Νέα
  • ΓΔ: 1443.99 -0.33%
  • Τζίρος: 1,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Τρέχει» η κατασκευή του νότιου τμήματος του Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα

Αποψη του αυτοκινητόδρομου Ε65

Στο 70,3% έφτασε η συνολική πρόοδος της κατασκευής του νότιου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε65 από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα. Το τμήμα μήκους 32,5 χλμ., που με την ολοκλήρωσή του θα συνδέσει επιτέλους το (σε λειτουργία) «τυφλό» τμήμα του αυτοκινητόδρομου (Ξυνιάδα-Τρίκαλα), είναι προχωρημένη κατασκευή, περίπου 2 χρόνια από την έναρξη των έργων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έγιναν γνωστά, οι σήραγγες έχουν φτάσει σε ποσοστό προόδου 79,1%, οι γέφυρες και τα τεχνικά 81,3%, τα ασφαλτικά των οδοστρωμάτων 65,3% και οι χωματουργικές εργασίες 54,8%.

Αναφορικά με την κατασκευή της σήραγγας Όθρυος, μήκους σχεδόν 3 χιλιομέτρων, απομένουν περίπου 100 μέτρα, που λόγω των δυσκολιών που παρουσιάζει το υπέδαφος της περιοχής διανοίγονται μέτρο-μέτρο. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως μέσα στο καλοκαίρι η σήραγγα θα έχει διανοιχθεί πλήρως.

Σημαντικά τεχνικά έργα κατασκευάζονται και μεταξύ του 24ου και του 26ου χιλιομέτρου στο Όρυγμα Στίρφακας, όπου έχουν γίνει σημαντικές διαμορφώσεις πλαγιών αλλά και γέφυρες. Μετά από αυτό το δύσκολο τμήμα ακολουθεί η σήραγγα Όθρυος.

Το τελευταίο σημαντικό σημείο του νότιου τμήματος είναι η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου Ξυνιάδας, όπου θα επιτευχθεί και η σύνδεση με το τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα.

Να θυμίσουμε πως τα έργα εκτελούνται από την ΤΕΡΝΑ. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Υπό παράδοση το πρώτο τμήμα

Σε ρυθμούς παράδοσης (ίσως μέχρι τα τέλη Ιουνίου) είναι το πρώτο υποτμήμα από τον ημικόμβο Ανθήλης (όπου συνδέεται ο Ε65 με την Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης) μέχρι την περιοχή του Σταυρού, 3 χλμ. πριν από τον σταθμό διοδίων Καρπενησίου.

Τα 14,2 χιλιόμετρα είναι πλήρως έτοιμα να υποδεχθούν τους πρώτους οδηγούς, που επιπλέον δεν θα πληρώνουν προς το παρόν κάποιο αντίτιμο διοδίου, καθώς ο προγραμματισμένος να λειτουργήσει σταθμός διοδίων είναι επίσης λίγο βορειότερα.

Υπό κατασκευή στο 6ο χιλιόμετρο του νότιου τμήματος είναι και ο ανισόπεδος κόμβος Λαμίας, που προγραμματίζεται να λειτουργήσει προς το τέλος του έτους. Στο 13ο χιλιόμετρο θα λειτουργήσει μελλοντικά και το ΣΕΑ Σταυρού.

Με την ολοκλήρωση του νότιου τμήματος του Ε65 και τη σύνδεσή του με το υφιστάμενο τμήμα, θα δημιουργηθεί ένας αυτοκινητόδρομος 111 χιλιομέτρων που θα συνδέει την Αθήνα με τα Τρίκαλα σε λιγότερο από 3 ώρες.

Ο αναβαθμισμένος Ε65 εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη κυκλοφορία από τη σημερινή, ενώ οι οδηγοί θα αποφεύγουν τις στροφές στο δύσκολο ορεινό τμήμα από τη Λαμία μέχρι την περιοχή της Ξυνιάδας. Η λειτουργία του νότιου τμήματος προβλέπεται για το 2022.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ