτησης παραμένει εξαιρετικά αργή και προβληματική — με κίνδυνο αρκετές χιλιάδες επιτυχόντων να βρεθούν «στον αέρα» τη στιγμή που θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του δεύτερου διαγωνισμού.

Το νέο σύστημα φιλοδοξεί να συνδέσει τη χρονιά προκήρυξης με τον άμεσο διορισμό, όπως δήλωσε η κα Χαραλαμπογιάννη: «Μηδενίζεται το κοντέρ και εξυπηρετούμε τον βασικό σκοπό: το έτος που εγκρίνονται οι θέσεις να είναι και το έτος που οι επιτυχόντες θα κάθονται στην καρέκλα».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ