Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Self test - λιανεμπόριο - μετακινήσεις - Εκκλησία: Ολα τα μέτρα που θα ισχύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα

Νίκος Χαρδαλιάς / Πηγή:  Intime
Πηγή: Intime

Τα μέτρα με τα οποία θα πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί του Πάσχα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19 στη χώρα. Οπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, φέτος οι πιστοί θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν από κοντά τις λειτουργίες, αλλά με κανόνες, ενώ αυστηροποιούνται τα μέτρα που αφορούν στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά με sms στο 13032

Οι κανόνες για εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά από αύριο, Σάββατο 24 Απριλίου, με τις μεθόδους click inside και click away έχουν ως εξής:

  • Για την μετάβαση σε εμπορικό κατάστημα είναι υποχρεωτική η αποστολή SMS στο 13032 «Μετακίνηση σε εν λειτουργία εμπορικό κατάστημα με όριο τριών ωρών» ή με την συμπλήρωση του εντύπου-βεβαίωσης κίνησης ή με την συμπλήρωση χειρόγραφης βεβαίωσης κίνησης καθώς και το αποδεικτικό καθορισμού του ραντεβού από την επιχείρηση.
  • Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13032, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ
  • Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) μία (1) φορά την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ..
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β' 1441/10.04.21.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
  • Αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβανομένων take away και delivery) εντός των εμπορικών κέντρων και εκπτωτικών χωριών.

Κέντρα αισθητικής με self test δύο φορές την εβδομάδα

Οι κανόνες για τα κέντρα αισθητικής είναι οι εξής:

  • Υποχρεωτική η πραγματοποίηση αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test) δύο φορές την εβδομάδα για εργαζόμενους και επιχειρηματίες (το κόστος του ενός εξ αυτών βαρύνει το κράτος).
  • Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.
  • Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.
  • Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη της λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.
  • Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. τις καθημερινές, με εξαίρεση την Μ. Παρασκευή από 1:00 μ.μ. έως 7:00 μ.μ και το Μ. Σάββατο 7:00 π.μ έως 6:00 μ.μ
  • Εως 100 τετραγωνικά μέτρα επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα και από 100 τ.μ. και πάνω επιτρέπεται 1 άτομο ανά 25 τ.μ.

Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ.  

Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

Ωστόσο, συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές. 

Μετακινήσεις εκτός νομού

Ενόψει Πάσχα αυστηροποιήθηκαν τα μέτρα μετακινήσεως εκτός νομού, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού στα χωριά. Ειδικότερα σύμφωνα με την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σήμερα το μεσημέρι ορίζονται τα παρακάτω:

  • Προβλέπεται αυστηρό χρονικό πλαίσιο 48 ωρών για να αλλάξει κάποιος νομό και να επιστρέψει στη μόνιμη κατοικία του, κάτι που γίνεται μόνο για περιπτώσεις εργασίας, κηδείας ή για λόγους υγείας. 
  • Πλέον οι μετακινήσεις για λόγους υγείας, αποδεικνύονται μόνο με έγγραφο ή παραπεμπτικό από δημόσια δομή υγείας και όχι από ιδιώτη. 
  • Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα (μισθωτοί) μπορούν να μετακινηθούν για δουλειά μόνο εάν έχουν μαζί τους το χαρτί από ΕΡΓΑΝΗ. Αν κατά τον έλεγχο, διαπιστωθεί ότι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας ή σε άδεια, θα τους επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που μετακινούνται πρέπει να διαθέτουν έγγραφο που να βεβαιώνει την ιδιότητά τους, αλλά και έγγραφο που αποδεικνύει το επαγγελματικό τους ραντεβού.
  • Οι μετακινήσεις για συγκομιδή προϊόντων (π.χ μάζεμα ελιάς) δεν προβλέπονται με κανέναν τρόπο κατά την περίοδο του Πάσχα.
  • Οι μετακινήσεις για κηδεία, γίνονται μόνο με προσκόμιση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου
  • Μετάβαση σε μόνιμη κατοικία επιτρέπεται με το Ε1, όμως δεν επιτρέπεται η επιστροφή στα αστικά κέντρα μετά την περίοδο του Πάσχα.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων στη μόνιμη κατοικία τους επιτρέπεται μόνο εάν ο μετακινούμενος γονέας έχει μαζί του

  1. στην περίπτωση διαζυγίου, αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου,
  2. στην περίπτωση διάστασης, υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α’ 75) και εγ) σε κάθε περίπτωση, πρόσφορα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου, όπως τίτλο ιδιοκτησίας ή μισθωτήριο.

Εκκλησίες: Υποχρεωτική χρήση διπλή μάσκας

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, εντός του ναού, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

Στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής. 

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι

  1. η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,
  2. το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού,
  3. πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.). 

Υποχρεωτική η διενέργεια self test για τους δημόσιους υπαλλήλους και το προσωπικό των εκκλησιών

Την επέκταση της υποχρεωτικής διενέργειας self - tests, από τη Δευτέρα 26 Απριλίου, στους εργαζόμενους του δημοσίου, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες με φυσική παρουσία και σε όλο το προσωπικό των εκκλησιών, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η εν λόγω απόφαση ελήφθη λόγω της λειτουργίας των εκκλησιών με παρουσία πιστών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Υπενθυμίζεται ότι η διενέργεια self test είναι ήδη υποχρεωτική για τους εργαζόμενους σε λιανεμπόριο, εστίαση και μεταφορές.

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ