Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Κορονοϊός: Οδηγίες προστασίας για ασφαλή ταξίδια με το αεροπλάνο

Πηγή: AP Images
Φωτό αρχείου / Πηγή: AP Images

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ, ενώ ο τουρισμός ανοίγει σιγά σιγά και πάλι στη χώρα μας. Γι' αυτό άλλωστε και οι περισσότεροι μπορεί να αναρωτιούνται ποιους κινδύνους εγκυμονεί ένα ταξίδι με αεροπλάνο και πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον κορονοϊό.

Έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC (ο αμερικανικός ΕΟΔΥ δηλαδή) δείχνει πόσο σημαντική είναι όχι μόνο η χρήση προστατευτικής μάσκας, αλλά και του συστήματος εξαερισμού εντός του αεροπλάνου.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, ο αέρας της καμπίνας περνά από φίλτρα HEPA (High-Efficiency Particulate Air-Filter), τα οποία συγκρατούν μέχρι και το 99,95% των μικροσωματιδίων περιορίζοντας καθοριστικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Το φαγητό

Πάντως οι ειδικοί προτείνουν να μην τρώμε ή να πίνουμε κατά τη διάρκεια της πτήσης: «Αν όμως κριθεί απαραίτητο, τότε οι γύρω επιβάτες θα πρέπει να φορούν οπωσδήποτε μάσκα», αναφέρεται σε έκθεση του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για τον περιορισμό των κινδύνων μετάδοσης COVID σε αεροσκάφη. Έστω κι αν αυτό δεν είναι πάντα εύκολο ειδικά εάν η πτήση είναι μεγάλη.

Η τουαλέτα

Οι ειδικοί προτείνουν φυσικά τη χρήση μάσκας και στην τουαλέτα. Επιπλέον προειδοποιούν για το άγγιγμα επιφανειών στην τουαλέτα του αεροσκάφους, όπως είναι για παράδειγμα η μπαταρία του νιπτήρα και το πόμολο της πόρτας, καθώς η μετάδοση μπορεί να γίνει ακόμη και από τα αντικείμενα σαν αυτά που χρησιμοποιούνται από όλους όσοι επισκέπτονται την τουαλέτα.

Διπλή μάσκα

Σε ΗΠΑ, Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, η χρήση προστατευτικής μάσκας στα αεροδρόμια και τα αεροσκάφη είναι φυσικά υποχρεωτική εν μέσω πανδημίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ειδικοί μάλιστα που συστήνουν τη χρήση ακόμα και δύο μασκών στο πρόσωπο, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι στόμα και μύτη είναι καλυμμένα.

Οι εμβολιασμένοι

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC εκτιμά ότι για να διασφαλιστεί η μέγιστη προστασία των εμβολιασμένων, θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου πριν ταξιδέψουν.

Παράλληλα οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προσεκτικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της μετακίνησης. Δηλαδή, όχι μόνο στο αεροσκάφος, αλλά και κατά την προσέλευση στο αεροδρόμιο, τον έλεγχο χειραποσκευών, τα καταστήματα του αεροδρομίου και γενικά όπου συναθροίζονται άνθρωποι.

Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει στην ιστοσελίδα του στους ταξιδιώτες με αφορμή τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού να παρακολουθούν, πριν αναχωρήσουν, προσεκτικά την κατάσταση της υγείας τους για τυχόν συμπτώματα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ