Η καλοκαιρινή περίοδος μόλις ξεκίνησε, αλλά οι καταγγελίες για παρανομίες στις παραλίες ξεπέρασαν ήδη τις 3.000 μέσα σε δύο μόλις μήνες, σηματοδοτώντας μια δύσκολη σεζόν για τις ελεγκτικές αρχές.
Τον Ιούνιο υποβλήθηκαν 2.667 καταγγελίες, επώνυμες και ανώνυμες, οι οποίες προστέθηκαν στις περίπου 300 του Μαΐου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό για το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου σε πάνω από 3.000 περιστατικά.
Περισσότερες από τις μισές καταγγελίες έχουν ήδη ελεγχθεί, με τις αρμόδιες αρχές να προχωρούν σε επιβολή προστίμων που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ.
Παραβάσεις που… κοστίζουν ακριβά
Οι συχνότερες παραβάσεις αφορούν:
- Αυθαίρετη κάλυψη παραλίας (1.568 περιπτώσεις)
- Παρεμπόδιση ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα (441 περιπτώσεις)
Τα πρόστιμα:
- Από 2.000 έως 60.000 ευρώ για παρεμπόδιση πρόσβασης στον αιγιαλό
- 10.000 ευρώ για παρεμπόδιση του έργου ελεγκτικών φορέων
- 1.000 ευρώ για παράλειψη ανάρτησης της απαραίτητης πινακίδας παραχώρησης
Με μεζούρα και... drones οι έλεγχοι
Μέχρι στιγμής, οι έλεγχοι πραγματοποιούνται με συμβατικά μέσα: κλιμάκια εφοδιασμένα με μεζούρες και έγγραφα παραχώρησης επισκέπτονται τις παραλίες για επιτόπιο έλεγχο.
Ωστόσο, από τον Αύγουστο και μετά, οι αρχές θα ενισχυθούν με drones για εναέρια εποπτεία και φωτογράφιση, τόσο προληπτικά όσο και κατόπιν καταγγελιών.
Η εφαρμογή MyCoast, που έχει τεθεί σε λειτουργία από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει εξελιχθεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο για τον εντοπισμό παρανομιών, τόσο από τις ελεγκτικές αρχές όσο και από ευαισθητοποιημένους πολίτες.
Ο χάρτης των παραβάσεων
Ιδιαίτερη σημασία έχει και η γεωγραφική κατανομή των καταγγελιών, με τις παραλίες της Ανατολικής Αττικής και της Χαλκιδικής να συγκεντρώνουν τα περισσότερα περιστατικά παραβάσεων τον Ιούνιο, όταν ο κόσμος άρχισε να συρρέει μαζικά στις ακτές.
Στις πρώτες θέσεις των παραβάσεων βρέθηκαν οι παραλίες της Ανατολικής Αττικής και της Χαλκιδικής.
Aναλυτικά:
Ο «χάρτης» των παραβάσεων δείχνει: Αιτωλοακαρνανία: 33. Ανατολική Αττική: 396, εκ των οποίων οι 106 στην περιοχή του Σαρωνικού. Άνδρος: 10. Αργολίδα: 17. Αρκαδία: 4. Αχαΐα: 51. Βοιωτία:1. Δυτική Αττική: 9. Έβρος: 16. Εύβοια: 72. Ζάκυνθος: 50. Ηλεία: 12. Ηράκλειο Κρήτης: 45. Θάσος: 84. Θεσπρωτία: 17. Θεσσαλονίκη: 65. Θήρα: 21. Ικαρία: 10. Ιωάννινα: 5. Καβάλα: 64. Κάλυμνος: 35. Κάρπαθος: 7. Καστοριά: 3. Κέα- Κύθνος: 7. Κέρκυρα: 79. Κεφαλλονιά: 17. Κορινθία: 101 εκ των οποίων οι 52 στην περιοχή του Κιάτου. Κως: 24. Λακωνία: 9. Λάρισα: 25. Λασίθι: 15. Λέσβος: 13. Λευκάδα: 37. Λήμνος: 8. Μαγνησία: 189. Μεσσηνία: 62. Μήλος: 13. Μύκονος: 33. Νάξος: 20. Νησιά Αργοσαρωνικού: 59. Νότια Αττική: 29. Ξάνθη: 3. Πάρος: 35. Πειραιάς: 4. Πιερία: 39. Πρέβεζα: 133. Ρέθυμνο: 16. Ροδόπη: 9. Ρόδος: 164. Σάμος: 12. Σποράδες: 28. Σύρος: 12. Τήνος: 15. Φθιώτιδα: 6. Φωκίδα: 7.
Καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με πέρυσι
Παρά τα χιλιάδες περιστατικά, η εικόνα είναι αισθητά βελτιωμένη σε σύγκριση με το περσινό καλοκαίρι. Οι αυστηρότεροι έλεγχοι, τα υψηλά πρόστιμα και μια πιο διαφανής διαδικασία παραχώρησης χώρων έχουν συμβάλει στον περιορισμό των ακραίων αυθαιρεσιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, έχουν εγκριθεί συνολικά 10.565 παραχωρήσεις, εκ των οποίων 982 μόνο για το 2024.