Με ποικίλες προσεγγίσεις και τοποθετήσεις εμφανίστηκαν ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, που είχαν κληθεί να τοποθετηθούν σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο επιφέρει τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
Νωρίτερα, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, προχώρησε σε κατάθεση έντεκα νομοτεχνικών βελτιώσεων, αποδεχόμενος εισηγήσεις κομμάτων. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παραμένει ανοιχτή στον διάλογο και προτίθεται να ενσωματώσει επιπλέον αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις που κατατίθενται.
«Υπάρχουν διατάξεις με τις οποίες συμφωνούμε, αλλά και άλλες που προκαλούν ενστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Βερβεσός, πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος.
Απόψεις και ενστάσεις από τον νομικό κόσμο
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης έλαβε υπόψη προτάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Ελλάδος κατά τη διαβούλευση, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την τροποποίηση που αφορά στη διαταγή πληρωμής και τη διαταγή απόδοσης μισθίου, μεταφέροντας εξ ολοκλήρου την αρμοδιότητα στους δικηγόρους, χωρίς τη μεσολάβηση των γραμματειών των δικαστηρίων.
Ο κ. Βερβεσός πρότεινε ακόμα να υπάρξει ενιαία ρύθμιση χρονικών προθεσμιών, σημειώνοντας ότι «για τους πλειστηριασμούς δημιουργεί πρόβλημα στους οφειλέτες η αναστολή επί ασκήσεως έφεσης, η προθεσμία 5 εργασίμων ημερών».
«Η διάταξη είναι προβληματική. Πρακτικά πολλές φορές φτάνουν οι αποφάσεις εκτέλεσης να εκδίδονται τελευταία μέρα. Το πενθήμερο είναι ασφυκτικό, πρέπει να υπάρξει επαρκές χρονικό διάστημα για την άσκηση εφέσεως και αναστολής εκτέλεσης πλειστηριασμού», σημείωσε.
«Συμφωνούμε με την αρχή της επιτάχυνσης, όμως δεν μπορεί να λειτουργεί σε βάρος της δικαιοσύνης και σε βάρος των νέων συναδέλφων», ανέφερε η γενική γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Ασκουμένων και νέων δικηγόρων Αθήνας, Σοφία Συρογιάννη, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το αν ο ψηφιακός φάκελος θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα κατά την εφαρμογή του, χωρίς τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.
Διχογνωμίες για τη διαχείριση πλειστηριασμών και τις νέες αρμοδιότητες
Για πολύ καλή συνεργασία που υπήρξε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, έκανε λόγο η Ελένη Κοντογιώργου, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος.
«Η δημιουργία μητρώου διαθηκών, λαμβάνει σάρκα και οστά. Μετά από πολλά χρόνια θα είναι δυνατή η κατάθεση αδημοσίευτων διαθηκών και θα υπάρξει σημαντική μείωση του χρόνου δημοσίευσης διαθήκης. Άμεσα ενώπιον του συμβολαιογράφου θα γίνεται η δημοσίευση», υποστήριξε.
Στο πεδίο των πλειστηριασμών εστίασε ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θράκης, Χρήστος Τερζίδης, υποστηρίζοντας ότι «οι διατάξεις του ποινικού κώδικα τροποποιούνται επί τα χείρω σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς και δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».
Όπως είπε, με την κατάργηση, στην ουσία, του συμβολαιογράφου στην περιφέρεια πλήττεται η ισότητα και η προσβασιμότητα των πολιτών, υπονομεύεται η διαδικασία διαφάνειας, αποδυναμώνεται η περιφέρεια, ενώ δεν υπάρχει καμία τεκμηριωμένη ανάγκη για αυτή την προσέγγιση.
Κριτική από δικαστικούς και κοινωνικούς φορείς
«Παραβιάζεται η αρχή της ισότητας δεδομένου ότι επιβαρύνονται μόνο οι πολίτες που κατοικούν μακριά, δημιουργείται άνιση πρόσβαση στη διαδικασία, δυσχεραίνεται στον οφειλέτη η άσκηση ενημέρωσης των ένδικων μέσων. [...] Εγείρονται βάσιμες ανησυχίες για το αν οι συμβολαιογράφοι της πρωτεύουσας θα μπορέσουν πρακτικά να ανταπεξέλθουν στον αυξανόμενο όγκο», είπε μεταξύ άλλων.
Έντονους προβληματισμούς για την αποτελεσματικότητα των νέων αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Παντελής Μποροδήμος, ενώ αντέδρασε στην εξ ολοκλήρου μεταφορά της αρμοδιότητας σε δικηγόρους, για τις διαταγές πληρωμής και απόδοσης μισθίου.
Από την πλευρά του, ο Φώτης Γιαννούλας, μέλος του ΔΣΑ, απέρριψε τις αιτιάσεις Μποροδήμου, υποστηρίζοντας ότι δεν θίγεται κανένα ουσιαστικό δικαίωμα, καθώς η διαδικασία είναι διαπιστωτική και όχι δικαιοδοτική.
Ικανοποιημένος με τις νέες αλλαγές εμφανίστηκε ο Αναστάσιος Βάππας, γενικός γραμματέας του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.
«Προηγήθηκε έγκαιρη διαβούλευση, η διαδικασία που ακολουθήθηκε συνάδει με τις συστάσεις καλής πρακτικής της ΕΕ για το κράτος δικαίου», ανέφερε η Εύα Τζαβαλά, Συντονίστρια του Επιστημονικού Προσωπικού της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Έμφαση στις ελλείψεις προσωπικού και τις κοινωνικές ανισότητες του νομοσχεδίου
Ο Δομένικος-Θεολόγος Δελληβέης, αναπληρωτής γραμματέας του ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, έδωσε έμφαση στην ανάγκη αύξησης προσωπικού και κάλυψης οργανικών θέσεων.
Στην έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων στάθηκε και ο Μιχάλης Μαυρογένης, ταμίας του ΔΣ της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, κάνοντας λόγο για επιδείνωση των συνθηκών εργασίας και ανάγκη μαζικών προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.
Την πλήρη διαφωνία της με το «αντιλαϊκό», όπως το χαρακτήρισε, νομοσχέδιο, εξέφρασε η Βάγια Γκουνέλα, γενική γραμματέας του ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, κάνοντας λόγο για ευνοϊκές ρυθμίσεις υπέρ των φαντς και των μεγάλων γραφείων.
Αρνητικός απέναντι στο νομοσχέδιο δήλωσε και ο Αλέξανδρος-Ρωμανός Αγγελής, μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Πολιτών κατά των Πλειστηριασμών, κάνοντας λόγο για «απίστευτα εργαλεία» που δίνουν στα φαντς τη δυνατότητα να πετούν κόσμο στο δρόμο.
Ο Γιώργος Χαράλαμπος Κίττης, ταμίας του ΔΣ της Ένωσης Νέων Δικηγόρων, τόνισε ότι οι νέοι δικηγόροι δεν βρίσκονται στο επίκεντρο της νομοθετικής παρέμβασης και υπογράμμισε την ανάγκη επικαιροποίησης των διατάξεων για τους ασκούμενους, οι οποίοι παραμένουν απροστάτευτοι.