Νέα
  • ΓΔ: 1381.07 +1.13%
  • Τζίρος: 104,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κλειδώνουν» τα νέα μέτρα - Οι απαγορεύσεις που έρχονται για τους ανεμβολίαστους

ΑΘΗΝΑ
Πηγή: Eurokinissi

Η σημαντική επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, με σαφή σημάδια περαιτέρω επιβάρυνσης λόγω της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού σήμανε συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο αναμένεται να ανακοινώσει την Τρίτη σειρά μέτρων. Οι περιορισμοί θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους και την είσοδο τους σε εστίαση και ψυχαγωγίας. Παράλληλα, κατά πάσα πιθανότητα επιστρέφει για όλους η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους.

Εν αναμονή της αυστηροποίησης των μέτρων, οι υγειονομικές αρχές αντιμετωπίζουν όλο και χειρότερους δείκτες. Ήδη οι διασωληνωμένοι ασθενείς έφτασαν τους 317,  και μάλιστα αρκετοί από αυτούς νεότερης ηλικίας.

Την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση μέτρα που θα ισχύσουν πιθανότατα από τις 13 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, για τον περιορισμό της πανδημίας. Όπως επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη το ολικό lockdown δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων αφού δεν αντέχει η οικονομία. Μάλιστα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε στον Σκάι, ότι η πανδημία κόστισε στη χώρα μας 40 δισ. ευρώ.

►Σκυλακάκης: Η πανδημία κόστισε 40 δισ. στην οικονομία - Οχι σε νέο lockdown

Βασικός στόχος των μέτρων είναι να μην ανασταλεί ξανά η οικονομική δραστηριότητα και η κοινωνική ζωή από το φθινόπωρο. Παράλληλα η κυβέρνηση ελπίζει να πείσει τους διστακτικούς να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους. 

Ήδη αρκετοί πολίτες έχουν αρχίσει να προγραμματίζουν τον εμβολιασμό τους λόγω των επικείμενων μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου προγραμματίστηκαν 53.000 νέα ραντεβού.

«Απαγορευτικό» στους εσωτερικούς χώρους ψυχαγωγίας για τους ανεμβολίαστους 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εφόσον οι μη εμβολιασμένοι αρνούνται να προστατευθούν από τον κορονοϊό ενώ όλα τα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα, η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι της πανδημίας συνεπάγεται ότι η δική τους σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με διαφορετικούς ρυθμούς.

Οι περιορισμοί θα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης θα παραμείνουν αμιγείς και θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι επιδεικνύοντας κατά την είσοδό τους το ψηφιακό πιστοποιητικό.

Δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ.

Οι μαθητές θα μπορούν να μπουν στις τάξεις τους με δυο αρνητικά self test την εβδομάδα ή με πιστοποιητικό εμβολιασμού οι άνω των 12 ετών.

Τέλος τα δωρεάν self test

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι ανεμβολίαστοι θα υποχρεούνται να να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα, τα οποία θα επιβαρύνουν τους ίδιους.

 Ειδικότερα, τα self test θα σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα απαραίτητα τεστ αυτοδιάγνωσης με δική τους επιβάρυνσή. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτα μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

Τέλος οι περιορισμοί στα ταξίδια θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τον χειμώνα. Δηλαδή σε πλοία και αεροπλάνα η επιβίβαση θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή διαφορετικά με τα απαραίτητα τεστ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ