Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακίνητα: Αντίδοτα στη στεγαστική κρίση αναζητά η κυβέρνηση - Προτεραιότητα τα κλειστά σπίτια

ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

Με δέσμη μέτρων – πρωτοβουλιών η κυβέρνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση του στεγαστικού, κυρίως στην κατεύθυνση της τόνωσης της προσφοράς, τη μείωση της φορολογίας των ακινήτων και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά και τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου με την εκπόνηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων.

Με δεδομένο ότι το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό και προκειμένου να μην… χαθούν οι όποιες πρωτοβουλίες μεταξύ «υπουργείων και αρμοδιοτήτων», συγκροτείται μόνιμη διυπουργική επιτροπή για το στεγαστικό με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων και η σχετική συζήτηση θα γίνει στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Επιπλέον, δημιουργείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το σύνολο των πολιτικών για την προσιτή στέγη και να βρουν εύκολα κάθε πρόγραμμα που ταιριάζει στο προφίλ τους. Συστήνεται παρατηρητήριο στεγαστικής πολιτικής για την τακτική μηνιαία παρακολούθηση τόσο των τιμών στην αγορά ακινήτων όσο και στην απορρόφηση των πόρων των κυβερνητικών προγραμμάτων.

Στόχος τα κενά ακίνητα και ο «κρυμμένος πλούτος»

Προτεραιότητα ώστε να αυξηθεί η προσφορά είναι τα κλειστά, κενά ακίνητα – το πόσα πραγματικά είναι και πού βρίσκονται θα προκύψει μετά και από τις σαρωτικές διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ μέσω των μετρητών ρεύματος – τα 36.000 ενεργά ακίνητα του δημοσίου που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ, τα οικιστικά ακίνητα των servicers και των τραπεζών (περί τις 15.000) μπορούν να «πέσουν» στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται και η αξιοποίηση των assets όλων των μη ενεργών φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, μέσω των οποίων θα προκύψει μια μεγάλη δεξαμενή ακινήτων με το σχετικό νομοσχέδιο για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα και τις σχολάζουσες κληρονομιές να είναι υπό κατάθεση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης.

Το θέμα των ακινήτων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των servicers θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα της αυριανής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με την υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χριστίνας Παπακωνσταντίνου, του γενικού διευθυντή Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης της ΤτΕ Γιάννη Τσικριπή και τους εκπροσώπους των εταιρειών διαχείρισης. Το βασικό πρόβλημα είναι οι πολύ αργοί ρυθμοί νομικής και τεχνικής ωρίμανσης αυτών των ακινήτων (8-9 μήνες ή και 3-4 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις) λόγω μεγάλων καθυστερήσεων σε κτηματολόγια, υποθηκοφυλακεία κ.λπ., αν και τον τελευταίο καιρό υπάρχουν σημαντικά σημάδια βελτίωσης. Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία της ΤτΕ ξεκίνησε πέρσι ο διάλογος μεταξύ υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης και servicers για την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων, στρεβλώσεων και… παραλογισμών που δυσχεραίνουν τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, τη διοχέτευση σημαντικού αριθμού ακινήτων στην αγορά επηρεάζοντας και τις χρηματοροές από τις οποίες εξαρτώνται οι τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή».

«Χρειάζονται ρυθμίσεις για να πέσουν ακίνητα στην αγορά, χρειάζεται να σπάσουν αυγά και αυτό θα γίνει σύντομα στο πλαίσιο μιας ευρύτερης παρέμβασης», υπογράμμισε ο Κ. Πιερρακάκης, ενώ σε ό,τι αφορά τα ακίνητα του δημοσίου και την εν εξελίξει μεγάλη διαδικασία καταγραφής τους έκανε λόγο για μεγάλο κρυμμένο πλούτο. «Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα και πολύ γρηγορότερα. Αυτός είναι ο σχεδιασμός. Μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τεράστιες αξίες», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Πρωτοβουλίες ουσίας, όχι επικοινωνίας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν αναζητείται μια μεγάλη, εντυπωσιακή, επικοινωνιακού χαρακτήρα παρέμβαση αλλά ένα πλέγμα πρωτοβουλιών ουσίας που θα ενισχύσουν την προσφορά προσιτής στέγης είτε για αγορά είτε για ενοικίαση, ώστε να αντιμετωπιστεί η στεγαστική κρίση που δεν αφορά μόνο τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και τη μεσαία τάξη.

Αναγνωρίζεται εξάλλου ότι οι παράμετροι που επηρεάζουν την επιλογή στέγης δεν είναι μόνο οικονομικοί αλλά και χωροταξικοί, κοινωνικοί, όπως για παράδειγμα η ασφάλεια της γειτονιάς, οι ελεύθεροι χώροι, η εγγύτητα – εύκολη προσβασιμότητα με την εργασία και κυρίως την κατοικία άλλων μελών της ευρύτερης οικογένειας – συνήθως παππούδες, γιαγιάδες – που έχουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα της οικογένειας των παιδιών τους ή/και χρειάζονται την υποστήριξή τους.

Το οικονομικό επιτελείο αξιολογεί και τα υφιστάμενα μέτρα – μεταξύ αυτών ώστε να προχωρήσει, εφόσον απαιτείται, σε βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα το leasing οικιστικών ακινήτων, που αποτελεί εναλλακτικό χρηματοδοτικό εργαλείο, ειδικά όταν δεν υπάρχουν ίδια κεφάλαια που να μπορούν να υποστηρίξουν την αγορά κατοικίας, με δεδομένο το ράλι των τιμών των ακινήτων.

Έρχεται «πακέτο» στη ΔΕΘ – Σημαία η κοινωνική αντιπαροχή

Μια πρόγευση των προθέσεων και των παρεμβάσεων που δρομολογούνται και αναμένεται να ανακοινωθούν ως «πακέτο» στη ΔΕΘ τον προσεχή Σεπτέμβριο έδωσε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, προαναγγέλλοντας βελτιώσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την Κοινωνική Αντιπαροχή, που θα επιτρέψει την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας με στόχο και την αύξηση της προσφοράς ακινήτων.

«Η πιο εμβληματική παρέμβαση είναι η θεσμοθέτηση της Κοινωνικής Αντιπαροχής. Μέσω αυτής, δημόσια ακίνητα που σήμερα μένουν ανεκμετάλλευτα μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατασκευή σύγχρονων κατοικιών. Με ένα μέρος από αυτές – τουλάχιστον 30% – να προσφέρεται σε δικαιούχους με προσιτό ενοίκιο και κοινωνικά κριτήρια. Ενώ δίνεται και η δυνατότητα εξαγοράς (rent to own). Το αρμόδιο Υπουργείο επεξεργάζεται και σύντομα θα φέρει προς ψήφιση βελτιώσεις επί του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό και αποτελεσματικό», υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Οι αλλαγές που προωθούνται προβλέπουν:

• Δυνατότητα να διατίθεται προς πώληση στην αγορά το ποσοστό των κατοικιών που δεν αφορά την κοινωνική στέγαση – ώστε να μπορεί να γίνει πιο άμεσα απόσβεση της επένδυσης.

• Δυνατότητα ανακατασκευής υφιστάμενων κτιρίων, πέραν της ανέγερσης νέων σε κενά οικόπεδα.

• Σύσταση κεντρικού φορέα διαχείρισης κοινωνικών κατοικιών και ηλεκτρονικού μητρώου έργων και δικαιούχων – ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αποτελεσματική αντιστοίχιση αναγκών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ