Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετακινήσεις στα νησιά: Ολα τα μέτρα που θα ισχύουν από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν απο τη Δευτέρα 5 Ιουλίου σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις από νομό σε νομό και συγκεκριμένα στα νησιά ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Οι ενήλικες πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης ή σε περίπτωση που δεν έχουν εμβολιαστεί αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών είτε αρνητικό rapid τεστ 48 ωρών.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί, όπως είπε.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι υπάρχει μια επιδημιολογική σταθεροποίηση, «σαν να ανακόπηκε η καθοδική πορεία», σημειώνοντας ότι υπάρχει μια σημαντική περαιτέρω μείωση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων και πλέον εντοπίζεται στα 27 έτη.

Η ίδια σημείωσε ότι η πλειονότητα των νέων κρουσμάτων εντοπίζονται σε νέους 18-24 ετών και επίσης στην ηλικιακή ομάδα 25-34 ετών. Σε αυτό το ηλικιακό τόξο καταγράφεται το 60% των νέων κρουσμάτων.

Η κ. Παπαευαγγέλου επισήμανε ότι «ο Ιούνιος ήταν εξαιρετικός μήνας για την Ελλάδα», καθώς «είχαμε μείωση κρουσμάτων κατά 75% και μείωση θανάτων κατά 50%».

Και υπογράμμισε πως ο δείκτης θετικότητας παραμένει στο 1,1%, συμπληρώνοντας ότι βάσει των υπολογισμών που υπάρχουν, μέσα σε 2 εβδομάδες σε ΜΕΘ θα βρίσκονται περίπου 100 ασθενείς.

Λόγω του εμβολιασμού, πρόσθεσε ότι παρατηρείται σημαντική μείωση στους θανάτους σε ασθενείς άνω των 65 ετών.

Αναφερόμενη στην Μετάλλαξη Δέλτα, είπε ότι είναι κατά 100% πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό της Γουχάν και 40% από την βρετανική μετάλλαξη, που σε εκείνη αποδίδεται το 3ο κύμα στην Ευρώπη.

Και συμπλήρωσε ότι τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca (και με τις 2 δόσεις) παρέχουν προστασία από την Μετάλλαξη Δέλτα κατά 96% και 92% αντιστοίχως.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε

  • Από τις 5 Ιουλίου μετακινήσεις προς νησιά ενήλικες, πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή νόσησης, PCR 72 ώρες.
  • Για ανήλικους οποιοδήποτε τεστ και self test, μέχρι 12 ετών ελεύθερα.
  • Συνίσταται self test με την επιστροφή.
  • Εξαιρούνται Εύβοια, Λευκάδα, Σαλαμίνα.
  • Εξαιρούνται όσοι μετακινούνται εβδομαδιαία, μόνο με εβδομαδιαίο self test.
  • Χερσαίες μετακινήσεις. Αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί σύντομα.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ