Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Bloomberg: H Ευρώπη βελτίωσε τις επιδόσεις της στους εμβολιασμούς

Η αμερικανική FDA ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού
Εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 | Πηγή: AP Images

Η πολυπόθητη σημαντική πρόοδος των προγραμμάτων εμβολιασμού στην ΕΕ γίνεται επιτέλους πραγματικότητα, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να ελέγξει την πανδημία και οι οικονομίες της να ξανανοίξουν ταχύτερα από το αναμενόμενο, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Το σημείο καμπής σημειώθηκε τον Απρίλιο, με τη Γερμανία σχεδόν να διπλασιάζει τον ρυθμό των εμβολιασμών μετά την αύξηση των προμηθειών και την απόφαση της να επιτρέψει στους επαγγελματίες του τομέα υγείας να διαχειρίζονται τα εμβόλια. Στο ίδιο μήκος κύματος ακολούθησαν η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Η ΕΕ έπρεπε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια, όπως τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων από την AstraZeneca και τις ανησυχίες λόγω του κινδύνου θρομβώσεων που συνδέονται με τα εμβόλια κάποιων εταιρειών.

Η Johnson & Johnson σταμάτησε νωρίτερα μέσα στον μήνα τις παραδόσεις του εμβολίου της, αλλά την Τρίτη άλλαξε γραμμή μετά την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής υγειονομικής Αρχής (ΕΜΑ) ότι τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η απόφαση αποτελεί «καλό νέο για την υλοποίηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων σε όλη την ΕΕ».

Την Τρίτη, η Ιταλία ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου της J&J για τους ενήλικους, συνιστώντας να χορηγείται σε άτομα άνω των 60 ετών ή σε όσους χρειάζονται κατά προτεραιότητα προστασία λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Ηλικιακοί περιορισμοί εφαρμόζουν και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ για τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca.

Με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, η ΕΕ αναμένεται ότι θα μπορέσει τελικά να αφήσει πίσω της τον κύκλο των lockdown και ότι οι οικονομίες της θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά με ασφάλεια.

Η εξέλιξη αυτή γεμίζει με αισιοδοξία τους πολιτικούς, τους υγειονομικούς αξιωματούχους και τους επενδυτές. Το ευρώ ενισχύθηκε περίπου 2,5% αυτό τον μήνα μετά την υποχώρησή του στο πρώτο τρίμηνο, ενώ και στην αγορά ομολόγων επικρατεί αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας.

Αν διατηρηθεί ο νέος ρυθμός των εμβολιασμών, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές Μαΐου, θα προβλέπει καλύτερη πορεία της οικονομίας της ΕΕ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ