Νέα
  • ΓΔ: 1445.01 -0.26%
  • Τζίρος: 33,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς δημοπράτηση η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Αγιο Ορος

Πηγή: Eurokinissi

Στη διαδικασία δημοπράτησης βρίσκεται το έργο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών στις μονές του Αγίου Όρους ύστερα από την υπουργική απόφαση έγκρισης προσθήκης ειδικών όρων στη σχετική διακήρυξη. Οι ειδικοί όροι αφορούν στην οικονομική και χρηματοοικονομική επάρκεια καθώς και στην εξειδικευμένη επαγγελματική και τεχνική ικανότητα των υποψήφιων αναδόχων.

Το έργο, που προγραμματίζει η Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους, προϋπολογισμού 13.113.346,94 ευρώ, έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», και αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 21 αυτόνομων φωτοβολταϊκών σταθμών, συνολικής ισχύος 2.636,88 kWp, τα οποία χωροθετούνται πλησίον των κτιριακών εγκαταστάσεων 17 Ιερών Μονών και 4 εξαρτημάτων τριών εξ αυτών, ώστε να καλύπτεται σημαντικό μέρος της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας αλλά και της διατιθέμενης ήδη υποδομής.

Οι ιδιαιτερότητες του έργου

Το συγκεκριμένο έργο παρουσιάζει την ιδιομορφία ότι πρόκειται να εκτελεστεί στις 17 μονές του Αγίου Όρους, καθεμιά από τις οποίες έχει τις ιδιαιτερότητές της και τους κανόνες της. Παρόμοια έργα στον ελλαδικό χώρο δεν τυγχάνουν ευρείας εφαρμογής καθώς στο πεδίο των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, την τελευταία δεκαπενταετία, η ΔΕΗ προσανατολίζεται σε έργα τα οποία χαρακτηρίζονται εντός δικτύου (on grid), ενώ το συγκεκριμένο έργο είναι εκτός δικτύου (off grid) καθώς η ΔΕΗ δεν έχει καθόλου εγκαταστάσεις στο Άγιον Όρος.

Οι Ιερές Μονές ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, τα οποία τροφοδοτούν συστοιχίες μπαταριών, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ηλεκτροδότησης τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης προσθήκης ειδικών όρων στη διακήρυξη δημοπράτησης, «τα παραπάνω, αυξάνουν τις απαιτήσεις που θα πρέπει να υπάρχουν για την τεχνική και επαγγελματική ικανότητα του υποψήφιου ανάδοχου σημαντικότατα, καθώς τίθεται σοβαρό διακύβευμα στην αρτιότητα του έργου, στην οικονομική του διαχείριση, στους χρόνους κατασκευής του καθώς και στην αξιοπιστία και τις εγγυήσεις του συστήματος, το οποίο θα είναι σε θέση να παραδώσει».

Οι αυξημένες απαιτήσεις του έργου

Το έργο απαιτεί εγκατάσταση μπαταριών λιθίου, οι οποίες αυτή την συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται σε πολλή μεγάλη ζήτηση καθώς στην αγορά υπάρχει απαίτηση νέας υβριδικής τεχνολογίας από αυτοκινητοβιομηχανίες, γεγονός που συνεπάγεται μεγάλη καθυστέρηση σε παραδόσεις υλικών. Επιπλέον, στο έργο υπάρχουν απαιτήσεις σε μαζικές κατασκευές (οικίσκων με τοποθέτηση σε αυτούς υλικών converter, πινάκων, μπαταριών, κλιματισμού, πυρόσβεσης κλπ.), οι οποίες θα παραχθούν από εξειδικευμένες εταιρείες και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στις κατά τόπους Ιερές Μονές.

Όλα τα υλικά παράγονται στο εξωτερικό και συνεπώς υπάρχει εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές. Οπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι μαζικές αυτές παραγγελίες επιβαρύνουν ιδιαίτερα οικονομικά το έργο και για το λόγο αυτό ζητείται η αυξημένη η απαίτηση σε οικονομική και πιστοληπτική ικανότητα του υποψήφιου ανάδοχου. Συνεπώς, «κρίνεται ότι η ασφαλής, έντεχνη και έγκαιρη εκτέλεση του έργου, και ιδιαίτερα η αντιμετώπιση των ιδιορρυθμιών της περιοχής και των ειδικών συνθηκών θα διασφαλιστεί με την προσθήκη ειδικών όρων στη διακήρυξη δημοπράτησής του, οι οποίοι θα διασφαλίζουν ότι ο ανάδοχος που θα αναλάβει το εν λόγω έργο θα εξασφαλίζει ότι είναι σε θέση να αντεπεξέλθει με επιτυχία όλες τις σχετικές δυσκολίες».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ