Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης η Πυροσβεστική για μεγάλες φωτιές που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Ζάκυνθο, Αχαΐα, Βόνιτσα, Άρτα, Πρέβεζα και Χίο, με τους ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.
Τα σημαντικότερα και πιο δύσκολα μέτωπα αυτή τη στιγμή εντοπίζονται στη Ζάκυνθο, την Αχαΐα, αλλά και τη Χίο, όπου οι αρχές έχουν προχωρήσει σε εκκενώσεις πολλών οικισμών. Σύμφωνα δε με επίσημη ενημέρωση, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών νοσηλεύεται ένα άτομο με ελαφρά εγκαύματα, ενώ διαψεύδονται οι πληροφορίες για σοβαρά τραυματία.
Στο μεταξύ, όπως προέκυψε από την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η χώρα μας αιτήθηκε τη συνδρομή τεσσάρων αεροσκαφών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
Ζημιές σε σπίτια και εργοστάσια στην Αχαΐα
Το μέτωπο της Αχαΐας είναι το μεγαλύτερο και αυτό που προκαλεί τον κύριο προβληματισμό στις δυνάμεις πυρόσβεσης: ουσιαστικά πρόκειται για τρεις διαφορετικές φωτιές, η πρώτη στην περιοχή Ίσωμα (κοντά στη ΒΙΠΕ), η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Συνολικά επιχειρούν σε κύκλο 20 εναέρια μέσα, εκ των οποίων το ένα συντονιστικό. Η φωτιά κινείται προς Κάτω Αλισσό.
Η δεύτερη στην περιοχή Γλαύκος, η οποία έχει ελεγχθεί, και η τρίτη στην περιοχή Πλατάνι, η οποία είναι σε εξέλιξη πλησίον κατοικημένης περιοχής και επιχειρούν δύο Canadair.
Στα μέτωπα της Αχαΐας επιχειρούν 140 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων και 41 οχήματα, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 17 Α/Φ και τέσσερα Ε/Π, εκ των οποίων το ένα Ε/Π για τον συντονισμό τους. Συνδρομή παρέχεται από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Παράλληλα, όπως φαίνεται στο βίντεο του Orange Press Agency από τη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών, εγκαταστάσεις και εργοστάσια έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η Κωνσταντίνα Τσίχλα στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι φλόγες βρίσκονται στις αυλές επιχειρήσεων, ενώ έχουν εκκενωθεί δεκάδες οικισμοί.
Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας
Η Τροχαία προχώρησε σε προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου. Η κυκλοφορία διακόπηκε και στα δύο ρεύματα μεταξύ των κόμβων Οβρυάς και Κάτω Αχαΐας. Κλειστή είναι και η Παλαιά Εθνική Οδός, ενημερώνει η Ολυμπία Οδός.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Γρηγόρης Αλεξόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι η φωτιά κινείται νότια και οι άνεμοι είναι δυνατοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η πυρκαγιά φτάσει στο δάσος της Μόβρης, τότε δεν θα ελέγχεται· «θα φτάσει Ηλεία η φωτιά» τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι γίνονται συνεχείς εκκενώσεις, καθώς και ότι, με βάση τις πληροφορίες που έχει, «έχουν καεί αρκετά σπίτια». Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Πολιτικής Προστασίας, μέχρι στιγμής ένα άτομο, ηλικίας 41 ετών, έχει μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών με ελαφρά εγκαύματα σε μέτωπο και χέρι.
Στις 18:30 έλαβαν μήνυμα όσοι βρίσκονται στις περιοχές Βραχναίικα, Τσουκαλαίικα, Καμίνια και Ανεμόμυλος να απομακρυνθούν προς Πάτρα. Ενώ πριν τις 18:00, το 112 έστειλε SMS για εκκένωση ακόμη έξι οικισμών: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Άνω Αχαΐα, Πίσω Συκιά, Τογέικα, Καρυά, Στεναίτικα, Λευκός Αχαΐας, απομακρυνθείτε προς Κάτω Αχαΐα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
Νωρίτερα, το 112 είχε δώσει εντολή εκκένωσης για 11 οικισμούς: Μοιραίικα, Παλαιά Περιστέρα, Χαϊκάλι, Άγιος Στέφανος, Θεριανό, Καμενίτσα, Αχαϊκό, Διδαχέικα, Αλισσός, Λούσικα, Σπαλιαρέικα.
Σε πλήρη εξέλιξη η μεγάλη φωτιά στη Ζάκυνθο
Μάχη με τις φλόγες δίνουν από το πρωί οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Ζακύνθου, με τους πολύ ισχυρούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο τους. Το πύρινο μέτωπο έχει διασπαστεί: ένα μέτωπο βρίσκεται στον Αγαλά με κατεύθυνση προς Κερί, το δεύτερο στον Κοιλιώμενο και το τρίτο προς το χωριό της Λιθακιάς.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιώργο Στασινόπουλο, η φωτιά πέρασε μέσα από το χωριό Αγαλάς και περίπου 5-6 σπίτια υπέστησαν ζημιές. Το πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς το Κερί και τη Λιθακιά.
Συνολικά επιχειρούν 60 πυροσβέστες με 15 οχήματα, μαζί με εθελοντικές ομάδες και πεζοπόρα τμήματα, ενώ από την πλευρά του Δήμου Ζακύνθου και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου συνδράμουν πολλές υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με την ΕΡΤ, για αρκετή ώρα τα εναέρια μέσα δεν επιχειρούσαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των πυκνών καπνών. Ωστόσο, λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι ξεκίνησαν και πάλι τις ρίψεις. Επίσης, στο νησί μεταβαίνουν από την Κυλλήνη 14 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου της 6ης ΕΜΟΔΕ και τέσσερα οχήματα, καθώς επίσης έχει προγραμματιστεί να μεταβούν 35 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων και 10 οχήματα.
Νωρίτερα, ζητήθηκε, για προληπτικούς λόγους, η εκκένωση ξενοδοχείου που βρίσκεται στην περιοχή Απελάτι πριν το Κερί.
Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Τρίτης ξέσπασε και νέο μέτωπο φωτιάς στη Χίο, στην περιοχή Πισπιλούντα. Στο σημείο βρίσκονται και επιχειρούν 25 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου, 9 οχήματα και δύο ελικόπτερα. Σύμφωνα δε με τον δήμαρχο Χίου, Γιάννη Μαλαφή, υπάρχουν αναφορές για ένα καμένο σπίτι στη Νέα Ποταμιά.
Ο δήμαρχος Χίου, μιλώντας στο OPEN, έκανε έκκληση για παραπάνω εναέρια μέσα στη Χίο. Όπως δήλωσε, η φωτιά εντοπίζεται σε τρία μέτωπα. Παράλληλα, το 112 έστειλε SMS για εκκένωση τεσσάρων μεγάλων χωριών: Βολισσός, Λιμνιά, Λήμνο, Χωρή.
Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) πραγματοποιείται από το μεσημέρι επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό ατόμων που βρίσκονται στις παραλίες Λημνιά και Αγία Μαρκέλλα, στη βόρεια Χίο, μετά τη φωτιά στην περιοχή της Βολισσού.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν πέντε πλωτά περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, ένα ναυαγοσωστικό, ένα πλωτό περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης, καθώς και ιδιωτικά σκάφη που συνδράμουν στις προσπάθειες μεταφοράς των πολιτών σε ασφαλές σημείο. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 5 μποφόρ.
Μάχη με τις φλόγες στη Βόνιτσα
Η πυρκαγιά στα Παλιάμπελα Βόνιτσας εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στις 03:45. Εκδόθηκαν δύο μηνύματα 112, ένα για ετοιμότητα και ένα για απομάκρυνση από Βαρκό προς Παλιάμπελα.
Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 85 πυροσβέστες με τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 27 οχήματα, εννέα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
Μάλιστα, έκλεισε η παλαιά εθνική οδός, ενώ υπάρχουν αναφορές για καμένο οίκημα έξω από τη Βόνιτσα. Ο δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας, Αθανάσιος Κασόλας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση και ανέφερε ότι «η πυρκαγιά κινείται προς περιοχή στην οποία βρίσκονται εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι».
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά και στην περιοχή Στάμνα, με το 112 να εκδίδει εντολή εκκένωσης προς το Μεσολόγγι. Όπως ανακοινώθηκε από την Πυροσβεστική, ενισχύθηκαν οι δυνάμεις που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά, καθώς στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και από αέρος συντρέχουν τρία αεροσκάφη. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.
Μέτωπο στην Πρέβεζα
Στο μεταξύ, φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση και στον Γυμνότοπο Πρέβεζας, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν 26 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και επτά οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις και ένα ελικόπτερο.
Νέα μηνύματα ακολούθησαν λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα, καλώντας όσους βρίσκονται στο Βαθύ, στην Αγία Παρασκευή και στην Πρέβεζα να απομακρυνθούν προς Κερασώνα.
Επίσης, καλούνται όσοι βρίσκονται στις περιοχές Παπαδάτες, Γαλατάς, Ριζοβούνι, Μελιανά και Ζερβός να είναι σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Στο μεταξύ, κλειστή είναι η Παλαιά Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Πρέβεζας.
Άρση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Ιονία Οδό
Την άρση των προληπτικών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην Ιόνια Οδό – διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων από κόμβο Φιλιππιάδας έως κόμβο Γοργόμυλου – που είχαν τεθεί σε ισχύ νωρίτερα λόγω της πυρκαγιάς στην περιοχή του Γυμνότοπου του Δήμου Ζηρού Πρέβεζας, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.
Συναγερμός και στην Άρτα
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στον Αμμότοπο Άρτας. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο σημείο επιχειρούν 22 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου της 5ης ΕΜΟΔΕ, καθώς και έξι οχήματα.
Νωρίς το απόγευμα, το 112 έστειλε SMS για εκκένωση των περιοχών Ανωγειατά και Παντάνασσα προς την Άρτα.
Πού υπάρχουν ενεργά μέτωπα – Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής
Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, σε ύφεση είναι η φωτιά στην Κεφαλλονιά, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές σε Βόνιτσα, Ζάκυνθο, Άρτα, Πρέβεζα, Χίο, Αχαΐα και Αιτωλικό.
Όπως τόνισε, λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών που ξέσπασαν ειδικά σε Αιτωλοακαρνανία και Ήπειρο, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος και σε συνεργασία με μονάδες της ΕΛ.ΑΣ., μεταβαίνουν στις περιοχές κλιμάκια προκειμένου να διερευνήσουν τις πιθανότητες εμπρησμού.
Παράλληλα, η Ελλάδα ζήτησε τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για τέσσερα αεροσκάφη.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ