Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο έλεος των πυρκαγιών η χώρα – Ανεξέλεγκτη η κατάσταση

Φωτό αρχείου

Στο έλεος των καταστροφικών πυρκαγιών έχει παραδοθεί η χώρα με την κατάσταση που διαμορφώνεται να είναι κυριολεκτικά δραματική και το διάγγελμα του πρωθυπουργού να αναδεικνύει περίτρανα την κρισιμότητα της κατάστασης. 

Από την Αττική, ώς τη Βόρεια Εύβοια, την Ηλεία και τη Μεσσηνία χιλιάδες στρέμματα δάσους, σπίτια και επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί, με τα πύρινα μέτωπα να κινούνται ανεξέλεγκτα και την κρατική μηχανή να παρακολουθεί ανήμπορη την εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου.

Τε εναέρια μέσα δεν επαρκούν, οι επίγειες δυνάμεις αδυνατούν στις περισσότερες περιπτώσεις καν να πλησιάσουν και οι κάτοικοι δεκάδων χωριών δεχόμενοι συνεχώς μηνύματα από το 112 καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν.

Οι καταγγελίες οργισμένων πολιτών για ανεπαρκή μέσα πυρόσβεσης πληθαίνουν, με όλο και περισσότερους να φωνάζουν με κάθε τρόπο ότι έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους.

Στις Αφίδνες έφτασε η φωτιά της Αττικής

Στην Αττική, η πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης που αναζωπυρώθηκε έχει φτάσει στα διόδια Αφιδνών. Αυτή την ώρα καταστρέφονται σπίτια στις Αφίδνες, στην περιοχή Κοσμοθέα (Κιούρκα) και στη Δροσοπηγή, ενώ λίγο μετά τις 20.30 πέρασε κάθετα και την Εθνική Οδό στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες, ενώ το μέτωπο απειλεί πλέον Καπανδρίτι και Άγιο Στέφανο.

Ως αυτήν την ώρα έχουν αναφερθεί πέντε τραυματίες με εγκαύματα οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο ΚΑΤ. Νωρίτερα αναφέρθηκαν και εγκλωβισμένα άτομα στη Δροσοπηγή.

Λίγο μετά τις 10.00 για μία ακόμα φορά η φωτιά πέρασε την εθνική οδό η στο ύψος των Αφιδνών, προς τον Αγιο Στέφανο, όπου είναι σε εξέλιξη εστίες που προσπαθούν να σβήσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις πριν πάρουν διαστάσεις. Η φωτιά έχει περάσει συνολικά πέντε φορές την εθνική οδό και στο ύψος των Αφιδνών καθώς πετάγονται συνεχώς σπίθες σε μεγάλη απόσταση, αλλά αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις τις πυροσβεστικής.

Εξαιτίας της νέας κατάστασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την αστυνομία στο κόμβο του Αγίου Στεφάνου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία και αστυνομικοί απομακρύνουν τα αυτοκίνητα από τον παράδρομο, καθώς και στην οδό Ιπποκράτους, από το ύψος του καταστήματος «Λακκαγκίνης» στα Κιούρκα στο ρεύμα προς Ιπποκράτειο Πολιτεία, γιατί η φωτιά η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτα, εκτός από το μέτωπο που έχει στην εθνική οδό στο ύψος των Αφιδνών κατευθύνεται και προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία.

 

Χαρακτηριστική της δραματικότητας της κατάστασης είναι η δήλωση του δημάρχου Αχαρνών Σπύρου Βρεττού, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στο OPEΝ, ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε».

Η φωτιά απειλεί και την ηλεκτροδότηση της Αθήνας, ενώ έγινε έκτακτη σύσκεψη του ΑΔΜΗ με τη συμμετοχή υπουργών της κυβέρνησης.

«Αποχωρήστε, κινδυνεύετε»

Χαρακτηριστικό της επικρατούσας κατάστασης είναι το γεγονός ότι νωρίτερα, ενώ ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης ετοιμαζόταν να κάνει δηλώσεις αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος προσέγγισε πολίτες και δημοσιογράφους και τους ζήτησε σε δραματικό τόνο να αποχωρήσουν όλοι καθώς οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα. 
«Παράκληση, αποχωρήστε κινδυνεύετε», ακούγεται να λέει ο αξιωματικός.

Εκκενώνονται συνεχώς χωριά στην Εύβοια

Σε τρία μέτωπα καίει η μεγάλη φωτιά στη Βόρεια Εύβοια, με τις φλόγες να «καταπίνουν» χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους. Οι τοπικές αρχές καλούν τους κατοίκους των χωριών να απομακρυνθούν και να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία. Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ από τη φωτιά έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα.

Όλα αυτά την ώρα που πληθαίνουν οι καταγγελίες για πολύ αραιές πτήσεις των εναέριων μέσων κατάσβεσης. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, οι αναζωπυρώσεις είναι διαρκείς και δυσκολεύουν τις προσπάθειες.

Τρία είναι τα μεγάλα μέτωπα που καίνε ανεξέλεγκτα στη Βόρεια Εύβοια τα οποία προχωρούν ανεξέλεγκτα πλέον προς διάφορες κατευθύνσεις κυρίως βόρεια και βορειοδυτικά απειλώντας να φτάσουν μέχρι τη θάλασσα.

Φωτιά Ηλεία: Απεγκλωβίστηκαν οι κάτοικοι του Κλαδέου

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο φωτιές στην Ηλεία, η μία  στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι Αρχαίας Ολυμπίας και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα, «πολύ δύσκολη την κατάσταση που επικρατεί».
«Και στα δύο μέτωπα», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης, «επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής», προσθέτοντας ότι «την στιγμή που δίνονταν μάχες με τις φλόγες στα προαναφερόμενα μέτωπα, εκδηλώθηκε μία ακόμη φωτιά στην περιοχή Λατζόι, του Πύργου, αλλά οι πυροσβέστες πρόλαβαν να την θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο».

Λάλα: Καίγεται το πρώτο σπίτι

Πραγματική μάχη στην είσοδο της περιοχής του Λάλα δίνουν αυτή τη στιγμή οι πυροσβέστες προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς η οποία όμως μαίνεται ανεξέλεγκτη.

Σύμφωνα με το ilialive ο πρώτο σπίτι του χωριού έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ η φωτιά μπαίνει και στον χώρο ενός φωτοβολταϊκού πάρκου που βρίσκεται στο σημείο αυτό.

Παράλληλα η φορά του ανέμου, έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία καθώς στρέφεται προς την περιοχή που βρίσκεται το δρυοδάσος της Φολόης.

Ανεξέλεγκτο το μέτωπο και στη Μεσσηνία

Το απόγευμα της Πέμπτης δόθηκε εντολή για την εκκένωση 3 οικισμών που βρίσκονται στην Αρκαδία εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς που καίει από την Τετάρτη στη Μεσσηνία. Πρόκειται για τα χωριά Βάστα, Ίσαρης και Χράνοι.

Ενδεικτικό της κατάσταση είναι το γεγονός ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν εκκενωθεί περισσότερα από 30 χωριά, ενώ συνεχώς υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους σε πολλά μέρη. Το έργο της Πυροσβεστικής είναι τιτάνιο και συνεχώς εθελοντές ρίχνονται στη μάχη προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Να σημειωθεί ότι σήμερα εκτός τέθηκε το ρωσικό Beriev - 200, το οποίο συνέδραμε τις προηγούμενες μέρες για την κατάσβεση των άλλων πύρινων μετώπων στη χώρα, κάτι το οποίο κόστισε στην προσπάθεια για οριοθέτηση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ