Νέα
  • ΓΔ: 891.84 +1.51%
  • Τζίρος: 50,06 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γεωργαντάς: Μόνο ηλεκτρονικά η πληρωμή του φόρου ακινήτων από σήμερα

Η έναρξη της επόμενης ημέρας στη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων τον Σεπτέμβριο είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Μια μεταβίβαση που στόχος είναι να γίνεται ψηφιακά. υποστήιξε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

«Προσπαθούμε να αυξήσουμε τις υπηρεσίες που διεκπεραιώνονται από απόσταση ώστε να μην είναι απαραίτητη η παρουσία του πολίτη στα γκισέ του δημοσίου. Είναι μάλιστα σημαντικό πως, σε μια συνοδευτική εξέλιξη, από σήμερα η πληρωμή του φόρου ακινήτων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, δεν θα χρειάζεται να μετακινηθεί πολίτης από το σπίτι του για να γίνει αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργαντάς, επισημαίνοντας πως το συγκεκριμένο έργο της ΑΑΔΕ δίνει και το στίγμα για όσα θα ακολουθήσουν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε σχέση με τη μεταβίβαση ακινήτων, ο κ. Γεωργαντάς εξήγησε ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» πως στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο 17 τα έγγραφα που κάποιος χρειάζεται να προσκομίσει σε έναν συμβολαιογράφο έτσι ώστε να γίνει μια μεταβίβαση, ενώ «απαιτούνται 11 ή για κάποιες αγορές και περισσότερα βήματα» για να ολοκληρωθούν αγορές όταν «ο μέσος όρος βημάτων που απαιτούνται για να γίνει μια μεταβίβαση ακινήτου παγκοσμίως είναι 4.7 βήματα».

«Θέλουμε όλα τα έγγραφα, και είμαστε ήδη στο ξεκίνημα της προσπάθειας αυτής που από τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει πιλοτικά, να συγκεντρώνονται στον συμβολαιογράφο ηλεκτρονικά, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθεί καθόλου ο πολίτης, είτε ο αγοραστής, είτε ο πωλητής, από το σπίτι του», εξήγησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Για τον σκοπό αυτό ετοιμάζεται η κατάλληλη εφαρμογή που θα υποστηρίξει τις αναγκαίες διαλειτουργικότητες ώστε «όποιο έγγραφο θα είναι απαραίτητο για ένα συμβόλαιο να αντλείται και να κατευθύνεται προς τον συμβολαιογράφο μετά από την αίτηση- εξουσιοδότηση που δίνει ο πολίτης προς τις υπηρεσίες για να διαλειτουργήσουν μεταξύ τους», προσθέτει ο κ. Γεωργαντάς.

«Όλοι πρακτικά οι Έλληνες μπορούν, μαθαίνοντας λίγα πράγματα, να διεκπεραιώσουν κάτι πλέον από το σπίτι τους. Χαρακτηριστικό είναι πως δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες Έλληνες έχουν γραφτεί στην άυλη συνταγογράφηση ενώ στο επόμενο διάστημα θα γίνουν και στοχευμένα προγράμματα για τη χρήση του gov.gr», σημειώνει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξηγώντας πως το 2019 οι ηλεκτρονικές συναλλαγές του δημοσίου ήταν 9 εκατομμύρια ενώ το 2020 «αυτές έφτασαν τα 94 εκατομμύρια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ