Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Αρση lockdown: Τι θα γίνει με SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσική στην εστίαση

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Η αντίστροφη μέτρηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων του lockdown έχει ήδη ξεκινήσει, με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας να είναι καλύτερη και τους εμβολιασμούς να πραγματοποιούνται με ταχείς ρυθμούς. Κομβική ημερομηνία είναι η 15η Μαΐου, που θα επιφέρει το άνοιγμα του τουρισμού και την κατάργηση των SMS, ενώ είναι θέμα ημερών -ή και ωρών- να ανακοινωθεί η περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου μετακίνησης των πολιτών.

Η εστίαση άνοιξε τη Δευτέρα του Πάσχα με πολύ αυστηρά μέτρα και χωρίς μουσική, αύριο Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία για όλους τους μαθητές με υποχρεωτικά self test, ενώ οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το ΟΚ στο άνοιγμα των μουσείων από τις 14 Μαΐου και των θερινών σινεμά από τις 21 του μήνα.

Φυσικά, όλα θα κριθούν από την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες μέρες, αλλά όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε στην τελική ευθεία για επιστροφή σε μια νέα κανονικότητα.

Αλλάζει το ωράριο κυκλοφορίας 

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μίλησε για το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να πάμε από τον απόλυτο περιορισμό στην απόλυτη ελευθερία» και πως δεν πρέπει «να αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε απεγκλωβιστεί». «Εκείνο που κάνουμε είναι να πηγαίνουμε βήμα-βήμα», λέγοντας πως το ωράριο κυκλοφορίας των πολιτών «θα διευρυνθεί σταδιακά».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «σε πρώτη φάση θα υπάρξει μια επέκταση μετά τις 11 το βράδυ για πιο μετά», ενώ μετέφερε τη «συνολική απελευθέρωση» για αργότερα. Το νέο ωράριο, μάλιστα, δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα, κατά την τακτική ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Αν αυτό συμβεί, θα μετατίθεται η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις 12 τα μεσάνυχτα, αντί για 23:00 που είναι τώρα.

Κατάργηση των SMS

Πολλή κουβέντα έχει γίνει για την κατάργηση των SMS, με την πιθανότερη ημερομηνία να είναι η 15η Μαΐου, με το άνοιγμα του τουρισμού δηλαδή. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανέφερε ήδη πως για τα ψώνια στα εμπορικά καταστήματα το SMS στο 13032 θα καταργηθεί στις 15 Μαΐου.

«Δεν θα υπάρχει αυτή η διαδικασία στις 15», είπε, συμπληρώνοντας πως οι περιορισμοί για τον αριθμό των πελατών ανά κατάστημα θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό ακόμα. Σχετικά με το SMS για τις μετακινήσεις στο 13033, είπε πως «συνολικά θα επανεξεταστούν τα SMS μέχρι τις 14 του μήνα. Η κυβέρνηση και οι ειδικοί θα έχουν τα δεδομένα προκειμένου να εισηγηθούμε ή να αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε ως έχουμε ή αν θα αρθούν τελείως». Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τόνισε πως το SMS «θα εξακολουθεί να έχει πρακτική λειτουργία», ενώ «θα επαναξιολογηθεί με το άνοιγμα των υπερτοπικών μετακινήσεων». 

Η μουσική στην εστίαση

Όσον αφορά τη μουσική στην εστίαση, δεν υπάρχει κάποια απόφαση, με αρκετούς πάντως -ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση- να θεωρούν πως πρέπει να επιτραπεί το συντομότερο δυνατόν. «Τα βήματα είναι σταθερά. Η εστίαση άνοιξε καλά, τα μέτρα τηρήθηκαν, ήταν όλοι πολύ προσεκτικοί. Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα, καθώς προχωράμε θα ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι, αλλά προς το παρόν τα πράγματα είναι καλά», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Ο ίδιος παρέπεμψε στις αποφάσεις των ειδικών τόσο για το πότε θα αλλάξει το ωράριο στην εστίαση, αλλά και για το πότε θα επιτραπεί η μουσική. Επίσης, υπογράμμισε ότι «το σημαντικό είναι ότι οι πολίτες τηρούν τα μέτρα. Αυτό δείχνει την ατομική ευθύνη. Η πολιτεία θα συνεχίζει να στηρίζει τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις όσο χρειάζεται μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μίλησε για τη μουσική στην εστίαση με αιχμές. «Αυτό το θέμα έχει πάρει μια διάσταση πολύ δυσανάλογη. Αναρωτιέμαι πώς ακούγεται αυτό το ερώτημα στους 5.000 ανθρώπους που νοσηλεύονται και στις 5.000 οικογένειες που ανησυχούν. Πώς ακούγεται στους 760 ανθρώπους που είναι διασωληνωμένοι και δίνουν τη μάχη λεπτό προς λεπτό για τη ζωή τους και πώς ακούγεται στους χιλιάδες νοσηλευτές και γιατρούς. Ακούγεται παράταιρο. Είναι απολύτως κατανοητό πως όσο πιο δυνατά μιλούμε, τόσο πιο μακριά πηγαίνουν τα σταγονίδια και είναι απολύτως κατανοητό πως όσο μεγαλύτερος είναι ο οποιοσδήποτε ήχος, τόσο πιο δυνατά μιλούμε», είπε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ