Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των εμβολιασμών

Εμβόλιο / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Η αντιστροφη μέτρηση για την έναρξη των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στη χώρα μας στις 27 Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει.

Στη λίστα προτεραιότητας που διαμορφώνεται, πρώτοι θα εμβολιαστούν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τα νοσοκομεία αναφοράς όπου εκεί θα εμβολιαστούν οι πρώτοι υγειονομικοί. Με βάση το σχέδιο, το οποίο εκπονείται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, αμέσως μετά το υγειονομικό προσωπικό, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες και σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Επιχείρηση «Ελευθερία»

Στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία», οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετείχε την Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς νοσοκομείων αναφοράς, καθώς βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της πανδημίας.

Αναφέροντας ότι η έγκριση του εμβολίου αναμένεται στις 22 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι διανομές των δόσεων θα ξεκινήσουν αμέσως και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου. Έτσι στις 27, μία μέρα μετά δηλαδή, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Στις 28 Δεκεμβρίου θα εμβολιαστεί ο πρωθυπουργός

Από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν – όπως έχει δηλώσει ο ίδιος από την πρώτη στιγμή – θα είναι ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μία συμβολική κίνηση προκειμένου να σταλεί ένα μήνυμα προς την κοινωνία πως το εμβόλιο θα είναι ασφαλές. Έτσι στις 28 Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την σύζυγό του Μαρέβα θα μεταβούν στον Ευαγγελισμό και θα εμβολιαστούν παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων.

Σημειώνεται πως πριν από τον πρωθυπουργό θα έχει εμβολιαστεί ο Δημήτρης Πιστόλας, διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Ευαγγελισμού.

Τα εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την χώρα

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι ετοιμασίες στα 1018 εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη την χώρα. Συγκεκριμένα 245 θα βρίσκονται στην Αττική, 123 στη Θεσσαλονίκη και τη Δυτική Μακεδονία, στα νησιά του Αιγαίου 135 κέντρα, 129 στη Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, 144 στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, 176 στην Πελοπόννησο και τα Ιόνια Νησιά και 66 στην Κρήτη.

Στη Θεσσαλονίκη οι πρώτοι καταψύκτες - φύλαξης των δόσεων

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται τα δύο πρώτα ψυγεία όπου θα φυλάσσονται σε συνθήκες ακραίας κατάψυξης τα εμβόλια κατά του κορονοϊού. Οι δόσεις του εμβολίου που θα φυλάσσονται στη Θεσσαλονίκη θα καλύπτουν τις ανάγκες εμβολιασμού στη γεωγραφική περίμετρο από τη Λάρισα έως τον Έβρο.

Η χωρητικότητά τους είναι για 80.000 με 100.000 εμβόλια. Συνολικά στην Ελλάδα, οι αποθήκες-καταψύκτες των εμβολίων θα είναι 14, ωστόσο σε πρώτη φάση τα εμβόλια που θα φτάσουν για ολόκληρη τη χώρα θα είναι μόλις 150.000.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο της Pfizer / BionTech απαιτεί συνθήκες ακραίας κατάψυξης για να συντηρηθεί της τάξης των 70 βαθμών Κελσίου υπό το μηδέν, ενώ της Moderna -20 βαθμών.

Χθες, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 916 κρούσματα κορονοϊού και 96 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ ήταν 527. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή την εβδομάδα μειώθηκε τόσο ο αριθμός των νεκρών όσο και των διασωληνωμένων. Ωστόσο, με μια μικρή χαλάρωση στις γιορτές είναι πολύ εύκολο να δούμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.


 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ