Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Πύρινος όλεθρος απειλεί χωριά - Εκκενώνονται οικισμοί

Πηγή: Ευρωκίνηση

Δραματικές καταστάσεις ζει τα τελευταία 24ωρα η βόρεια Εύβοια με τη φωτιά να είναι σε πλήρη εξέλιξη και τους κατοίκους για περνάνε ακόμη ένα εφιαλτικό βράδυ. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι φλόγες ανακόπηκαν στο Πευκί, αν και πριν από λίγη ώρα τα πρώτα σπίτια παρασύρθηκαν από την πύρινη λαίλαπα. Ολοι πια φοβούνται πως το μέτωπο θα κατευθυνθεί στο Αρτεμίσιο και στο Ασμήνι.

Κυκλωμένο από τις φλόγες είναι το χωριό Ελληνικά. Πυροσβέστες και κάτοικοι, που έχουν απομείνει εκεί μετά την εκκένωση του, κάνουν απελπισμένες προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορούν.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Στο μέτωπο στις Γούβες η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει, καθώς υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν το χωρίο..

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτωπο της φωτιάς κινείται λίγο νοτιότερα και δυτικότερα από το Πευκί, προς το χωριό Ασμήνι, χωρίς να φαίνεται να το απειλεί άμεσα. Εκεί ρίχνουν πλέον το βάρος τους οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
 

Ένα τεράστιο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται αυτή την ώρα στην Γαλατσώνα και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χωριό. Λίγο μακρύτερα και από την άλλη πλευρά του νησιού, η φωτιά κινείται κατευθείαν προς τους Καματριάδες και τους Γαλατσάδες - και αν περάσει από αυτά τα δύο κομβικά σημεία, πλέον θα βρεθεί πάνω από την Αιδηψό.

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν.

Ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Γκόντζιας έστειλε μέσω της τηλεόρασης του OPEN δραματικό μήνυμα λέγοντας πως «σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας».

«Δεν έχει σβήσει ούτε ένα μέτωπο!»

«Η ημέρα του ολοκαυτώματος δεν είναι καλή. Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας. Είμαστε μόνοι μας! Με καλούν οι πρόεδροι των κοινοτήτων και μου λένε πως “με δύο ρίψεις σώζω το χωριό μου”», είπε ο δήμαρχος Ιστιαίας και συνέχισε:

«Το μόνο που γνωρίζει η Πυροσβεστική είναι να μας στέλνει γελοία μηνύματα σύστασης στο Δήμαρχο για να εκκενώσουμε οικισμούς. Τα χωριά καίγονται. Τα χωριά τα σώζουν οι κάτοικοι με τη δική τους αυτοθυσία. Πρέπει να σηκωθούν τώρα τα εναέρια μέσα. Να σωθεί ο τόπος μας! Είναι ντροπή για την πολιτεία αυτό που συμβαίνει! Δεν έχουμε σβήσει ούτε ένα μέτωπο. Περιμένουμε να φτάσει στη θάλασσα για να πούμε ότι “τελείωσε και αυτό”. Χτες πέταξαν μισή μέρα τα εναέρια μέσα και μετριάσαμε την κατάσταση. Δεν διατίθεται ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα ανα χωριό!»

Σε ετοιμότητα για εκκένωση από τη θάλασσα

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους και τους παραθεριστές έχουν συγκεντρωθεί στην παραλία του Αγίου Νικολάου για να αναχωρήσουν με πλοία, μιας και η θάλασσα είναι η μοναδική διέξοδος.

Στα Βασιλικά η φωτιά μπήκε μέσα στην πόλη, καθώς οι τεράστιες φλόγες και το θερμικό φορτίο εμπόδισαν τα πυροσβεστικά οχήματα που ήταν παραταγμένα από το απόγευμα να τη σταματήσουν. Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή. Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.

 Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια. Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα.

Στα 6 χλμ στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες

Ξεπερνά τα 6 χλμ το μέτωπο που φτάνει στη γραμμή Γαλατσώνα- Γερακίου- Γούβες και έχει πλησιάσει περισσότερο στο χωριό Γούβες καίγοντας πευκόφυτη περιοχή. Πρόκειται για μέτωπο που έφυγε από το χωριό Αγδίνες και κινήθηκε βόρεια, ενώ στις Αγδίνες ένα άλλο μέτωπο αναζωπυρώθηκε και απειλεί τα πρώτα σπίτια.


Από την περιοχή του Βουτά η φωτιά προχώρησε βόρεια, πέρασε την Μονοκαρυά. Οι πυροσβέστες με τη βοήθεια και χωματουργικών μηχανημάτων προσπαθούν να τη σταματήσουν σε ένα ρέμα που υπάρχει βόρεια του χωριού για να μην περάσει στο χωριό Αβγάρια.

Άλλο ένα μέτωπο κινείται προς την ίδια κατεύθυνση από το χωριό Μηλιά από νωρίς το απόγευμα.

Σήμανε συναγερμός και στο χωριό Δαφνούσα

Πριν μία ώρα σήμανε συναγερμός και στο χωριό Δαφνούσα που είναι στο ενδιάμεσο της απόστασης από το Τρούπι μέχρι το Προκόπι. Ωστόσο όμως η φωτιά απέχει αρκετά ακόμη και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να την συγκρατήσουν.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής «το θετικό είναι ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί και ούτε πιέζουν προς το παρόν τη φωτιά να κινηθεί νότια σε συμπαγή πευκόφυτη περιοχή».

 Σε Γαλατσώνα, Ελληνικά, Αγριοβότανο οι φλόγες

Τα χωριά Γαλατσώνα, Ελληνικά και Αγριοβότανο έχουν κυκλώσει τα πύρινα μέτωπα στη Β. Εύβοια, ενώ πριν λίγο μέσω του 112 δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί και συστήνουν στους πολίτες να κατευθυνθούν προς την Ιστιαία.

Λίγο πριν δόθηκε μία μεγάλη μάχη που ξεκίνησε από τις 2:00 τα ξημερώματα για να σωθούν τα Βασιλικά. Εκτός από τους πυροσβέστες βρέθηκαν εκεί δεκάδες εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή και την Αθήνα.

Ιδιαίτερα ενισχυμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις με ανθρώπους και μέσα. Όμως το οδικό δίκτυο σε ένα μεγάλο μέρος του δεν επιτρέπει τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων, είτε γιατί διέρχονται μέτωπα της φωτιάς, είτε γιατί έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ, κορμοί ή καλώδια.

Οι επιχειρήσεις από τους πυροσβέστες συνεχείς, όμως ελάχιστα τα αποτελέσματα καθώς επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό. «Δεν τελειώνουν τα μέτωπα. Όλα τα χωριά είναι ένα μέτωπο. Αλλού επεκτείνεται η φωτιά αλλού έχουμε αναζωπυρώσεις. Δεν παλεύεται η φωτιά με τις μπουλντόζες. Χρειάζονται να έρθουν άμεσα εναέρια μέσα που ζητάμε» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την πολιτική προστασία στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού Άγγελος Μισιρλής, ενώ προσπαθούν με χωματουργικά μηχανήματα θα δημιουργήσουν μία ζώνη προστασίας στο χωριό Καματριάδες από τα μεσάνυχτα.

Το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες έχει ξεπεράσει πλέον τα 8 χιλιόμετρα συνεχίζει και επεκτείνεται προς Αγριοβότανο σε ό,τι αφορά την πλευρά του Αιγαίου και προς Αβγάρια προς την πλευρά της Ιστιαίας.

Ήδη μπαίνουν σε κίνδυνο και τα χωριά Γούβες, Αρτεμίσιο, Καστρί, Βουλίκι και Πευκί που διατάχτηκε η εκκένωση τους. Μοναδική διέξοδος πλέον η θάλασσα. «Να έλθουν όλα τα εναέρια μέσα τώρα στη Βόρεια Εύβοια. Αλλιώς δεν τελειώνει… Δεν φτάνουν μόνο τα μηνύματα» δηλώνει ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς, καθώς η εικόνα και οι προτεραιότητες αλλάζουν κάθε στιγμή.

Την ίδια ώρα μεγάλες αναζωπυρώσεις εμφανίζονται στη Μηλιά, τις Αγδίνες και Τσαπουρνιά.

Στο νότιο τμήμα τις τελευταίες ώρες υπάρχει αναζωπύρωση στο Τρούπι. Παρόμοια κατάσταση στα Καλύβια, ενώ η μάχη που δόθηκε για να μην περάσει η φωτιά το Καντήλι μέχρι στιγμής αποδίδει και οι φλόγες δεν έχουν περάσει μέσα στο συμπαγές πευκοδάσος.

Εκκενώθηκαν Πευκί, Βουλίκι, Γούβες και Αρτεμίσιο

Εντολή προς τους κατοίκους των περιοχών Πευκί, Βουλίκι, Γούβες και Αρτεμίσιο να εγκαταλείψουν άμεσα τους συγκεκριμένους οικισμούς με κατεύθυνση την Ιστιαία έδωσε λίγο πριν από τις 10:30 το πρωί της Κυριακής η Πολιτική Προστασία μέσω του 112, καθώς η φωτιά στην περιοχή μαίνονται ανεξέλεγκτα.

Mάχη με τις φλόγες στις Γούβες

Η φωτιά πλησιάζει τα χωριά Ελληνικά, Αγριοβότανο και Τρουπί, ενώ έχουν εκκενωθεί Πευκί, Αρτεμίσιο, Γούβες και Βουλίκι Το μέτωπο από Γαλατσώνα, Γερακιού και Γούβες έχει ξεπεράσει πλέον τα 8 χιλιόμετρα με αποτέλεσμα να συνεχίζει να επεκτείνεται προς Αγριοβότανο σε ό,τι αφορά την πλευρά του Αιγαίου και προς Αβγάρια προς την πλευρά της Ιστιαίας.
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ