Νέα
  • ΓΔ: 886.72 -0.85%
  • Τζίρος: 89,69 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρήσιμες πληροφορίες για πληρωμές και αιτήσεις (vid)

Χρήματα / Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» και για αυτό το λόγο, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών μεταφέρει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την οκτάμηνη κρατική επιδότηση δόσης επιχειρηματικού δανείου από επιχειρήσεις και επαγγελματίες, από τις 9 Μαΐου στο τέλος του μήνα.

Επίσης, διήμερη παράταση, έως την Τετάρτη 12 Μαΐου 2021, δόθηκε για την υποβολή αιτήσεων του 7ου και τελευταίου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μέσω της πλατφόρμας «myBusinessSupport», λόγω προσωρινής μη διαθεσιμότητας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 7 Μαΐου, πιστώθηκε στους τραπεζικούς λογαριασμούς 20.359 δικαιούχων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7 ποσό συνολικού ύψους 62,7 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως με την εν λόγω καταβολή, το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου, έχουν λάβει την οικονομική ενίσχυση ύψους 789,1 εκατ. ευρώ, 282.302 δικαιούχοι, περίπου δηλαδή το 95% των επιχειρήσεων που αιτήθηκαν για τον 7 κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μηδενικά ενοίκια και τον Μάιο

Χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν δήλωση Covid αναμένεται να πληρωθούν οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα για τα μηδενικά ενοίκια του Απριλίου, δηλαδή θα εφαρμοστεί το μοντέλο του Μαρτίου. Οι πληρωμές θα γίνουν με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στις δηλώσεις Φεβρουαρίου και Μαρτίου. Σημειώνεται ότι έως τις 14 Μαΐου 2021 πρέπει να υποβληθούν οι δηλώσεις Covid για τα μειωμένα ενοίκια του Μαρτίου για τα οποία οι ιδιοκτήτες αποζημιώθηκαν προκαταβολικά την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, θα συνεχιστεί και για τον μήνα Μάιο η ρύθμιση που προβλέπει πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα. Πλέον η καταβολή μειωμένου ενοικίου κατά 40% ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας τον μήνα Μάιο, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Αναστολές συμβάσεων εργασίας

Εως τις 12 Μαΐου θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε ολόκληρο τον Μάιο, είτε μέρος αυτού. Οι αιτήσεις έως τις 12 Μαΐου θα μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ από 1η Μαΐου. Σε κάθε περίπτωση κατά το ανωτέρω διάστημα δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1 έως 12 Μαΐου 2021.

Από 13 Μαΐου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές μόνο για χρονικό διάστημα που ακολουθεί, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για την περίοδο 1-12 Μαΐου.

Εστίαση

Αύριο, Δευτέρα 10 Μαΐου 2021, εγκρίνεται το πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρήσεων της εστίασης με έως 100.000 ευρώ κεφάλαιο  κίνησης και στα μέσα του μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους επιχειρηματίες. Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και αφορά περίπου 34.000 επιχειρήσεις.

Ανάλογα προγράμματα αναμένονται από 17 Μαΐου και για άλλες πληγείσες επιχειρήσεις, όπως γυμναστήρια, παιδότοποι.

Δικηγόροι

Επίσης, αντίστοιχο πρόγραμμα ανοίγει από τις 17 Μαΐου και για τους δικηγόρους, οι οποίοι θα μπορούν να λάβουν έως 2.500 ευρώ για την προμήθεια ηλεκτρονικό εξοπλισμό (tablet, laptop, deskotop υπολογιστές) για τα γραφεία τους. Το πρόγραμμα θα είναι συνολικού προϋπολογισμού ύψους 15 με 20 εκατ. ευρώ.

Τουρισμός

Από τις 24 Μαΐου 2021, αναμένεται το πρόγραμμα επιδότησης των επιχειρήσεων του τουρισμού, κυρίως ξενοχοχείων, με έως 300.000 ευρώ κεφάλαιο κίνησης. Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

ΕΣΠΑ Περιφερειών

Τέλη Μαΐου αναμένονται και οι καταβολές από τα αντίστοιχα προγράμματα ΕΣΠΑ των Περιφερειών της επικράτειας, καθώς επίσης και οι αυξημένες αποζημιώσεις ύψους 130 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις των Περιφερειών Αχαΐας, Θεσσαλονίκης και την Κοζάνη, οι οποίες είχαν παραμείνει κλειστές τον Απρίλιο.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ