Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χαρδαλιάς: Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού - Εμείς χάσαμε μαχητές όχι πολίτες

χαρδαλιάς
Πηγή: Eurokinissi

Συνέντευξη Τύπου για τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα παραχωρεί ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής.

Η ενημέρωση γίνεται παρουσία δημοσιογράφων, οι οποίοι δεν υπερβαίνουν τους 20 λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το γεγονός ότι όλες αυτές τις ημέρες δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία, είπε ότι «την ώρα της μάχης, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Δεν απαντάω σε ερωτήσεις γιατί ακόμα έχουμε ανοιχτά μέτωπα».

Εξηγώντας την έλλειψη εναέρων μέσων στην κατάσβεση των φωτιών στην Εύβοια υποστήριξε οτι «από τα 74 μέσα τα 67 είναι πυρόσβεσης. Τα υπόλοιπα είναι συντονιστικά. Από τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Ακόμα κι αν μπαίναμε στη διαδικασία να τα φέρουμε, η απόσταση για να έρθουν πχ από τα ακριτικά μας σημεία είναι μεγάλη. Και παραμένουν εκεί για να προφυλάξουν ανά πάσα στιγμή φωτιές που μπορεί να εκδηλωθούν εκεί. Από τα 40, πετάνε σχεδόν τα μισά και τα άλλα ανεφοδιάζονται. Άρα, 20 από αυτά είναι στον αέρα.

Στην Εύβοια υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο καπνού, το οποίο δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Προχθές, από το πρωί δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο και επιχειρούσαν μόνο επίγεια μέσα. Είχαμε 586 πυρκαγιές από 1η έως 8 Αυγούστου. Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών» ανέφερε.  

Δεν υπήρξαν καθυστερήσεις

Σε ερώτηση για την ετοιμότητα της χώρας απέναντι στις πυρκαγιές, απάντησε: «Πήραμε μία πρωτοβουλία βλέποντας την κατάσταση που επικρατούσε για άμεσο πρόγραμμα καθαρισμών που αφορούσε 21 σημεία: 18 στην Αττική, Σέιχ Σου, Αρχαία Ολυμπία και Τατόι. Αν στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς, δεν θα είχαμε καταφέρει να ανασχέσουμε τη φωτιά στη Μαλακάσα. Στους Θρακομακεδόνες θα είχαμε χάσει τετραπλάσιο αριθμό σπιτιών… Προφανώς και είχαμε προετοιμαστεί. Παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα. Τα κάναμε 74 γιατί βλέπαμε τι έρχεται. Το πρόγραμμα μη στρατιωτικών και επενδύσεων δεν το ανακαλύψαμε σήμερα. Δεκαπέντε ημέρες πριν είχε ψηφιστεί από το ΚΥΣΕΑ». 

Σε ερώτηση πότε ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαικός μηχανισμός τόνισε πως ενεργοποιήθηκε την ίδια ημέρα. «Είχαμε πλήρη αντίληψη το βράδυ ότι όλα αυτά τα μέτωπα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Τον ενεργοποιήσαμε στις 9.30 το βράδυ, αφού πρώτα τηλεφωνικά μας είπαν οι αρμόδιοι ότι ήταν λίγο δύσκολο να βοηθήσουν. Σε τι αργήσαμε; Το πρωτόκολλο το εφαρμόσαμε μέχρι τέλους. Όλος ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε. Είμαστε ευγνώμονες για την ανταπόκριση όλων αυτών των ανθρώπων. Καμία καθυστέρηση δεν υπήρχε. «Αντιμετωπίσαμε 99 πυρκαγιές σε μία ημέρα. Δεν υποτιμήσαμε καμία πυρκαγιά (σ.σ. απαντώντας αν υποτιμήθηκε η φωτιά στην Εύβοια). Στις 2 Αυγούστου δώσαμε εντολή για ανάκληση αδειών… Όλο μας το προσωπικό διατέθηκε. Ακούμε κριτική ότι υπήρχαν οχήματα της Πυροσβεστικής μπροστά στους οικισμούς, έβλεπαν τη φωτιά και δεν επιχειρούσαν. Αυτοί που μέναν πίσω, έμεναν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ξεκινήσαμε με 55 οχήματα, συνεχίσαμε με 75».

Δεν υποβαθμίσαμε τη φωτιά στην Εύβοια

Ο υφυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να παρέμβει στην Εύβοια. «Δεν υποβαθμίσαμε καμιά πυρκαγιά. Κάθε σπίτι που χάνεται, για μας είναι μια μαχαιριά. Αλλά τις πρώτες ώρες προείχε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Τις πρώτες ώρες στην Εύβοια, το μέτωπο ήταν 23 χιλιόμετρα, ανεξέλεγκτο, δημιουργώντας μικροκλίμα και θερμικά φορτία υψηλά και έπρεπε να το χαρτογραφήσουμε. Την ίδια ώρα που έκαιγε η Αρχαία Ολυμπία, την ίδια ώρα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε την Αττική. Ήταν εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, όλο μας το προσωπικό διατέθηκε. Κάποιοι ήταν εκεί για να φυλάνε τους οικισμούς, κάποιοι άλλοι ήταν για να παρακολουθούν τα μέτωπα», είπε χαρακτηριστικά.

Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού

Όσο για το ενδεχόμενο παραίτησής του ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε οτι «η παραίτηση μου είναι πάνω πάνω στο συρτάρι  του πρωθυπουργού. Εγώ δεν βάζω υποψηφιότητα στις εκλογές ούτε διεκδικώ κάποια θέση. Ο πρωθυπουργός θα κρίνει. Αλλά θα πρέπει να πω οτι σε αυτήν την καταστροφή οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών όχι από την πλευρά των πολιτών».   

Live η συνέντευξη Τύπου:

https://www.ertflix.gr/ert1-live/

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ