Νέα
  • ΓΔ: 859.52 -0.09%
  • Τζίρος: 32,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βορίδης: Σε αναστολή οι εκπαιδευτικοί που αρνούνται το τεστ - Προσλήψεις και για ανεμβολίαστους

Εξοφλήθηκε η  πληρωμή της βασικής ενίσχυσης για φέτος, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης
Πηγή: Eurokinissi

Σε αναστολή εργασίας, θα τίθενται οι εκπαιδευτικοί που δεν θα συμμορφώνονται με το μέτρο της διενέργειας και επίδειξης μοριακών τεστ, επεσήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Εξήγησε ο κ. Βορίδης πως μια από τις ομάδες που συζητήθηκε και για την οποία έπρεπε να ληφθεί απόφαση σε σχέση με τον εμβολιασμό ήταν οι εκπαιδευτικοί.

«Οι εκπαιδευτικοί ναι μεν δουλεύουν με πολλούς ανθρώπους, τα παιδιά, ναι μεν τα παιδιά είναι ανεμβολίαστα, από την άλλη τα παιδιά προφανώς δεν προσβάλλονται από τον ιό με τον ίδιο σκληρό και επικίνδυνο τρόπο που προσβάλλονται οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι. Άρα η στάθμιση εδώ γίνεται διαφορετικά. Δεν υπάρχει η ανάγκη του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπάρχει όμως η ανάγκη των υποχρεωτικών μοριακών τεστ, με δικές τους δαπάνες, αλλιώς πράγματι θα εφαρμόζεται το μέτρο που εφαρμόζεται και για τους υγειονομικούς μη εμβολιασμένους, η αναστολή εργασίας».

Υπάρχουν περιπτώσεις που η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι προφανής και ευχερώς δικαιολογήσιμη, όπως οι υγειονομικοί και όσοι φροντίζουν υπερήλικες είπε ο κ. Βορίδης, «είναι ένα πεδίο που ευρύτερα θα συμφωνήσουμε νομίζω για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, για να προστατευθούν ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες στις οποίες προσφέρουν υπηρεσία οι παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων».

Τι θα γίνει στο δημόσιο – 'Ολα ανοιχτά

Σε σχέση με τις υπηρεσίες του δημοσίου που συναλλάσσονται με το κοινό, το front desk του δημοσίου, «πρέπει να δει κανείς ποια είναι η αναγκαιότητα. Θα συζητήσουμε με την επιστημονική κοινότητα για αυτό και θα δούμε αν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που υπάρχουν τώρα και ουσιαστικά συνδέονται με τα self test είναι αρκετά ή αν θα προχωρήσουμε σε κάτι αυστηρότερο», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Συνδέεται με την εξέλιξη της πανδημίας, με την επικινδυνότητα της εργασίας και με τα μέτρα προστασίας που θα κριθεί αν είναι αρκετά ή ανεπαρκή, αυτό είναι μια επιστημονική συζήτηση».

Σε περίπτωση άρνησης επίδειξης πιστοποιητικού

Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου είναι εξαιρετικό μέτρο και ισχύει για συγκεκριμένους εργαζόμενους, υπογράμμισε ο κ. Βορίδης, «αυτός ο οποίος έχει εμβολιαστεί πρέπει να δείξει το πιστοποιητικό, σύμφωνα με την τροπολογία. Στην περίπτωση που δεν το δείξει, θεωρείται μη εμβολιασμένος. Έχει θεσπιστεί νομική υποχρέωση να το δείξει, αν δεν το δώσει παραβιάζει νομική υποχρέωση. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη του. Ρυθμίζεται το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, η διάταξη έρχεται να καλύψει αυτόν τον ισχυρισμό. Λέει ότι ο ισχυρισμός των προσωπικών δεδομένων έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με μια συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη, άρα πρέπει να προσαρμοστείς και να υπακούσεις σε αυτή την νομοθετική διάταξη. Αν κάποιος επιλέξει να μην συμμορφωθεί, τότε η συζήτηση έχει μια άλλη διαδικασία».

Η παρατεταμένη αναστολή εργασίας δεν είναι απόλυση

Στο ερώτημα εάν η παρατεταμένη αναστολή εργασίας ισοδυναμεί με απόλυση, ο κ. Βορίδης, ήταν κατηγορηματικά αντίθετος, εξηγώντας ότι  η απόλυση είναι διακοπή εργασίας. «Αναστολή είναι ότι η σύμβαση εργασίας παραμένει ενεργή, απλώς έχουν ανασταλεί οι υποχρεώσεις εξ αυτής». Συμπλήρωσε ότι στόχος του μέτρου δεν είναι να τιμωρήσει τον εργαζόμενο, είναι να απομακρύνει έναν επικίνδυνο εργαζόμενο για τους ασθενείς και τους υπερήλικες από τον χώρο εργασίας του. Και από την στιγμή που δεν παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν μπορεί να πληρώνεται. «Οποιαδήποτε στιγμή το αποφασίσει επιστρέφει στην εργασία του, αρκεί να εμβολιαστεί».

Αυτή η διάταξη έχει μια επανεκτίμηση τον Οκτώβριο, όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης και μέχρι στιγμής, «η εικόνα δείχνει ότι υπάρχει μια πολύ υψηλή συμμόρφωση στους γιατρούς, σε ποσοστό 95%. Θεωρώ ότι μέχρι την εφαρμογή του μέτρου θα έχουμε σχεδόν απόλυτη συμμόρφωση, αλλά και στους νοσηλευτές, ο εμβολιασμός σήμερα είναι στο 83%. Νομίζω ότι θα μας απασχολήσουν μεμονωμένες περιπτώσεις πια».

Δεν θα απαιτείται να είναι κανείς εμβολιασμένος για να προσληφθεί στο δημόσιο, τόνισε.

 

Η συνταγματικότητα των ρυθμίσεων θα κριθεί στα δικαστήρια

Σε ερώτηση αν η συνταγματικότητα των ρυθμίσεων θα κριθεί και στα δικαστήρια, απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι «γι’ αυτό και οι διατυπώσεις μας και η προσέγγισή μας ως κυβέρνηση είναι αρκετά νηφάλιες και προσεκτικές, γι’ αυτό και δεν μιλάμε για καθολική υποχρεωτικότητα και το συνδέουμε με συγκεκριμένες ομάδες και κατηγορίες εργαζόμενων. Νομίζω ότι και αυτό το μέτρο το λαμβάνουμε πολύ υπόψη μας με την έννοια της αναλογικότητας και με την έννοια ότι είναι προσήκον για την προστασία της δημόσιας υγείας».

Έλεγχοι στα κορωνοπάρτυ

Σε σχέση με τα κορωνοπάρτυ, υπήρξε νομοθετική παρέμβαση, τόνισε ο κ. Βορίδης, «γιατί το πρόβλημα ήταν ότι αυτά τα πάρτυ εμφανίζονταν ως ιδιωτικά, επομένως δεν υπήρχε η δυνατότητα ελέγχου με την έννοια ότι χρειαζόντουσαν διαδικασίες, εντάλματα, καθώς υπάρχει και καλώς υπάρχει, ένα πλαίσιο που προστατεύει την ιδιωτικότητα της κατοικίας. Αυτό έχει ένα νόημα όταν κάνεις μια δεξίωση στο σπίτι σου, όταν παίρνεις λεφτά όμως, δεν είναι πια ιδιωτικό, είναι επαγγελματικό, γι’ αυτό υπήρχε η ανάγκη μια διάταξης που και η οποία προβλέπει πως όταν υπάρχει οικονομικό αντάλλαγμα σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις, επιτρέπεται ο έλεγχος».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ