Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Κορονοϊός: Στο Μαξίμου το πόρισμα για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς - Τι προβλέπει

εμβολιασμός
Πηγή: Eurokinissi

Σήμερα αναμένεται η εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής στο Μαξίμου, σχετικά με το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, αλλά και των εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας υγείας,

Η εισήγηση θα λαμβάνει υπόψη ηθικά και συνταγματικά θέματα.

Tο πόρισμα που θα μελετηθεί διεξοδικά από τον Γιώργο Γεραπετρίτη αναμένεται να προτείνει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς και πιθανότατα και στους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ μένει να φανεί εάν κάτι αντίστοιχο θα υπάρχει και σε άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα στους εκπαιδευτικούς. 

Σε κάθε περίπτωση το πόρισμα αναμένεται να θέτει προϋποθέσεις που θα οδηγούν τις οριστικές αποφάσεις προς το φθινόπωρο. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Επιτροπή θέλει:

  • να υπάρχει δυνατότητα να κάνει οποιοσδήποτε όποιο εμβόλιο επιθυμεί
  • να υπάρξουν επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα ώστε να μην απομακρύνεται κάποιος πολύ μακρυά από το σπίτι του και
  • να υπάρξει εκτεταμένη καμπάνια για τα οφέλη του εμβολιασμού, ώστε κανείς να μην πει πως δεν γνώριζε.

Προνόμια σε εμβολιασμένους

Το δεύτερο σκέλος του γρίφου της επόμενης ημέρες της πανδημίας είναι τα λεγόμενα προνόμια για εμβολιασμένους, όπως για παράδειγμα το ελευθέρας στους κλειστούς χώρους της εστίασης, αλλά και η μη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. 

Η πλήρης εφαρμογή των συγκεκριμένων «προνομίων» θα αναπτυχθεί μετά το καλοκαίρι, Σε πρώτο πλάνο πάντως αναμένεται να βρεθεί ένα μπαράζ ενημέρωσης με στόχο να πειστούν όσοι δεν έχουν ακόμη πειστεί να εμβολιαστούν εθελοντικά.  

Απολύσεις

Οι απολύσεις σε μία επιχείρηση λόγω μη εμβολιασμού είναι ένα μείζον ζήτημα που έχει συζητηθεί πολύ για το αν και κατά πόσο είναι ή όχι νόμιμη η απόλυση λόγω μη εμβολιασμού με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία.

Πιο περίπλοκο γίνεται το θέμα εφόσον υιοθετηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Σε αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται να προκρίνεται η μετακίνηση από την πρώτη γραμμή στα μετόπισθεν, ειδικά στον υγειονομικό τομέα. Για παράδειγμα υγειονομικός που δεν θα έχει κάνει το εμβόλιο, δεν θα μπορεί να είναι σε ΜΕΘ αλλά σε μία θέση διαφορετική.

Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για νοσηλευτές και ανάλογο προσωπικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανοίξει την κουβέντα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από περίπου δέκα μέρες.

Αργότερα την ίδια μέρα, από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για το ιατρικό προσωπικό.

Λίγες ημέρες αργότερα ο Στέλιος Πέτσας είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες ομάδες, όπως για παράδειγμα στους εκπαιδευτικούς. Τότε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι αυτή η κουβέντα δεν πρέπει να είναι ταμπού.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ