Νέα
 • ΓΔ: 920.03 -0.79%
 • Τζίρος: 68,24 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Απεργίες - Μέσα Μεταφοράς: Θεσπίζονται υποχρεωτικά δρομολόγια για «εγγυημένη λειτουργία»

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Τι ώρα σταματούν μετρό, ΗΣΑΠ, τραμ
Πηγή: Eurokinissi

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των εργαζομένων κατά την προκήρυξη απεργιών σε ΔΕΚΟ φέρνει το νομοσχέδιο για το εργασιακό. Το σημαντικό είναι ότι δεν «θα κατεβάζουν ρολά» στις υπηρεσίες τους οι εργαζόμενοι σε κλάδους κοινής ωφελείας, αλλά θα υποχρεούνται πλέον να παρέχουν το 33% των υπηρεσιών τους προς τους πολίτες.  

Ειδικότερα όσον αφορά στην περίπτωση απεργιακής κινητοποίησης στο μετρό και στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι οδηγοί δεν θα «τραβούν χειρόφρενο». Παρότι στις απεργίες, έως τώρα, υπήρχε προσωπικό ασφαλείας των εργαζομένων, δεν εκτελούνταν δρομολόγια, καθώς το προσωπικό ασφαλείας είχε την έννοια της διασφάλισης των εγκαταστάσεων της επιχείρησης και την πρόληψη καταστροφών και ατυχημάτων

Το σκηνικό πλέον αλλάζει. Θεσπίζεται η «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία» κατά τη διάρκεια απεργιών, πέρα από το προσωπικό ασφαλείας, ώστε να αποφεύγεται το μέτρο της επίταξης των απεργών.

Κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να εκτελείται το 33% των καθημερινών δρομολογίων, θα πρέπει δηλαδή να κυκλοφορεί το ένα τρίτο των συρμών, των λεωφορείων, των τρόλεϊ κ.ο.κ. ανεξαρτήτως ποιοι και πόσοι εργαζόμενοι θα πρέπει βρίσκονται στα πόστα τους, για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.

Ποιες υπηρεσίες πρέπει να λειτουργούν στο 33%

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο άρθρο 94 προβλέπει Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας που διασφαλίζει την ελάχιστη εγγυημένη λειτουργία ως προς την παροχή ενός μίνιμουμ (33%) επιπέδου υπηρεσιών σε κρίσιμους κλάδους κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων στις ΔΕΚΟ. Το Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας διατίθεται πέραν του προσωπικού ασφαλείας. 

Η ρύθμιση της «εγγυημένης λειτουργίας» αφορά Οργανισμούς, εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, η λειτουργία των οποίων έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου και ειδικότερα επιχειρήσεις: 

 • Παροχής υγειονομικών υπηρεσιών από νοσηλευτικά εν γένει ιδρύματα.
 • Διύλισης και διανομής ύδατος.
 • Παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή καυσίμου αερίου.
 • Παραγωγής ή διύλισης ακάθαρτου πετρελαίου.
 • Μεταφοράς προσώπων και αγαθών από την ξηρά τη θάλασσα και τον αέρα.
 • Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων, Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.
 • Αποχέτευσης και απαγωγής ακάθαρτων υδάτων και λυμάτων και αποκομιδής και εναποθέσεως απορριμμάτων
 • Φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης εμπορευμάτων στα λιμάνια.
 • Τραπέζης της Ελλάδος, Πολιτικής Αεροπορίας και κάθε είδους υπηρεσίες ή τμήματα υπηρεσιών που απασχολούνται με την εκκαθάριση και πληρωμή των μισθών του προσωπικού του δημόσιου τομέα

Ανάλογες ρυθμίσεις υπάρχουν σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Αυστραλία κ.λπ. Διευκρινίζεται ότι η ρύθμιση αυτή δεν αλλάζει το καθεστώς σε σχέση με το προσωπικό ασφαλείας και δεν αναφέρεται στο πλήθος των εργαζομένων που καλούνται να παράσχουν τις υπηρεσίες τους, αλλά στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

Η συνδικαλιστική οργάνωση που κήρυξε την απεργία γνωστοποιεί εγγράφως στον εργοδότη, με έγγραφο που επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή πριν από την έναρξη της απεργίας, τα ονόματα των εργαζομένων που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως προσωπικό ασφαλείας και, αν απαιτείται, ως προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας. Με ευθύνη της συνδικαλιστικής οργάνωσης, το διατιθέμενο προσωπικό παρέχει τις υπηρεσίες του υπό τις οδηγίες του εργοδότη, προς εκπλήρωση των σκοπών για τους οποίους διατίθεται.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ