Νέα
  • ΓΔ: 779.68 -3.32%
  • Τζίρος: 79,28 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καύσωνας: Εγρήγορση για να μην υπάρξουν διακοπές ρεύματος - Οδηγίες στους πολίτες

Πηγή: Eirokinissi

Με τον καύσωνα να δείχνει από σήμερα περισσότερο τα δόντια του και τον υδράργυρο να αναμένεται να ξεπεράσει κατά πολύ τους 40 βαθμούς, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει τεθεί σε συναγερμό για να μην υπάρξουν διακοπές ρεύματος και να αντιμετωπισθούν έκτακτες καταστάσεις.  

Κρίσιμη η σημερινή ημέρα

Η σημερινή ημέρα είναι κρίσιμη καθώς η συνολική ζήτηση ενέργειας, με τα κλιματιστικά να λειτουργούν συνεχώς, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 8.700 – 8.800 μεγαβάτ το μεσημέρι στις 2 και στα 9.600 μεγαβάτ το βράδυ στις 9, πολύ υψηλότερη από τη μέση μέγιστη ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρώτο εξάμηνο του 2021 που ήταν  8.115 μεγαβάτ.

Συσκέψεις του Σκρέκα με τους αρμόδιους φορείς

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως χθες το πρωί σύσκεψη της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου καύσωνα, ενώ σήμερα θα συντονίσει νέα σύσκεψη στο Κέντρο Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, με τη συμμετοχή των αρμόδιων στελεχών των εμπλεκόμενων φορέων.

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας και το ΥΠΕΝ έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες για την αποφυγή της.

Στη χθεσινή  σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), Αθανάσιος Δαγούμας, ο Επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης και στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ, του ΔΕΔΔΗΕ, της ΔΕΗ και των ηλεκτροπαραγωγών, ενώ πραγματοποιήθηκε και σχετική ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στη σημερινή σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο κ. Δαγούμας, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης και υψηλόβαθμα στελέχη από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρωτοφανείς συνθήκες για το ηλεκτρικό σύστημα 

«Η έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και να προσδιοριστούν μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης έκτακτων και μη αναμενόμενων γεγονότων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ, προσθέτοντας:

«Οι συνθήκες για το ηλεκτρικό σύστημα είναι πρωτοφανείς, καθώς η κατανάλωση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θερμοκρασιών. Για τον λόγο αυτόν, ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων και των ηλεκτροπαραγωγών σε ανώτατο επίπεδο είναι επιβεβλημένος για να διασφαλιστεί η αδιάλειπτη τροφοδότηση των καταναλωτών καθ' όλη τη διάρκεια του ακραίου φαινομένου».

Οι οδηγίες στους πολίτες

Το ΥΠΕΝ έκανε έκκληση στους πολίτες, εν όψει της επερχόμενης επιδείνωσης του καύσωνα, κατά τις ώρες αιχμής 13:00-15:00 και 18:00-22:00 να: 

Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής). 

Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς

Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ