Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη: Δόθηκε εντολή εκκένωσης

Πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη / Πηγή: Eurokinissi

Ανεξέλεγκτη είναι η φωτιά που εκδηλώθηκε στη Βαρυμπόμπη. Νωρίτερα δόθηκε εντολή για εκκένωση της Βαρυμπόμπης και του οικισμού Αδάμες. Αναφορές για εγκλωβισμένους στην περιοχή της Βαρυμπόμπης από τη μεγάλη πυρκαγιά έχουν γίνει στην αστυνομία, που αυτή την ώρα πραγματοποιεί επιχείρηση για την απομάκρυνση των πολιτών, ενώ με νέο μήνυμα από το 112 εκκενώνονται οι Θρακομακεδόνες προς τις Αχαρνές.

Στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι, μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, επειδή είναι δύσκολη η πρόσβαση στα σημεία έχει ζητηθεί και η συνδρομή της Πυροσβεστικής για να γίνει με ασφάλεια η απομάκρυνση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με ασφάλεια απομακρύνθηκαν οι περισσότεροι από τους πολίτες στη Βαρυμπόμπη που είχαν αναφέρει εγκλωβισμό σε διάφορα σημεία, λόγω της πυρκαγιάς, με τηλεφωνήματα στην Άμεση Δράση, ενώ επίσης όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, πέρασε ο κίνδυνος και για αστυνομικούς που είχαν παγιδευτεί μαζί με πυροσβέστες σε σημείο κοντά στην πυρκαγιά.

Όπως έγινε γνωστό επρόκειτο για μία ομάδα ΔΙΑΣ που βρίσκονταν μαζί με πυροσβέστες στο συγκεκριμένο σημείο όπου όμως εκτονώθηκε η κατάσταση και πλέον μπορούν να απομακρυνθούν χωρίς κίνδυνο.

Από τις 14 αναφορές για εγκλωβισμούς παραμένουν ακόμη τρεις σε εκκρεμότητα χωρίς, ωστόσο, να φαίνεται ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος.

Εν τω μεταξύ διακόπηκε και πάλι η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, από το ύψος του Αγίου Στεφάνου προς Πειραιά και από το ύψος της Λυκόβρυσης προς Λαμία.

Πριν λίγο η φωτιά έφτασε και στο ρέμα της Χελιδονούς στο όριό του με τις Αδάμες, με την επέκτασή της να είναι ταχύτατη.

Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας: Καίγονται σπίτια και κτήματα

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

«Η κατάσταση μένει ως έχει, δύσκολη. Είμαστε μαζί με τον περιφερειάρχη, καίγονται και κάποια κτήματα, καίγονται και σπίτια, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Μας είπαν για κάποιους εγκλωβισμούς, είχαν εγκλωβιστεί αστυνομικοί και πυροσβέστες, έγινε απεγκλωβισμός, δεν υπάρχει κανένα θέμα προς το παρόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόκκαλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μήνυμα από το 112

Νωρίτερα το απόγευμα, μήνυμα εστάλη μέσω του 112 προς όσους βρίσκονται σε Θρακομακεδόνες ή Βαρυμπόμπη να εκκενώσουν τώρα προς Αχαρνές. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Επείγουσα Ειδοποίηση Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Αν βρίσκεστε στους Θρακομακεδόνες ή Βαρυμπόμπη, εκκενώστε τώρα προς Αχαρνές. Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Στη Βαρυμπόμπη έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα, με την κατάσταση που διαμορφώνεται να είναι δραματική, ενώ το OPEN μετέδωσε ότι στους Θρακομακεδόνες υπάρχουν 5 εγκλωβισμένα άτομα, προς βοήθεια των οποίων σπεύδουν αστυνομικές δυνάμεις.

Το μήνυμα από το 112 για γενική απομάκρυνση των κατοίκων της Βαρυμπόμπης και του οικισμού Αδάμες εστάλη νωρίς το μεσημέρι και ανέφερε: «Αν είστε στη Βαρυμπόμπη ή στις Αδάμες εκκενώστε προς Θρακομακεδόνες για λόγους ασφαλείας».

Ηδη στην περιοχή βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας για να διευκολύνουν την απομάκρυνση των κατοίκων σε ασφαλή σημεία ενώ έχει δοθεί εντολή σε όλες τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή να περάσουν πόρτα - πόρτα από όλα τα σπίτια προκειμένου να βεβαιωθούν ότι όλοι οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. 

Δήμαρχος Αχαρνών: Ο Θεός να μας φυλάξει

Νωρίτερα, μιλώντας στο OPEN, δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός απηύθυνε έκκληση για εκκένωση. «Ο Θεός να μάς φυλάξει», είπε ο κ. Βρεττός σχετικά με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση με την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή και απειλεί, και ανθρώπινες ζωές, ενώ υπογράμμισε ότι «Αν ήταν στο χέρι μου θα ζητούσα την εκκένωση της Βαρυμπόμπης».

Γ. Πατούλης: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

«Ο μηχανισμός πυρόσβεσης είναι σε πλήρη ανάπτυξη με μεγάλες εναέριες και επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν προκειμένου να ανακοπεί το πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε το μεσημέρι, στη βόρεια Βαρυμπόμπη κατακαίοντας πυκνή δασική έκταση», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, σημειώνοντας ότι η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας συνδράμει από την πρώτη στιγμή με 14 υδροφόρες και μεγάλα σκαπτικά οχήματα μαζί με τις εθελοντικές ομάδες.

Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζει ο κ. Πατούλης τη συνεχή εναλλαγή της φοράς του ανέμου. «Αν και δεν είναι ισχυρός μεταβάλλει τη φορά του μετώπου, το οποίο μαίνεται σε πυκνόφυτη δασική έκταση από όπου διέρχεται επίσης δίκτυο ηλεκτροδότησης», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι σημειώνονται μικρές εκρήξεις και εκδηλώνονται συνεχώς μικροεστίες, που σε συνδυασμό με τον συνεχιζόμενο καύσωνα και εύφλεκτο υλικό καθιστούν πολύ δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης. «Οπωσδήποτε κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες έως το ηλιοβασίλεμα για την επιχειρούμενη προσπάθεια κατάσβεσης», επισημαίνει ο περιφερειάρχης.

Αντιπεριφερειάρχης Αττική: Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη

«Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη είναι ανεξέλεγκτη και έχουν κινητοποιηθεί πολλές δυνάμεις», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη έχει νέα μέτωπα.Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη για να μη φτάσει η φωτιά στην Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, ενώ η Πυροσβεστική έχει έτοιμο σχέδιο εκκένωσης

Το πρώτο μέτπο είναι στην Άνω Βαρυμπόμπη, το δευτερο μέτωπο προς τον Ιππικό Όμιλο, και το τρίτο και σοβαρότερο προς την Εθνικό Οδό. 

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην Άνω Βαρυμπόμπη παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις με τις δυνάμεις που επιχειρούν να προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν πιο άμεσα την φωτιά, η οποία όμως έχει συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά σήμανε συναγερμό στην Πυροσβεστική και ήδη κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 104 πυροσβέστες με 35 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, πέντε ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev 200.

Στην περιοχή επίσης συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ. Λόγω της φωτιάς στην Βαρυμπόμπη, λίγο μετά τις 3 μεσημέρι  έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας.

Η εκτίμηση του Αστεροσκοπείου Αθηνών

Η δασική πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Βαρυμπόμπης στους πρόποδες της Πάρνηθας, εκδηλώθηκε παράλληλα με τη σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (θερμοκρασία, υγρασία, άνεμος), γεγονός που έδρασε καταλυτικά, ώστε η πυρκαγιά να αποκτήσει διαστάσεις και ο έλεγχος της να καταστεί δύσκολος, σύμφωνα με την εκτίμηση των ερευνητών του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οπως επισημαίνουν, η διαθέσιμη καύσιμη ύλη είναι ακραία ξηρή, συμβάλλοντας στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων και στην ανάπτυξη υψηλού θερμικού φορτίου. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, αναμένουν μικρή βελτίωση των συνθηκών από αργά το απόγευμα (19:00-20:00). Η βελτίωση αυτή συνδέεται με την ανάκαμψη της υγρασίας της καύσιμης ύλης, καθώς θα υποχωρούν οι μέγιστες θερμοκρασίες και η υγρασία θα αυξάνεται. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η ευφλεκτότητα θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, γεγονός που θα συνεχίσει να ευνοεί την εξάπλωση της πυρκαγιάς.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ