Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπ. Οικονομικών: Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα - Απαλλαγή ενοικίων Απριλίου για τις κλειστές επιχειρήσεις

Τέλη κυκλοφορίας 2021
Πηγή: Eurokinissi

Νέα τροπολογία που κατατέθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Βουλή αναφέρει την καταβολή των τελών κυκλοφορίας ανά μήνα και χωρίς πέναλτι

Το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών έρχεται να θεσπίσει μία σειρά ρυθμίσεων, στις οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλμαβάνεται και η απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου Απριλίου για τις κλειστές επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται:

  • η κατ' εξαίρεση δυνατότητα άρσης ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας, κατά τα οριζόμενα ποσοστά τελών σε αναλογία με τους μήνες, για τους οποίους γίνεται η άρση ακινησίας, αντί της καταβολής του συνόλου των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, που κατά κανόνα ισχύει.

Ορίζεται ότι διάστημα μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό, ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

Για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας εντός του οποίου γίνεται η άρση της αναγκαστικής ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής. Όπως και πέρυσι λοιπόν οι κάτοχοι των οχημάτων θα μπορούν με αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος και αφού καταβάλλουν τα δωδεκατημόρια των ετησίων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα αυτοκίνητά τους και να τα κυκλοφορήσουν. Ωστόσο η άρση της  ακινησίας των οχημάτων θα  μπορεί να γίνει  μόνο μια φορά εντός του έτους και για όσο διάστημα οριστεί αρχικά.

Έτσι για ένα όχημα που ο ιδιοκτήτης του θέλει να το κυκλοφορήσει για δυο μήνες θα πληρώσει τα 2/12 των ετήσιων τελών που αναλογούν στο ΙΧ του. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 138.000 οδηγοί έχουν βγάλει τα οχήματά τους σε ακινησία καθώς είτε δεν μπορούσαν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος των τελών και της διατήρησης σε κυκλοφορία του οχήματος, είτε γιατί δεν τον χρειάζονταν.

  • Επίσης δίνεται η δυνατότητα ψηφιακά για οδηγούς που έχουν θέσει σε ακινησία τα οχήματά τους να  λάβουν πινακίδες «Μ» δυο φορές το χρόνο. Οι πινακίδες «Μ» αποτελούν μια προσωρινή άδεια που διαρκεί τρεις μέρες το χρόνο με κόστος 10 ευρώ η μέρα  που επιτρέπει τη μετάβαση σε ΚΤΕΟ, για επισκευή ή για αλλαγή τόπου φύλαξης.
  • Επίσης απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος και για τον μήνα Απρίλιο του 2021 (ίσχυε για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο), οι μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση της οριζόμενης επιχείρησης, για την οποία έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό ή η οποία πλήττεται οικονομικά λόγω της διάδοσής του.
  • Δεν επιβαρύνονται με τέλος χαρτοσήμου, είτε κατά την εξόφλησή τους είτε κατά τη βεβαίωση αυτών, τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για μη τήρηση των κανόνων τήρησης αποστάσεων, προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, λόγω του πρόσκαιρου χαρακτήρα τους. Η εν λόγω ρύθμιση έχει αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία θέσπισης των ανωτέρω διοικητικών προστίμων.
  • Παρατείνεται η ισχύς των συμβάσεων χώρων των χερσαίων ζωνών λιμένων προς εγκατάσταση ή λειτουργία επιχείρησης για διάστημα ίσο με εκείνο για το το οποίο βρίσκονται σε ισχύ τα προαναφερόμενα μέτρα στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορονοϊού
  • Παράλληλα προβλέπεται ένταξη σε ρύθμιση οφειλών από φορολογικές αποθήκες αλκοολούχων ποτών, η διευκόλυνση μεταφοράς εξοπλισμού ΑΠΕ, αναστολή πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε πληγέντες από θεομηνία.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ