Νέα

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Lockdown: Με SMS η εστίαση έως τις 15 Μαΐου - Τι αλλάζει στις μετακινήσεις (vid)

Μετακινήσεις: Τι αλλάζει για ΙΧ, ταξί και ΒΑΝ
Πηγή: Eurokinissi

Η αποστολή μηνύματος (SMS) για τη μετακίνηση των πολιτών παραμένει μέχρι τις 15 Μαΐου 2021, η οποία έρχεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με το άνοιγμα του τουρισμού, ανακοίνωσε νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση των συντακτών για την επιδημιολογική εξέλιξη στη χώρα μας από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν, επίσης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν στις 10.45 το βράδυ

Αναφορικά με την περαιτέρω χαλάρωση του lockdown και ειδικότερα τις μετακινήσεις, ο αρμόδιος υφυπουργός υπογράμμισε πως η μετακίνηση των πολιτών σε επιχειρήσεις εστίασης, όπως παραδείγματος χάριν καφετέριες, ταβέρνες και εστιατόρια θα πραγματοποιείται με μήνυμα στο 13033 και πρόσθεσε πως ενόψει του επίσημου ανοίγματος τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου 2021, τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν στις 10.45 το βράδυ.

Παράλληλα, οι διαδημοτικές μετακινήσεις απελευθερώνονται από αύριο Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 2021.

Αναφορικά με τη λειτουργία της εστίασης, και ειδικότερα καφέ και εστιατόρια - όχι μπαρ ή κλαμπ - οι πελάτες θα είναι καθήμενοι και μόνο σε εξωτερικούς χώρους, αφού οι εσωτερικοί χώροι (συμπεριλαμβανομένων των ημιυπαίθριων), δεν θα είναι διαθέσιμοι. Τέλος, στο τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως και έξι άτομα. 

Για όσο διάστημα, οι πελάτες βρίσκονται καθήμενοι στο κατάστημα, η χρήση μάσκας είναι προεραιτική.

Οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια

  • όταν στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ δύο παράπλευρων τραπεζιών δεν τοποθετείται καρέκλα σε κανένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στα 0,90 μ.,
  • όταν τοποθετείται καρέκλα σε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται στο 1,20 μ.
  • όταν τοποθετείται καρέκλα σε κάθε ένα εκ των δύο, τότε η ελάχιστη απόσταση μεταξύ αυτών ορίζεται σε 1,80 μ.

Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40- 44 ετών

Ο υπουργός Υγείας έκανε εκτενή αναφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι σήμερα φτάνουμε τα τρία εκατομμύρια εμβολιασμούς, ενώ τις επόμενες ημέρες θα λειτουργούν 1.500 εμβολιαστικά κέντρα. Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40- 44 ετών. Ο υπουργός τόνισε επίσης πως δεν υπάρχουν πολίτες β' κατηγορίας για να αντιμετωπίζονται με αυτό τον τρόπο. Οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40- 44 ετών θα αρχίσουν να λαμβάνουν απόψε μηνύματα για τα ραντεβού τους μέσω τις άυλης συνταγογράφησης και θα μπορούν να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους.

Στη συνέχεια η καθηγήτρια κ. Παπαευαγγέλου, σημείωσε ότι διαπιστώνεται σταθερή αποκλιμάκωση στους δείκτες της πανδημίας κι επεσήμανε πως ότι είναι σημαντικό να τηρηθούν αποστάσεις και να χρησιμοποιείται διπλή μάσκα κατά τον εκκλησιασμό, εντός κι εκτός ναών, ενώ όσοι μπορούν να κάνουν self test.

Τα μέτρα για το Πάσχα - Με κωδικό «6» η εστίαση

Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο επιτρέπονται για μετάβαση σε κομμωτήριο ή σε εμπορικό κατάστημα, ενώ «ελεύθερες» παραμένουν μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Η κυκλοφορία επιτρέπεται από τις 05:00 το πρωί έως τις 22:00, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) το ωράριο διαμορφώνεται από τις 05:00 μέχρι και τις 23:00.

Tο Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τον κωδικό μετακίνησης 6.

Επίσης, όσον αφορά στις εκκλησίες, στους εξωτερικούς χώρους η αναλογία των παρευρισκομένων διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.

Ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

  • Μεγάλη Τετάρτη: 18:30 (Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος)
  • Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
  • Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
  • Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
  • Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30

Το ωράριο καταστημάτων τη Μεγάλη Εβδομάδα

Το προτεινόμενο πασχαλινό ωράριο λειτουργίας:

  • Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου 09.00 – 20.30
  • Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου 09.00 – 20.30
  • Μ. Παρασκευή 30 Απριλίου 13.00 – 19.00
  • Μ. Σάββατο 1 Μαΐου 09.00 – 15.00
  • Κυριακή του Πάσχα 2 Μαΐου Κλειστά
  • Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου Κλειστά
  • Τρίτη 4 Μαΐου 2021 Κλειστά

Οι εξαιρέσεις όπου επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε άλλους Νομούς, είναι οι εξής:

  • Λόγοι εργασίας (ύστερα από διασταύρωση των στοιχείων μέσω του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ»)
  • Λόγοι υγείας (μόνο έγγραφο από δημόσια δομή)
  • Κηδεία (μόνο με ληξιαρχική πράξη θανάτου)
  • Επικοινωνία διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας χωρίς επιστροφή (απαραίτητο έγγραφο το Ε9)
  • Φοιτητές που επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους

Να τονιστεί πως οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως η μετακίνησή τους στην επαρχία και η επιστροφή τους στην πόλη θα πρέπει να γίνει εντός 48 ωρών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ