Νέα
  • ΓΔ: 1448.83 -0.42%
  • Τζίρος: 30,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: Fast Track αρθροπλαστική γόνατος με τη χρήση του Ρομποτικού Συστήματος ROSA® Knee System

ROSA® Knee System
ROSA® Knee System

Η Ολική Αρθροπλαστική του Γόνατος είναι μία δύσκολη και απαιτητική επέμβαση και η άρτια εκτέλεσή της προσφέρει στον ασθενή φυσιολογική και ανώδυνη λειτουργικότητα του γόνατος για περισσότερα από 20 χρόνια. Ο σημερινός ασθενής ζητά επιπλέον, όπως είναι φυσιολογικό, να έχει άμεση και ανώδυνη αποκατάσταση με ελάχιστες μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Για να είναι εφικτός ο ανωτέρω απαιτητικός συνδυασμός, όπως είναι λογικό, απαιτείται άριστη και λεπτομερής χειρουργική τεχνική, με σεβασμό των μαλακών μορίων  και εξατομικευμένο σχεδιασμό στον κάθε ασθενή.

Τη δυνατότητα αυτή την εκπληρώνει το ρομποτικό σύστημα ROSA® Knee System (Rompοtized Surgery Assisting), το οποίο επιτυγχάνει εξαιρετικά μεγάλη ακρίβεια στην τοποθέτηση της πρόθεσης, ταυτόχρονα με την εξισορρόπηση των μαλακών μορίων, που αποτελούσε μέχρι τώρα το ευαίσθητο σημείο των προηγούμενων τεχνικών. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα του ROSA αποτελεί το γεγονός ότι δεν χρειάζεται στον προεγχειρητικό έλεγχο να γίνει ΑξονικήΤομογραφία, παρά μόνον απλή ακτινογραφία, το οποίο ελαττώνει και το κόστος αλλά και την ακτινοβολία που δέχεται ο ασθενής.

Η σχεδίασή του έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε ο πιστοποιημένος στη χρήση του ρομπότ χειρουργός, βασιζόμενος στην ανατομία ολόκληρου του κάτω άκρου του ασθενούς (που την αναγνωρίζει το ρομπότ) σχεδιάζει την αρθροπλαστική με την βοήθεια του υπολογιστή του ρομπότ. Στη σχεδίαση αυτή λαμβάνεται υπ’ όψιν και η τάση των μαλακών μορίων. Βλέπει στην οθόνη του ρομπότ το αποτέλεσμα της επέμβασης χωρίς να έχει γίνει η επέμβαση! Εάν δεν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα κάνει τις απαραίτητες τροποποιήσεις. Στη συνέχεια, μετακινείται αυτόματα ο βραχίονας του ρομπότ που επικάθεται πάνω στο γόνατο και ο οποίος επιβάλλει στον χειρουργό να κάνει την παρασκευή του γόνατος για την τοποθέτηση της πρόθεσης με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Όπως είναι λογικό, όσο μεγαλύτερη ακρίβεια υπάρχει στην τοποθέτηση της πρόθεσης, τόσο περισσότερο «φυσιολογική» την αισθάνεται ο ασθενής και μπορεί άμεσα μετεγχειρητικά να κινεί το γόνατο και να βαδίζει ελεύθερα όπως και πριν. Επιπλέον, η τοποθέτηση της πρόθεσης στην φυσιολογική θέση εξασφαλίζει την ομαλή μεταφορά φορτίων και επομένως υπάρχει μειωμένη φθορά οπότε και η επιβίωση της πρόθεσης μακροχρόνια είναι μεγαλύτερη.

Σε συνδυασμό με την χρήση του ρομπότ, η χρήση της χειρουργικής προσπέλασης (της τομής δηλαδή που γίνεται) «subvastus» - δηλαδή κάτω από τον μυ - εξασφαλίζει ακόμα περισσότερο τα άμεσα αποτελέσματα της ταχείας αποκατάστασης (fast track). Η προσπέλαση αυτή, αντίθετα από τις άλλες όπου τραυματίζεται ο μυς ή και/ο τένοντας, είναι η μόνη που δεν τραυματίζει τον τετρακέφαλο και επιτρέπει άμεση  κινητοποίηση, φόρτιση και βάδιση!

Βέβαια, κανενός είδους σύγχρονη τεχνολογία δεν είναι δυνατόν να υποκαταστήσει την χειρουργική εμπειρία και γνώση. Το ρομπότ είναι ένα πολύ εξειδικευμένο και σύγχρονο εργαλείο στα χέρια ενός έμπειρου χειρουργού που τον βοηθά να γίνει ακόμα καλύτερος χειρουργός, δεν τον υποκαθιστά!

Αξίζει, να σημειωθεί ότι στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί, πλήρως, το ένα από τα δύο ρομποτικά συστήματα ROSA® Knee System του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα. Το ρομποτικό σύστημα ROSA® Knee αποτελεί την πλέον σύγχρονη και εξελιγμένη λύση για την εκτέλεση ρομποτικά υποβοηθούμενων ορθοπεδικών επεμβάσεων Ολικών Αρθροπλαστικών Γόνατος.

Τέλος,  θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου, ότι ακόμη και στη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε, δε θα πρέπει να παραμελούμε ποτέ την υγεία μας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, με γνώμονα την ασφάλεια των ασθενών, του νοσηλευτικού, αλλά και του ιατρικού προσωπικού, από πολύ νωρίς, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης για τη διασπορά του ιού, τα οποία επικαιροποιούνται, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ