Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Covid Pass: Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι σε εστίαση, κέντρα διασκέδασης, συναυλίες

Πηγή: Eurokinissi

Μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητές συσκευές (mobile application) θα πραγματοποιείται ο έλεγχος εγκυρότητας και γνησιότητας του Covid Pass από επιχειρήσεις των κλάδων διασκέδασης και εστίασης, σύμφωνα με χθεσινή τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Η χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής πραγματοποιείται από τους ιδιοκτήτες ή νόμιμους εκπροσώπους και από εξουσιοδοτημένους από αυτούς υπαλλήλους επιχειρήσεων εστίασης, επιχειρήσεων προβολής κινηματογραφικών ταινιών, κέντρων διασκέδασης, επιχειρήσεων διεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων, λοιπών παραστατικών τεχνών ή κάθε είδους πολιτιστικών ή αθλητικών ή εορταστικών εκδηλώσεων ή εμπορικών εκθέσεων, οι οποίες:

  • στεγάζονται ή διοργανώνονται σε κλειστούς χώρους, ή
  • λειτουργούν ή διοργανώνονται σε υπαίθριους χώρους.

Κατά τη σάρωση του σχετικού κωδικού QR, στην ηλεκτρονική εφαρμογή εμφανίζονται αποκλειστικά τα εξής στοιχεία:

  • το ονοματεπώνυμο του φυσικού προσώπου και
  • ένδειξη σχετικά με την εγκυρότητα, γνησιότητα ή ακεραιότητα ή μη του σαρωθέντος πιστοποιητικού ή βεβαίωσης.

Το μέτρο δεν αφορά ανήλικους, καθώς βάσει των κριτηρίων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν εμπίπτουν σε κατηγορία φυσικών προσώπων προς εμβολιασμό κατά του κορονοϊού

Σκέρτσος: Με Covid Pass θα λειτουργουν τα νυχτερινά κέντρα

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος αναφερόμενος στους χώρους διασκέδασης που, όπως είπε «δεδομένα αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης», τόνισε πως είναι «ευθύνη του επιχειρηματία της εστίασης η εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Από εκεί και πέρα γίνονται έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα».

«Το ζητούμενο είναι να λειτουργούν όλοι οι βασικοί κλάδοι της οικονομίας έστω με αυστηρά πρωτόκολλα», υπογράμμισε και στάθηκε στην ανάγκη μαζικού εμβολιασμού.

Σχετικά με τα νέα μέτρα και πως θα γίνεται ο έλεγχος, ο κ. Σκέρτσος αποκάλυψε ότι: «θα υπάρχει το covid pass μια παραλλαγή του πιστοποιητικού που χρησιμοποιείται στα ταξίδια. Θα έχουμε μια εφαρμογή επαλήθευσης που θα δείχνει στον επιχειρηματία κατά την είσοδο ότι είτε έχω κάνει το εμβόλιο, είτε έχω νοσήσει, είτε έχω κάνει τεστ. Η εφαρμογή θα επιβεβαιώνει το αληθές της δήλωσης και θα μπορεί ο πελάτης να εισέρχεται με ασφάλεια στο κατάστημα.»

Διευκρίνισε ότι ο επιχειρηματίας θα έχει την εν λόγω εφαρμογή και ανέφερε ότι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την προσεχή εβδομάδα. «Ο πελάτης πρέπει να έχει βεβαίωση εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ ή βεβαίωση νόσησης», ανέφερε στο Mega.

Σχετικά με τους κλειστούς χώρους: «Έχουμε ανακοινώσει το πλαίσιο στο οποίο παραμένουμε. Σε αυτή τη φάση πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό το πλαίσιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Από εκεί και πέρα, με την επόμενη φάση της πανδημίας, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση θα αξιολογήσουμε το πώς θα λειτουργήσουν οι χώροι αυτοί. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά δεδομένου ότι η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο».

Γεωργαντάς: Έλεγχοι στην είσοδο σε χώρους εστίασης

Ως εργαλείο ελέγχου του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού περιέγραψε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γ. Γεωργαντάς, από το βήμα της Βουλής, τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία που θα διαπιστώνει την εγκυρότητα των εγγράφων εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικής διάγνωσης, που θα επιδεικνύουν οι πελάτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παρουσιάζοντας σχετική τροπολογία, στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», ο κ. Γεωργαντάς δέχθηκε την κριτική του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννη Ραγκούση, ότι η κυβέρνηση μεταβιβάζει τον ελεγκτικό ρόλο του κράτους για την πλαστότητα του εγγράφου στους ιδιοκτήτες των χώρων εστίασης.

Απαντώντας, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι το μόνο που θα ελέγχεται, με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, θα είναι η εγκυρότητα του εγγράφου και όχι το εάν το έγγραφο αυτό είναι πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση νόσησης ή το αρνητικό αποτέλεσμα μιας μοριακής/ταχείας διάγνωσης. Στο ερώτημα του κ. Ραγκούση για το εάν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει συμφωνήσει γραπτώς με την τροπολογία, ο κ. Γεωργαντάς διαβεβαίωσε ότι ρύθμιση διαμορφώθηκε με βάση τις κατευθύνσεις και τις παρατηρήσεις της Αρχής.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ