Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΛΟΠΥ: H ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια συνιστά διεθνές πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης

Πηγή: Eurokinissi

Με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων, επιστημόνων και διεθνών οργανισμών πραγματοποιήθηκε εχθες η ημερίδα με θέμα «Υπεύθυνη Ιχθυοκαλλιέργεια: από ιχνηλατήσιμες πρώτες ύλες, σε πιστοποιημένες ιχθυοτροφές». Την ημερίδα διοργάνωσαν η Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) και το Marin Trust, το διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα πιστοποίησης πρώτων υλών για τα ψάρια εκτροφής.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η διαφάνεια και η ιχνηλασιμότητα στις πρώτες ύλες των ιχθυοτροφών, οι διεθνείς πιστοποιήσεις που εγγυώνται υπεύθυνη αλιεία και βιώσιμη παραγωγή, καθώς και ο ρόλος των θαλάσσιων συστατικών στη διατροφή των ψαριών εκτροφής.

Ο γγ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπυρίδων Πρωτοψάλτης, απηύθυνε χαιρετισμό επισημαίνοντας: «Παραμένει προτεραιότητά μας η ολοκλήρωση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες και η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκκαλιεργειών (ΠΟΑΥ). Η ολοκλήρωση αυτού του πλαισίου αποτελεί άμεση κυβερνητική δέσμευση, όπως τόνισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να εξασφαλιστεί θεσμική σταθερότητα, σαφές πλαίσιο αδειοδότησης, προστασία του περιβάλλοντος και οργανωμένη ανάπτυξη του κλάδου».

Ο πρόεδρος ττης ΕΛΟΠΥ, Απόστολος Τουραλιάς, υπογράμμισε: «Στα 40 χρόνια ανάπτυξής της, η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια εξελίχθηκε σε έναν από τους πλέον δυναμικούς και εξωστρεφείς τομείς της αγροδιατροφής, με στρατηγικό ρόλο στην εθνική μας οικονομία και ηγετική θέση στην Ευρώπη. Η συζήτηση για τις πρώτες ύλες και τις βιώσιμες ιχθυοτροφές είναι καθοριστική όχι μόνο για την ποιότητα των προϊόντων μας, αλλά και για το κύρος και την αξιοπιστία του κλάδου μας. Κάνουμε πράξη τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Τον ρόλο του συντονιστή ανέλαβε ο Francisco Aldon, CEO Marin Trust, δηλώνοντας ότι «η υπεύθυνη υδατοκαλλιέργεια ξεκινά από ιχνηλατήσιμες πρώτες ύλες και φτάνει έως τις πιστοποιημένες ιχθυοτροφές».

Το μέλος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Ιχθυοκαλλιεργητών (FEAP), Lara Barazi-Γερουλάνου σημείωσε: «Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η κοινωνία δεν ρωτά μόνο τι παράγουμε. Ρωτά πώς το παράγουμε, από πού προέρχονται οι πρώτες ύλες, ποιους επηρεάζει η αλυσίδα αξίας μας και τι αποτύπωμα αφήνει στο περιβάλλον. Αυτά τα ερωτήματα είναι ευκαιρίες να δείξουμε ότι ο τομέας μας μπορεί και παρέχει πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με κοινωνική υπευθυνότητα και με απόλυτη διαφάνεια».

Ο συνιδρυτής και πρόεδρος της ΙΡΙΔΑ, παραγωγός εξειδικευμένων και αειφόρων ιχθυοτροφών, Νίκος Παπαϊωάννου, μίλησε για τις ελληνικές ιχθυοτροφές, την ασφάλειά τους που αποδεικνύεται από τους πολυάριθμους ελέγχους που γίνονται από ελληνικούς και διεθνείς φορείς, αλλά και πώς αυτές αποτελούν πρότυπο κυκλικής οικονομίας. Τέλος, ανέλυσε την κορυφαία διατροφική αξία της τσιπούρας και του λαβρακιού που παράγονται με αυτές τις τροφές.

Ο αναπληρωτής διευθυντής Τμήματος Sustainable Fisheries Partnership, Dave Martin, ανέδειξε την ανάγκη διαφάνειας του κλάδου, ενώ ο Dr. BrettGlencross, τεχνικός διευθυντής IFFO/ Marin Trust παρέθεσε διεθνή στοιχεία που δείχνουν ότι η ιχθυοκαλλιέργεια δεν επιβαρύνει τον πλανήτη με υπεραλίευση, καθώς, ενώ η ιχθυοκαλλιέργεια αυξάνεται, οι ποσότητες ιχθυαλεύρου και ιχθυελαίου που παράγονται από την αλιεία παραμένουν σταθερές. Η προέδρος MarinTrust GoverningBody Committee, Libby Woodhatch, παρουσίασε τα διεθνή κριτήρια πιστοποίησης.

Η διευθύντρια επικοινωνίας της ΕΛΟΠΥ, Ισμήνη Μπογδάνου, ανέφερε ότι «με συντονισμένες δράσεις, στοχευμένη καινοτομία και στρατηγική διοίκηση, η ΕΛΟΠΥ έχει μετασχηματίσει τον κλάδο από κατακερματισμένο και παραδοσιακό μοντέλο σε σύγχρονο, εξωστρεφή και περιβαλλοντικά υπεύθυνο, ταυτόχρονα ανταγωνιστικό και με επίγνωση, καινοτόμο, παραγωγικό και βιώσιμο».

Από την πλευρά τους, οι διεθνείς εκπρόσωποι ανέδειξαν την παγκόσμια σημασία της ιχθυοκαλλιέργειας ως πρότυπο υπεύθυνης παραγωγής, με έμφαση στις πιστοποιήσεις, τη διαφάνεια και τις πρακτικές βιωσιμότητας που καθιστούν την Ελλάδα αξιόπιστο σημείο αναφοράς στη διεθνή σκηνή. Απαντώντας σε ερωτήσεις του κοινού, έδειξαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο του ελληνικού κλάδου υδατοκαλλιεργειών, σχετικά με την πιστοποιημένη ιχθυοκαλλιέργεια που ενισχύει την μακρά αξιοπιστία του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ