Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά - Εύβοια: Πύρινος όλεθρος στα Βασιλικά - Μάχη για να σωθεί η Ιστιαία

Φωτό αρχείου

Αντιμέτωπη με βιβλική καταστροφή είναι η Εύβοια, καθώς η πύρινη λαίλαπα που κατακαίει το νησί για 5η ημέρα έχει εισβάλει σε δεκάδες χωριά, καταστρέφοντας γεωργικές εκτάσεις, σπίτια και αυτοκίνητα και ξεσπιτώνοντας εκατοντάδες κατοίκους των πληγεισών περιοχών.

«Στην Εύβοια η μάχη θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα, με πολύ μεγάλη ένταση από όλες τις δυνάμεις» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την εξέλιξη των πύρινων μετώπων. Ο υφυπουργός ανέφερε πως η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει δύο μέτωπα, «στο νότιο τμήμα της η κατάσταση είναι σταθερή, προσπαθούμε να τη βελτιώσουμε διαρκώς», ενώ προς το βόρειο τμήμα της η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.

Περαιτέρω, σημείωσε πως έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις και αυτή τη στιγμή επιχειρούν 475 πυροσβέστες , μαζί με 35 ομάδες πεζοπόρων, που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη Ρουμανία και την Ουκρανία.

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στα Βασιλικά Ευβοίας, όπου όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι φλόγες έχουν μπει στον οικισμό που έχει εκκενωθεί και καίνε σπίτια και αυτοκίνητα.

Η «μάχη» είναι άνιση, καθώς το μέτωπο εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα και κινείται τόσο προς το βορά όσο και προς το νότο, ενώ οι εκκλήσεις της Περιφέρειας και των κατοίκων των χωριών που έχει παρασύρει η πύρινη λαίλαπα για τη συνδρομή εναέριων μέσων είναι συνεχείς.

Βασικός στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση της πυρκαγιάς προς το Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων, αλλά και να μην κινδυνεύσει η Ιστιαία και η Αιδηψός.

Ένα μέτωπο πυρκαγιάς που δημιουργήθηκε από αναζωπύρωση στο ενδιάμεσο της απόστασης από τη Μηλιά έως τον Κρυονερίτη, έχει αποκτήσει δυναμική που ξεπερνά ακόμα και τα δύο χιλιόμετρα και κινείται κυκλωτικά και προς το χωριό Μηλιά. Ένα άλλο τμήμα από του μετώπου πηγαίνει κατευθείαν προς το χωριό Μονοκαρυά το οποίο έχει εκκενωθεί από χθες, αλλά και πάλι έχουν φτάσει εκεί οι αστυνομικοί για να απομακρύνουν και τους κατοίκους που δεν είχαν απομακρυνθεί. Παράλληλα ετοιμάζουν εκκενώσεις και για άλλα χωριά στην ευρύτερη περιοχή πριν την Ιστιαία.

Οι αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα είναι μεγάλες και η κατάσταση δεν εμπνέει αισιοδοξία. Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου του οικισμού «Μηλιές» που μίλησε στο OPEN, οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια στο χωριό, για το οποίο νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης μέσω του 112. 

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ethnos.gr στο μέτωπο της πυρκαγιάς στην Εύβοια, Κώστας Ασημακόπουλος, η πυρκαγιά έχει μπει και στο χωριό «Βουτάς». Οι κάτοικοι προσπαθούν με κλαδιά και άλλα μέσα να περιορίσουν τις φλόγες, όμως η διαχείριση του μετώπου δεν είναι εύκολη.

Κρίσιμες είναι οι ώρες και για τις περιοχές Σήμια, Κρυονερίτης και Αγδίνες που δοκιμάζονται έντονα. Οι φλόγες απείλησαν να κυκλώσουν όχι μόνο τα χωριά αλλά και τις πυροσβεστικές δυνάμεις που ήταν μέσα σε αυτά και πρόλαβαν να φύγουν όταν δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν για να μην εγκλωβιστούν.

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται στην περιοχή Βασιλικά Ευβοίας ένα πλωτό σκάφος του Λιμενικού, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, δύο τουριστικά επιβατηγά σκάφη και ιδιωτικά σκάφη, ώστε να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών εφόσον χρειαστεί, λόγω της εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, μέχρι στιγμής έχουν επιβιβαστεί 30 άτομα σε ένα από τα επιβατηγά τουριστικά σκάφη που βρίσκονται την περιοχή.

To μεσημέρι του Σαββάτου νέα εντολή για εκκένωση περιοχών έστειλε η πολιτική προστασία μέσω του 112 λόγω της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια. Όπως αναφέρεται στα μηνύματα από την Πολιτική Προστασία: «Αν βρίσκεστε στους #Γαλατσάδες ή #Καματριάδες #Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς #Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» και «Αν βρίσκεστε στις #Μηλιές #Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς #Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας». Στην συνέχεια εστάλη και νέο μήνυμα για εκκένωση στη Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ