Νέα
  • ΓΔ: 1381.07 +1.13%
  • Τζίρος: 104,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εργαζόμενοι γονείς: Ερχονται οι «παιδότοποι» στους χώρους εργασίας και οι νταντάδες της γειτονιάς

Παιδικά παιχνίδια / Πηγή: Unsplash
Παιδικά παιχνίδια / Πηγή: Unsplash

Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε μεγάλες επιχειρήσεις με 100% κρατική συμμετοχή, προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης για την στήριξη της οικογένειας. Παράλληλα δρομολογείται η επιδότηση μέσω voucher (αξίας 200 - 250 ευρώ) της πρόσληψης παιδαγωγού από τους γονείς για την φύλαξη παιδιών έως 2,5 ετών.

Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων προκειμένου να δημιουργήσουν χώρους φύλαξης βρεφών στον ιδιωτικό τομέα θα βοηθήσει τους γονείς να είναι κοντά τα παιδιά τους όταν εργάζονται. Το πρόγραμμα θα επιδοτεί τόσο την κατασκευή του χώρου φύλαξης τέκνων ηλικίας έως 2,5-3 ετών, όσο και την πρόσληψη βρεφονηπιοκόμων που θα απασχολούν τα βρέφη των εργαζόμενων. Η επιδότηση θα διαρκεί τρία χρόνια, με την υποχρέωση του εργοδότη να διατηρήσει τον χώρο για επιπλέον τρία χρόνια. Για τη δράση, έχει προβλεφθεί ποσό συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ.

«Προωθούμε μέτρα για να στηρίξουμε τους γονείς και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των εργαζομένων –κυρίως μητέρων, οι οποίες πολλές φορές βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια». Είμαστε δίπλα στις μητέρες οι οποίες μετά την απόκτηση των παιδιών τους θέλουν να αναζητήσουν ευκαιρίες απασχόλησης και να εργαστούν ή να επιστρέψουν ομαλά και γρήγορα στην εργασία που είχαν πριν γεννήσουν. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τα προγράμματα που σχεδιάζει και θα υλοποιήσει το προσεχές διάστημα, στοχεύει στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και στην ενίσχυση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας» δήλωσε στην «Η» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα /Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα /Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ερχονται οι «νταντάδες» της γειτονιάς

Πρόγραμμα επιδότησης των εργαζόμενων γονέων, κηδεμόνων ή φροντιστών για την πρόσληψη βρεφοκόμων - baby sitter που θα φροντίζουν βρέφη από 6 μηνών έως 2,5 ετών αναμένεται να ενταχθεί στο πλέγμα των προγραμμάτων που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ανάκαμψης για την εναρμόνιση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή.

Η επιδότηση περίπου 200-250 ευρώ μηνιαίως (δεν έχει οριστεί ακόμα το ποσό) θα καταβάλλεται απευθείας στους γονείς, οι οποίοι θα προσλαμβάνουν μέσω πλατφόρμας νταντά για λίγες ή περισσότερες ώρες την ημέρα, για την φύλαξη των παιδιών τους εντός σπιτιού, ή στο σπίτι του παιδαγωγού (όταν πρόκειται για επαρχία ή απομακρυσμένες περιοχές)

Το πρόγραμμα επιδότησης θα διαρκεί τρία έτη και θα ξεκινήσει το φθινόπωρο πιλοτικά σε κάποιους δήμους της χώρας, ενώ από το 2022 θα εφαρμοστεί καθολικά σε όλη την επικράτεια. Βασικό κριτήριο για την επιλογή των εργαζόμενων γυναικών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, αποτελεί το ύψος του εισοδήματός τους. 

Οι νταντάδες θα πιστοποιούνται αφού περάσουν από σεμινάρια, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Διαφορετική διαδικασία πιστοποίησης θα ακολουθείται για τις πτυχιούχους βρεφοκόμους, νηπιαγωγούς και διαφορετική για τις γυναίκες που επιλέγουν να φροντίζουν βρέφη για να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Δε θα υπάρχει διάκριση φύλου, δηλαδή οι φροντιστές μπορεί να είναι και άντρες, ενώ δε θα τεθεί όριο ηλικίας για τους ενδιαφερόμενους που θα πιστοποιηθούν και θα ενταχθούν στην πλατφόρμα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ