Νέα
  • ΓΔ: 1435.19 -0.94%
  • Τζίρος: 133,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Προβλήματα στο δίκτυο από την πυρκαγιά - Βλάβες στα Βόρεια Προάστια

Πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη / Πηγή: Eurokinissi

Η πυρκαγιά που ξέσπασε στην Βαρυμπόμπη και επεκτάθηκε μέχρι και τους Θρακομακεδόνες προκάλεσε βλάβες και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση των Βορείων Προαστίων της Αττικής, οπότε και έχουν αποκοπεί οι κύριες γραμμές μεταφοράς υψηλής αλλά και μέσης τάσης του δικτύου, που ξεκινούν από το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης σύσκεψης του ΑΔΜΗΕ.

Οι γραμμές αυτές τροφοδοτούν τις περιοχές Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Βριλήσσια και Κηφισιά, οι οποίες πλέον τροφοδοτούνται από εναλλακτικές διαδρομές από τα Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης και Αχαρνών.

Οι βλάβες αυτές προκαλούν διαταραχές στο δίκτυο μεταφοράς και σύντομες περικοπές ηλεκτροδότησης. Οι κύριες γραμμές ηλεκτροδότησης θα επανέλθουν αφού ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση εναλλακτικών σχεδίων προκειμένου να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κατά τη διάρκεια των επόμενων κρίσιμων ωρών. Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης και το προσωπικό όλων των αρμόδιων φορέων είναι σε επιφυλακή και δίνει μάχη υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. 

Εκτόξευση των τιμών ενέργειας

Την ίδια στιγμή η αυξημένη ζήτηση εκτοξεύει τις τιμές ενέργειας και για σήμερα Τρίτη άνοδο 7% σημειώνει η τιμή στην προημερήσια αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που έφτασε τα 154,08 ευρώ ανά Mwh. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία δείχνουν υψηλότερη τιμή στα 176,06 ευρώ/MWh, ενώ η χαμηλότερη βρίσκεται στα 95,50 ευρώ.

Οσον αφορά το μείγμα παραγωγής, ο λιγνίτης βρίσκεται στο 16%, το φυσικό αέριο στο 43%, τα υδροηλεκτρικά στο 10%, οι εισαγωγές στο 15% και οι ΑΠΕ στο 17%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 3.092 MWh και οι εισαγωγές στις 32.917 MWh.

Εκκληση στους καταναλωτές

Το υπουργείο Ενέργειας συνιστά στους καταναλωτές κατά τις ώρες αιχμής ώρες αιχμής 13:00 - 15:00 και 18:00 - 22:00 να:

  • Αποφεύγουν τη χρήση των ηλεκτροβόρων συσκευών (πλυντήριο, φούρνος, θερμοσίφωνας κ.λπ.) και να τη μεταθέτουν κατά τις λοιπές ώρες (εκτός αιχμής).
  • Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.
  • Να μην ξεχνούν τα φώτα αναμμένα σε χώρους που δεν χρησιμοποιούν και να περιορίζουν τη χρήση τους.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα