Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φρενάρουν οι εμβολιασμοί στην Ευρώπη παρά την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα

Η αμερικανική FDA ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού
Εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 | Πηγή: AP Images

Το φρενάρισμα των εμβολιασμών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά γενικότερα την Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, με τίτλο: «Η Ευρώπη, που απειλείται τώρα από τη Δέλτα, αντιμετωπίζει χαμηλότερους ρυθμούς εμβολιασμών».

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, έκανε νέα έκκληση σήμερα να εμβολιασθούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, καθώς η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα απειλεί να προκαλέσει νέο γύρο κρουσμάτων κορονοϊού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι και άλλες χώρες – όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελβετία και η Αυστρία – δυσκολεύονται να διατηρήσουν τους ρυθμούς εμβολιασμών στα επίπεδα που είχαν το προηγούμενο διάστημα.

Η επιβράδυνση σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για αναπτυγμένες χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ – να μην επιτύχουν τα ποσοστά εμβολιασμών που χρειάζονται για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. Η κατάσταση γίνεται πιο δύσκολη, επειδή η Δέλτα είναι πιο μεταδοτική από προηγούμενες μεταλλάξεις.

Τα ημερήσια κρούσματα στη Βρετανία έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο πέντε μηνών, ενώ μεγάλη αύξησή τους καταγράφηκε και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και οι κυβερνήσεις όλων των χωρών της ΕΕ έχουν εντείνει τις προειδοποιήσεις τους για τη Δέλτα και για την ανάγκη να εμβολιαστούν οι πολίτες.

Εμβολιασμοί σε αθλητικούς συλλόγους, συναυλίες και στους δρόμους

«Ο ιός μπορεί να σας σκοτώσει, το εμβόλιο είναι εκεί για να σας σώσει, επομένως μη διστάζετε», δήλωσε χθες ο Γάλλος υφυπουργός τουρισμού, Jean-Baptiste Lemoyne.

Στη Γερμανία, ο ρυθμός των εμβολιασμών φαίνεται ότι έχει αρχίσει να μειώνεται. Από τον Μάιο, γίνονταν πάνω από ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί για αρκετές ημέρες κάθε εβδομάδα, αλλά την περασμένη εβδομάδα αυτός ο αριθμός σημειώθηκε μόνο την Τετάρτη.

Ο Σπαν δήλωσε ότι η Γερμανία – εκτός από τον εμβολιασμό πολιτών σε ειδικά κέντρα, υπηρεσίες ή στη δουλειά – θα πρέπει να κάνει τα εμβόλια ευκολότερα διαθέσιμα σε μέρη, όπως τις δημόσιες αγορές και τους αθλητικούς ομίλους. «Ισως θα μπορούσαμε να έχουμε ένα ‘Σαββατοκύριακο εμβολιασμών’ στη Γερμανία για να φθάσουν πραγματικά σε όλους και μετά θα επιτύχουμε ένα υψηλό ποσοστό», είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Στη Γαλλία, οι αρχές αύξησαν το επίπεδο συναγερμού για τη μετάλλαξη Δέλτα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με τον υπουργό Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, να προειδοποιεί ότι ένα τέταρτο κύμα μπορεί να πλήξει τη Γαλλία ήδη από τα τέλη Ιουλίου. Ο συναγερμός παρακίνησε πολίτες να εμβολιαστούν μετά την πτώση του ρυθμού τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η κυβέρνηση σκέφτεται και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Ο Ιταλός ‘τσάρος’ για την COVΙD, Francesco Paolo Figliuolo, δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα χρειάζεται να αυξήσει τις προσπάθειες για να ενθαρρύνει τους 5οάρηδες, ιδιαίτερα τους καθηγητές, να εμβολιαστούν.

Και η Πορτογαλία επιχειρεί να επιταχύνει το εμβολιαστικό πρόγραμμά της μετά την αύξηση των κρουσμάτων τον Ιούνιο. «Πολεμάμε με τον χρόνο, μεταξύ της δυνατότητας του ιού να μεταλλάσσεται και της δυνατότητάς μας να εμβολιαστούμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντόνιο Κόστα, την Τρίτη.

Στην Αυστρία, το συμβούλιο του δήμου της Βιέννης προσφέρει εμβολιασμούς για όσους κάνουν βόλτα αυτή την εβδομάδα και στοχεύει στον εμβολιασμό νέων σε ζωντανές μουσικές εκδηλώσεις. Ο αριθμός των πρώτων δόσεων εμβολίων που γίνονται κάθε εβδομάδα έχει μειωθεί σε λιγότερο από τον μισό σε σχέση με το υψηλό επίπεδο του Μαΐου.

Τα κρούσματα στην Ελλάδα αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο ενός μήνα και πλέον και ο αριθμός των εμβολιαζόμενων μειώθηκε. Η κυβέρνηση πρόσφερε μία προπληρωμένη κάρτα αξίας 150 ευρώ σε νέους ενήλικες για να τους ενθαρρύνει να κάνουν την πρώτη δόση.

Ο Σπαν δήλωσε ότι υπάρχει αφθονία διαθέσιμων εμβολίων στη Γερμανία και για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων και αυτοί θα μπορούν να έχουν την πρώτη δόση το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου. «Οποιος δεν είναι εμβολιασμένος το Φθινόπωρο και τον χειμώνα, πιθανότατα θα μολυνθεί. Αν η Γερμανία και η Ευρώπη θέλουν να βγουν από αυτή την πανδημία, χρειαζόμαστε ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασμών», είπε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ