Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

ΥΠΠΟΑ: Ανοίγει αύριο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω - Αποκαταστάθηκαν τα γλυπτά

Γυμνός κορμός ανδρικού αγάλματος, με ιμάτιο γύρω από την μέση και τον αριστερό ώμο, το οποίο βρέθηκε στο ρωμαϊκό Ωδείο. Χρονολογείται περίπου στο 180/170 πΧ. / Πηγή: ΥΠΠΟΑ
Γυμνός κορμός ανδρικού αγάλματος, με ιμάτιο γύρω από την μέση και τον αριστερό ώμο, το οποίο βρέθηκε στο ρωμαϊκό Ωδείο. Χρονολογείται περίπου στο 180/170 πΧ. / Πηγή: ΥΠΠΟΑ

«Τα αγἀλματα στο μουσείο της Κω, θεραπεύθηκαν...». Με αυτό τον τίτλο το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω όχι μόνο ανοίγει αύριο μαζί με όλα τα μουσεία της χώρας, αλλά και πως θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του έχοντας όλα τα γλυπτά της έκθεσης πλέον στη θέση τους.

Οπως υπενθυμίζει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, κατά τη διάρκεια της αυτοψίας της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, τον περασμένο Οκτώβριο στο νησί της Κω, διαπιστώθηκε ότι πέντε γλυπτά, που την ώρα του φονικού σεισμού του Ιουλίου του 2017 έπεσαν από τα βάθρα τους, δεν είχαν ακόμη αποκατασταθεί. Η υπουργός έδωσε κατευθύνσεις και οδηγίες ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις μελέτες και επτά μήνες μετά, τα γλυπτά αποκαταστάθηκαν στα βάθρα τους.

Σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ, κατά την πτώση των τριών ελλιπών κορμών έσπασαν οι γύψινες συμπληρώσεις στο χαμηλότερο τμήμα τους, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί από τους συντηρητές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, κυρίως για την αισθητική βελτίωση του χαμηλότερου τμήματος και για την έδρασή τους στα βάθρα τους, αλλά όχι τα αρχαία μάρμαρα.

Η μελέτη επανατοποθέτησης των γλυπτών, που διενεργήθηκε το τελευταίο εξάμηνο, συνέβαλε στη βέλτιστη σεισμική θωράκιση όλων των εκθεμάτων του μουσείου, οδήγησε στην καλύτερη σεισμική θωράκιση και άλλων ευρημάτων για το ενδεχόμενο ισχυρότερων σεισμών και, στη συνέχεια, στην επανατοποθέτηση και των πέντε γλυπτών.

Ο σεισμός της 21ης Ιουλίου 2017, λόγω του μεγέθους των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επέφερε σημαντικές ζημίες στα μνημεία του νησιού. Ανάμεσα στα πληγέντα μνημεία είναι η Πύλη του Φόρου, η μνημειακή είσοδος στην ανατολική πλευρά του περιμετρικού τείχους της χώρας, το εμβληματικό Κάστρο Νερατζιάς, τοπόσημο του νησιού, το Νότιο τμήμα της Αρχαίας Αγοράς, ο Δυτικός Αρχαιολογικός χώρος, καθώς και ναοί και οθωμανικά τεμένη. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπονούν μελέτες και έργα αποκατάστασης στα μνημεία του νησιού με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να καλυφθεί ο χρόνος που μεσολάβησε από τον σεισμό του 2017. Οι πόροι χρηματοδότησης μελετών και έργων είναι εξασφαλισμένοι, όπως ενημερώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ