Νέα
  • ΓΔ: 1422.03 +0.31%
  • Τζίρος: 347,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΒΟΑΚ: Στη β' φάση περνά ο διαγωνισμός - ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη

Τέσσερα σχήματα θα συνεχίσουν στη Β` φάση του διαγωνισμού για το τμήμα Χερσόνησος - Νεάπολη του ΒΟΑΚ. Το έργο που θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα περνα στο επόμενο στάδιο με δύο διαφοροποιήσεις.

Η πρώτη είναι η αποχώρηση των ισραηλινών της SHIKUN BINUI LTD, η οποία δεν κατέθεσε φάκελο συμμετοχής στην δεύτερη φάση που αποτελεί τον διάλογο. Η δεύτερη διαφοροποίηση είναι στο σχήμα «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – INTERTOLL EUROPE ZRt» όπου δεν υφίσταται η ACCIONA.

Τα σχήματα που περνούν στη φάση του διαλόγου είναι:

  1. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ "ΑΡΙΑΔΝΗ" (ΑΒΑΞ-MARGUERITE)
  2. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
  3. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
  4. ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – INTERTOLL EUROPE ZRt.

Το έργο μήκους 22,5 χιλιομέτρων, έχει πλέον συγκεκριμένη χάραξη ενώ από τις αρχές του έτους έχει κατατεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων προς έγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Με τον διάλογο θα οριστικοποιηθεί το αντικείμενο του έργου σε όλες του τις λεπτομέρειες. Με την έγκριση και της ΜΠΕ θα μπορούμε να περάσουμε στο κρίσιμο στάδιο της κατάθεσης των τεχνικών και οικονομικών προσφορών από όπου θα αναδειχθεί και ο ανάδοχος του έργου. Η πληρωμή του έργου από το Δημόσιο θα γίνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας.

Τα τρία τμήματα του ΒΟΑΚ

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αφορά στο δεύτερο τμήμα του ΒΟΑΚ. Το πρώτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου αποτελεί το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο-Χερσόνησος το οποίο δημοπρατείται ως παραχώρηση. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκκινήσει και σε αυτόν τον διαγωνισμό η Β` φάση.

Θεωρείται ως το σημαντικότερο τμήμα του ΒΟΑΚ καθώς συνδέει τις 3 μεγαλύτερες πόλεις της Κρήτης δηλαδή τα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο και εκτιμάται ότι θα έχει και τη μεγαλύτερη ημερήσια ροή οχημάτων.

Στον ΒΟΑΚ όμως συμπεριλαμβάνεται και το τμήμα “Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος”, μήκους 14,5 χιλιομέτρων, το οποίο θα υλοποιηθεί σαν δημόσιο έργο. Η προκήρυξη του εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες και θα κλειδώσει τον βασικό κορμό του κλειστού αυτοκινητόδρομου.

Σε δεύτερη φάση θα ενταχθούν στα δυτικά το τμήμα Κίσσαμος-Χανιά και στα ανατολικά το τμήμα Άγιος Νικόλαος-Σητεία.

Απόλυτη προτεραιότητα το έργο του ΒΟΑΚ

Το έργο του ΒΟΑΚ, είναι μία από τις μεγάλες προτεραιότητες τη κυβέρνησης και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μεγάλος στόχος είναι το 2023 το έργο να έχει μπει σε τροχιά κατασκευών και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Η χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ θα καλυφθεί εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πιο συγκεκριμένα από το περίπου 1,6 δισ. ευρώ που εκτιμάται το κόστος των έργων, τα 427 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συμμετοχή με ιδιωτικούς πόρους θα έχουμε στα δύο πρώτα τμήματα από τους αναδόχους που θα προκύψουν από τους εν εξελίξει διαγωνισμούς.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ