Νέα
  • ΓΔ: 1375.82 +0.75%
  • Τζίρος: 24,71 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταμορφώνεται το θερινό ανάκτορο στο Τατόι - Χώροι πολιτισμού, μουσείο και σινεμά

Τατόι / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Παρά το καταστροφικό πέρασμα των πρόσφατων πυρκαγιών στην Αττική, που έκαψαν μεγάλο μέρος του δάσους στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε 7 κτήριά του, η διαδικασία αποκατάστασης των θερινών ανακτόρων συνεχίζεται κανονικά. Με βάση τα νέα δεδομένα, που δημιούργησαν οι πυρκαγιές, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού επιταχύνει την εφαρμογή του σχεδίου αποκατάστασης των κτιρίων, όπως προβλέπεται στην μελέτη βιωσιμότητας, ενώ έχει ήδη ανατεθεί η μελέτη για την αναδάσωση του ιστορικού πυρήνα και στα 1.600 στρέμματα και ευρύτερα στα 6.000 στρέμματα του κτήματος.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την προσθήκη επιπλέον όρων στη διακήρυξη δημοπράτησης του έργου αποκατάστασης συνολικού προϋπολογισμού 14,3 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ 2021. Οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν στην οικοδομική, λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κτιρίου, στην ενοποίηση και εναρμόνισή του με το ύφος και την τεχνοτροπία του συνόλου των κτιρίων του κτήματος, στην ανάκτηση της ταυτότητάς του ως αντίγραφο του παλατιού στο Peterhof, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, στην εποχή του Γεωργίου Α’.

Σκοπός να γίνει επισκέψιμο στο κοινό, καθώς στους χώρους του θα εκτίθενται η επίπλωση και τα αντικείμενα της πρώην βασιλικής οικογένειας, ενώ παράλληλα στους χώρους του υπογείου, θα υπάρχουν αίθουσες για εκπαιδευτικά προγράμματα ή μικρές θεματικές περιοδικές εκθέσεις, ενώ στον κινηματογράφο, που προτείνεται να διατηρηθεί, θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνονται προβολές και μπορεί να αποτελέσει ένα σύγχρονο, οργανωμένο και επιστημονικά τεκμηριωμένο μοντέλο διαχείρισης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έργο ανάδειξης του αρχιτεκτονικού και ιστορικού μνημείου

Σύμφωνα με το σκεπτικό της σχετικής απόφασης προσθήκης επιπλέον όρων τεχνικής ικανότητας στη διακήρυξη δημοπράτησης του έργου, το Τατόι αποτελεί σημαντικό μνημείο, τόσο από πλευράς αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος όσο και από ιστορικής απόψεως, καθώς ως κατοικία της τέως βασιλικής οικογένειας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του νέου ελληνικού κράτους, ενώ οι παρεμβάσεις, που δέχτηκε σε τρεις κυρίως περιόδους, με σειρά μετατροπών και τροποποιήσεων που έγιναν για πρακτικούς, αισθητικούς και λόγους εκσυγχρονισμού, έχουν ως αποτέλεσμα την πιθανή ύπαρξη κρυμμένων σημαντικών αρχιτεκτονικών στοιχείων, η αποκάλυψη, συντήρηση και ανάδειξη των οποίων κρίνεται απαραίτητη και απαιτεί επίδειξη μεγάλης προσοχής και ευαισθησίας.

Το κεντρικό κτίριο έχει μήκος 72 μέτρα και μέγιστο πλάτος 16 μέτρα. Είναι λιθόκτιστο, διώροφο με υπόγειο και σοφίτα με ξύλινη κεραμοσκεπή. Αποτελείται από 2 κύριες πτέρυγες (την ανατολική και τη δυτική). Η μεγάλη τραπεζαρία στο ισόγειο αποτελεί το διαχωριστικό όριο μεταξύ των δύο πτερύγων.

Οι προβλεπόμενες εργασίες αφορούν συνοπτικά στην επαναφορά των όψεων, επεμβάσεις στο εσωτερικό του κτιρίου, για τη διαμόρφωση αιθουσών πολλαπλών χρήσεων και τη χωροθέτηση εκθεσιακών χώρων, χώρων υγιεινής, λοιπών βοηθητικών χώρων, διασφάλιση της και στον περιβάλλοντα χώρο, κατασκευή νέου ανεξάρτητου υπογείου μηχανοστασίου που θα φιλοξενεί την Κεντρική κλιματιστική μονάδα του χώρου προβολών, 10 κλειστών κατακόρυφων γεωεναλλακτών εντός εδάφους, καθένας αποτελούμενος από δέκα γεωτρήσεις και ανεξάρτητου υπογείου κτίσματος που θα περιλαμβάνει το ψυχροστάσιο γεωθερμικών αντλιών, τη δεξαμενή πυρόσβεσης καθώς και υποσταθμό μέσης τάσης.

Εξαιρετικά εξειδικευμένες εργασίες

Το έργο προβλέπει την εκτέλεση σειράς εργασιών αποκατάστασης, συντήρησης, απομάκρυνσης προστεθέντων στοιχείων και επαναφοράς χαμένων μορφολογικών - δομικών στοιχείων καθώς και στερέωση -επισκευή– αποκατάσταση φθαρμένων μελών του κτιρίου και επειδή το κτίριο είναι ένα χαρακτηρισμένο μνημείο, που έχει δεχθεί μεταγενέστερες επεμβάσεις, σε όλη τη διάρκεια του, όλες οι εργασίες απαιτείται να γίνονται με μεγάλη προσοχή, από εξειδικευμένους τεχνίτες και με την επιστημονική τεκμηρίωση από επιστημονικό προσωπικό που θα έχει εμπειρία σε έργα στερέωσης – αποκατάστασης μνημείων.

Οι εργασίες, που θα εκτελεστούν είναι εξαιρετικά εξειδικευμένες και ιδιαίτερα εκείνες, που αφορούν στην επαναφορά των όψεων στην εποχή του Γεωργίου του Α’ με την απομάκρυνση των στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα και την κατασκευή των μεταλλικών χυτοσιδήρων εξωστών επί του κτιρίου καθώς και στη διερεύνηση όλων των παλαιότερων στοιχείων, που πιθανόν σώζονται στο εσωτερικό του κτιρίου και συνεπώς κρίθηκε ότι είναι απολύτως απαραίτητη η ανάλογη εμπειρία και εξειδίκευση των διαγωνιζομένων εργοληπτικών επιχειρήσεων σε έργα επί μνημείων, καθώς οποιαδήποτε κακοτεχνία ή αστοχία των εργασιών μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημιές στο μνημείο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα