Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Self test: Ξεκινά η διάθεση στα φαρμακεία - Για ποιους είναι υποχρεωτικά

Πηγή: self-testing.gov.gr
Πηγή: self-testing.gov.gr

Στη σημερινή ενημέρωση για τη πορεία της πανδημίας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανακοίνωσε το άνοιγμα των λυκείων σε όλη την επικράτεια, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην υποχρεωτική διαδικασία του self testing που θα υποχρεωούνται να ακολουθούν μαθητές και εκαπιδευτικοί.

Μάλιστα το νέο «όπλο» ενάντια στην πανδημία θα τεθεί σε εφαρμογή από αύριο Παρασκευή 9 Απριλίου, οπότε τα φαρμακεία θα ξεκινήσουν να διαθέτουν δωρεάν τα εν λόγω τεστ. 

Σημειώνεται πως οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν τα τεστ με την ανάδειξη του ΑΜΚΑ τους, ωστόσο για αυτή την εβδομάδα μόνο οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές λυκείου θα μπορούν να τα παραλάβουν. Στην περίπτωση ανήλικων μαθητών η διαδικασία θα γίνεται από τους γονείς ή κηδεμόνες τους.

Δύο φορές την εβδομάδα

Η υπουργός Παιδείας, μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε πως τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κορονοϊού (self test) θα διενεργούνται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό λυκείου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα είναι υποχρεωτική για την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Αναλυτικά:

  • Το self test θεωρείται υποχρεωτικό για τους εκπαιδευτικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργειά τους από τους μαθητές.
  • Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προμηθεύονται τα self test από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό.
  • Θα κάνουν τα self test στο σπίτι τους είτε την ίδια ημέρα είτε μία ημέρα νωρίτερα (άρα το πρώτο τεστ της εβδομάδας μπορεί να γίνεται είτε την Κυριακή είτε το πρωί της Δευτέρας).

Ποιοι μπορούν να τα διενεργήσουν

  • οι ενήλικοι θα μπορούν να διενεργούν το τεστ από μόνοι τους ή με τη βοήθεια άλλου προσώπου, εφόσον είναι αναγκαίο
  • οι ανήλικοι άνω των 13 ετών θα μπορούν να κάνουν το τεστ υπό την επίβλεψη των γονέων / κηδεμόνων τους
  • σε ανήλικους κάτω των 13 ετών, το τεστ θα γίνεται από τους γονείς / κηδεμόνες τους

Βήμα - βήμα η διαδικασία

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή που χρησιμοποιείται και σε αρκετές χώρες για τη λειτουργία των σχολείων.

Τα βήματα:

  • Γονείς, κηδεμόνες, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ τους. Το πρώτο τεστ μπορούν να το παραλάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου από αύριο σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και από την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ.
  • Οι μαθητές/οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα self-tests στο σπίτι τους. Συστήνεται το τεστ να γίνεται το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ. Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
  • Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Σε περίπτωση αρνητικού self-test: 

  • Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης.
  • Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Σε περίπτωση θετικού self-test:

  • Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr
  • Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί θα λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Σημειώνεται πως η υπηρεσία της δήλωσης των self-test θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 11 Απριλίου.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ