Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα στην ανατολική και κεντρική ηπειρωτική χώρα θα δούμε τις επόμενες ημέρες και ιδιαίτερα την Πρωτοχρονιά σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη.
«Μια πολική αέρια μάζα θα κατέβει προς την περιοχή μας και θα κατακλύσει μεγάλο τμήμα της χώρας μας. Ήδη μας επηρεάζει αλλά θα είναι ακόμα πιο έντονη. Παραμονή Πρωτοχρονιάς και ανήμερα θα κάνει τσουχτερό κρύο σε όλη τη χώρα» ανέφερε ο μετεωρολόγος.
Αύριο Τρίτη περνάει ένα βαρομετρικό χαμηλό και σιγά σιγά θα επιδεινωθούν οι συνθήκες κυρίως στη δυτική κεντρική και ανατολική χώρα.
Από το ύψος της Θεσσαλίας και πιο νότια θα απασχολήσει αυτό το κύμα κακοκαιρίας με τα φαινόμενα να είναι έντονα με βροχές και καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές ενώ τα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα προς την κεντρική και νότια ηπειρωτική χώρα.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς το κύμα κακοκαιρίας θα περιορίζεται πιο νότια με τον νομό Αττικής να είναι πιθανό να δει χιονοπτώσεις που δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα γιατί δεν θα είναι αξιόλογες. Την Πρωτοχρονιά θα έχει στρωμένο χιόνι στην Πάρνηθα με τσουχτερό κρύο και παγετό και ήλιο με δόντια για τις περισσότερες περιοχές.
Πότε βελτιώνεται ο καιρός
Την ίδια ώρα ο καιρός βελτιώνεται το Σαββατοκύριακο με καλές καιρικές συνθήκες και ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα.
Ο καιρός σήμερα
Σήμερα αν και η μέρα ξεκινά με τσουχτερό κρύο δεν θα δούμε κάτι αξιόλογο, ούτε βροχές ούτε χιονοπτώσεις καθώς η ηλιοφάνεια θα κυριαρχεί στα περισσότερα γεωγραφικά διαμερίσματα και μόνο λίγα σύννεφα θα εμφανιστούν κατά τις απογευματινές ώρες. Σήμερα θέλει μια προσοχή μέχρι το μεσημέρι καθώς οι βοριάδες θα κυριαρχήσουν ιδιαίτερα προς την πλευρά του Αιγαίου, θα φτάνουμε στα επίπεδα θυέλλης. Συνθήκες παγετού θα υπάρξουν σε αρκετές περιοχές χώρες και στο εσωτερικό της Πελοποννήσου και στα νησιά ενώ ο υδράργυρος θα φτάσει τους 14 βαθμού από το ύψος της Λαμίας και πάνω ενώ προς της πλευρά του Αιγαίου θα φτάσουμε του 16.
Στην Αττική οι καιρικές συνθήκες θα είναι καλές. Η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει αλλά η ημέρα θα αρχίσει με πολύ κρύο και η θερμοκρασία θα φτάσει κοντά τους 14 βαθμούς Κελσίου ενώ προς τα ξημερώματα της 1η Ιανουαρίου δεν αποκλείεται να δούμε λίγες χιονοπτώσεις να φτάνουν μέχρι και τα υπερβόρεια τμήματα του νομού για λίγο όμως.
Στη Θεσσαλονίκη η ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας ενώ ο άνεμος θα φτάσει τα 7 μποφόρ ενώ στη συνέχεια θα αρχίσει να υποχωρεί και ο υδράργυρος θα φτάσει κοντά στους 11 βαθμούς.
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά και τα νότια τις πρωινές ώρες, όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τη νότια Πελοπόννησο.
Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, θα στραφούν βαθμιαία σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα είναι βορειοδυτικοί και θα εξασθενήσουν πιο αργά.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κα θα φθάσει στα βόρεια τους 9 με 11 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 14 με 16 και στα νότια τοπικά τους 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν βαθμιαία σε δυτικούς νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από -01(μείον 01) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στο νότιο Ιόνιο και τη νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες, όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Τις βραδινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στις Σποράδες και τη νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες, όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοδυτικοί 4 με 5 και στις Σποράδες 6 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά και τα νότια βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν βαθμιαία σε δυτικούς νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες, όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και θα στραφούν βαθμιαία σε δυτικούς νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 και στην Κρήτη έως 17 βαθμούς Κελσίου.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα βορειότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τις πρωινές ώρες, όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7.μποφόρ. Από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και στα βόρεια θα στραφούν βαθμιαία σε νότιους νοτιοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 και στα Δωδεκάνησα έως 17 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν βαθμιαία σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με γρήγορη εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Με πληροφορίες από Έθνος