Νέα
  • ΓΔ: 1365.48 +0.60%
  • Τζίρος: 118,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εστίαση - διασκέδαση: Για ποιους απαγορεύεται η είσοδος αυτό το καλοκαίρι

Πηγή: Pixabay

Αλλάζει ο χάρτης της εστίασης και της διασκέδασης έως το τέλος του καλοκαιριού, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο λειτουργίας, όπως αυτό καθορίζεται με τη σχετική ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σήμερα. «Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθήμενων», ήταν η αρχική κεντρική απόφαση της κυβέρνησης, δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Η επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα των τελευταίων ημερών όμως οδήγησε στην αλλαγή του σχεδιασμού αναφορικά με τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης, στα οποία πλέον δε θα μπορούν να εισέρχονται ανεμβολίαστοι ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.

Ειδικότερα, από σήμερα στους κλειστούς χώρους εστίασης και στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους διασκέδασης θα επιτρέπεται πλέον η είσοδος αποκλειστικά στους εμβολιασμένους (άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό πριν από τουλάχιστον 14 ημέρες), αλλά και όσους έχουν νοσήσει το πολύ μέχρι πριν από έξι μήνες. Η μέγιστη πληρότητα των αμιγών χώρων θα είναι στο 85% της αναγραφόμενης στην άδεια λειτουργίας με τους πελάτες να επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε σε έγχαρτη μορφή είτε σε ηλεκτρονική μορφή. Οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test έως 24 ώρες πριν την προσέλευσή τους, που θα εκδίδεται με ευθύνη των γονιών τους.

Κατηγοριοποίηση των χώρων εστίασης

Συνεπώς, οι ανοικτοί χώροι εστίασης αποτελούν το πεδίο εφαρμογής του μέτρου της μεικτής σύνθεσης των πελατών βάσει του υγειονομικού προφίλ τους.

Οσοι εισέρχονται στους μεικτούς χώρους πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ Covid (72 ωρών για pcr test ή 48 ωρών για rapid test).

Τα δύο ειδικά σήματα θα κάνουν ουσιαστικά το διαχωρισμό των πελατών, ενώ τo τρίτο ειδικό σήμα, που θα χαρακτηρίζει πλέον τους χώρους υγειονομιικού ενδιαφέροντος αναγράφοντας, «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό», θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται εάν οι απασχολούμενοι στο κατάστημα, που εισέρχονται, είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Αυστηρές κυρώσεις

Αναφορικά με τις κυρώσεις, που προβλέπονται για μη τήρηση των όρων λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης, κλιμακώνονται σε 3 στάδια:

1η παράβαση

Για τα καταστήματα μικρότερα των 200 τ.μ διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 7 ημέρες

Για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας 7 ημερών.

2η παράβαση

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφανείας διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες.

3η παράβαση

Για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας προσωρινή αφαίρεση άδεις λειτουργίας για 60 ημέρες.


 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ